Hlavní obsah

Jak vládne opozice. ANO a SPD v Ústí: Zdražili MHD a zpoplatnili odpad, svádí to na Fialu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdražili městskou dopravu, zavedli poplatky za odpad, svolali pouze pět zastupitelstev na celý rok a chtějí město zadlužit úvěrem. Tak vládnou hnutí ANO a SPD v Ústí nad Labem. I když před volbami slibovali, že zastaví zdražování a že za nich „bude lépe“. Vinu teď připisují kabinetu Petra Fialy (ODS).

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Primátor Ústí nad Labem Petr Nedvědický (ANO)

Článek

Do čela Ústí nad Labem se v říjnu znovu postavil primátor Petr Nedvědický z ANO, který se spojil s SPD. Koalice navíc získala podporu dvou „přeběhlíků“ - Věry Nechybové (UFO) a Pavla Tošovského (dříve ODS).

Po městě před volbami visely propagační plakáty hnutí ANO s výzvami „Ať je zase líp“. Hnutí se také chlubilo heslem „Snížili jsme zadlužení města“. SPD šla do voleb se sliby ještě dál, na plakáty napsala „Zastavíme zdražování“. V ulicích zástupci hnutí dokonce s občany podepisovali petice proti zdražování.

Realita je ale jinde. Koalice ve městě schválila ještě v listopadu zdražení MHD. Za 45minutovou základní jízdenku lidé od ledna platí místo 20 korun 24, za hodinovou místo 23 korun 28 a za jednodenní 106 korun místo dosavadních 89.

Ústecký dopravní podnik na svých stránkách napsal, že rada kraje navýšila ceny jednotlivých jízdenek o 24 procent, ale že v ústecké MHD díky rozhodnutí představenstva dopravního podniku a souhlasu rady města v Ústí zdražili „jen“ o 20 procent.

Vedení města ze zdražování viní vládu Petra Fialy (ODS). „Důvody jsou zřejmé jako u řady dalších měst - kvůli nezodpovědné energetické politice vlády došlo ke skokovému navýšení cen energií a pohonných hmot, které se promítly ve všech oblastech. Jinak bychom museli podstatně omezit služby dopravního podniku,“ řekl Novinkám primátor Nedvědický.

Dodal, že „ve městě, kde nefunguje dobře městská doprava, se nežije líp“. Podobně na dotaz redakce reagoval i náměstek primátora z SPD Bohumil Ježek.

Poplatky za odpad a úvěr

Podobné důvody vedení města uvádí i v případě zavedení poplatků za odpad. Ten býval zdarma pro všechny, od ledna ale Ústečané za svoz odpadu platí 720 korun, senioři půlku. Výjimku z poplatku mají děti a invalidé.

Vedení města to opět svedlo na Fialovu vládu. „Náš původní plán, kdy jsme šli v létě do voleb s jasným požadavkem pro zachování svozu odpadů zdarma, vzal z níže uvedených důvodů ‚za své‘ a pro zachování finanční stability města jsme byli nuceni uvedenou vyhlášku podpořit a platby za odpady opět zavést. Nikdo z nás neočekával, že nás v tom současná pětikoaliční vláda nechá samotné a neudělá zhola NIC pro zmírnění dopadu na občany i obce,“ hájilo se SPD na Facebooku.

„Náklady spojené s nároky na svoz a zpracování odpadů neúměrně rostou z důvodů vysoké ceny energií a z důvodu každoročního zvyšování ceny skládkovného dle nařízení EU. Zachovávat bezplatné odpadové hospodářství bylo pro město dále neudržitelné,“ komentoval pro Novinky i Nedvědický.

Jak vládne opozice. ANO a SPD v Děčíně: Zdražily zoo, chtěly úvěr za stovky milionů, pak se rozpadly

Domácí

To ale není všechno. ANO a SPD také plánují úvěr ve výši 300 milionů korun, splácení by se ale jejich volebního období dotknout nemělo. I když by peníze měly být čerpány v letech 2023 až 2026, splácet by je měla až další reprezentace od roku 2027.

„Důvodem úvěru je opět finanční situace města. Příspěvek od státu neumožňuje městům s méně než sto tisíci obyvateli ani prostou obnovu majetku,“ vysvětloval Nedvědický s tím, že loni město dostalo na jednoho občana na sdílených daních od státu „jen“ 19 tisíc korun.

„V současné době se vyplatí realizovat investice z úvěru – toto doporučují i ekonomové,“ přidal se Ježek z SPD. „Důvodem odkladu splácení je potřeba vlastních prostředků na plánované investiční akce dle schváleného střednědobého výhledu rozpočtu při trvajícím splácení stávajících úvěrů,“ hájil pro Novinky splácení od roku 2027.

Úrok by měl být splacen až v roce 2033. Schválila ho už rada města a v červnu by mělo návrh dostat zastupitelstvo.

„Nerušit, vládneme“

Zajímavé také je, že vedení města svolalo jen pět zastupitelstev za celý rok. I když to zákon umožňuje, i v mnohem menších městech a obcích se často zastupitelé scházejí každý měsíc. „Je to takové nerušit, vládneme,“ glosují to opoziční politici, kteří si zároveň stěžují na to, že na zastupitelstvech je pak často hodně bodů, které nestíhají projednat.

„Zastupitelstvo města se ze zákona musí konat jednou za tři měsíce. Tuto zákonnou podmínku jsme nikdy neporušili. Jsme připraveni svolat další zastupitelstvo v případě, že bude třeba projednat další body důležité pro chod města,“ řekl k tomu primátor. Ten zároveň upozornil, že pro komunikaci s občany má vyhrazeno odpoledne první středu v měsíci jako den otevřených dveří primátora.

Hnutí ANO a SPD jsou ve Sněmovně v opozici. Vládu kritizují jak za špatnou komunikaci, tak i za nezvládnutou energetickou krizi nebo například za zdražování. Novinky se tak v sérii článků zaměřují na to, jak právě ony vládnou ve městech.

Volby by vyhrálo ANO. Hnutí ale ztrácí, Piráti posilují

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám