Hlavní obsah

Jak vládne opozice. ANO a SPD v Děčíně: Zdražily zoo, chtěly úvěr za stovky milionů, pak se rozpadly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdražily vstup do zoo a chystaly další zvyšování cen. Také si chtěly vzít úvěr za stovky milionů. Do voleb v Děčíně šly přitom hnutí ANO a SPD se sliby, že zdražování zastaví a že za jejich vlády „bude líp“. Po půlroce se ale koalice ve městě rozpadla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaroslav Foldyna (SPD) na schůzi Sněmovny.

Článek

Vítězné ANO s druhým SPD se v Děčíně domluvily na spolupráci krátce po zářijových komunálních volbách. Primátorem zůstal Jiří Anděl (ANO) a jedním z náměstků se stal poslanec SPD Jaroslav Foldyna.

Obě hnutí šla do voleb s velkými sliby. SPD na letáčcích, kde byl šéf Tomio Okamura i Foldyna, slibovalo, že „zastaví zdražování“. Zástupci hnutí s občany dokonce podepisovali petici „proti zdražování“.

Foldyna ve svém desateru „jak pomůžeme občanům“ sliboval také MHD zdarma pro děti a seniory.

„Naším dlouhodobým cílem je nabídnout dětem a seniorům bezplatnou veřejnou dopravu,“ zdůrazňoval.

ANO před volbami zase vyvěsilo billboardy se slovy, že „za jejich vlády je líp“.

Předvolební sliby ale obě hnutí nedodržela. Hned v listopadu nová koalice odsouhlasila zvýšení vstupného do zoologické zahrady o 30 korun pro dospělého a 20 korun pro dítě.

Mluvilo se i o tom, že další na řadě by například mohlo být zvýšení cen jízdného v autobusech nebo poplatku za svoz odpadu.

Ten v současné době činí 750 korun za občana a pokrývá přibližně polovinu nákladů, které město na likvidaci komunálního odpadu vynakládá.

Foldyna: Může za to Fialova vláda

Primátor Anděl si přitom hned po svém vítězství uvědomoval, že nově vzniklou koalici nečeká jednoduché období. „Ani tak nepůjde o to, aby se ve městě stavělo a investovalo, ale abychom vůbec přežili,“ řekl už v říjnu iDNESu.

Foldyna pak zdražování a nesplnění svého slibu svedl na vládu Petra Fialy (ODS).

„Jednou z našich programových priorit bylo učinit vše, co je možné, pro zastavení drahoty, a tento cíl zůstává nezměněn,“ psal Foldyna v listopadu na Facebooku.

„Protože však ze svého postavení místní samosprávy nemáme sebemenší možnost korigovat neschopnost a destruktivní fanatismus Fialovy vlády, jsme postaveni před volbu buď některé služby města omezit, anebo zvýšení cen částečně přenést na občany, neboť by jinak hrozil rozvrat městských financí,“ zdůvodnil zdražování Foldyna.

Ceny vstupného do městských objektů, MHD nebo výše poplatku za svoz odpadu jsou přitom plně v kompetenci zastupitelstva.

Úvěr za stovky milionů

To ale není všechno. Koalice v únoru plánovala, že město zadluží úvěrem 405 milionů s dobou splatnosti na deset let. Peníze plánovali zastupitelé použít například na fotovoltaické elektrárny a splácet úvěr chtěli z dosažených úspor.

Primátor Anděl (ANO) přitom na Facebooku před volbami psal, že ačkoliv se města dotkly některé krize, „podařilo se udržet finanční zdraví a vytvořit i rezervy pro časy horší“. Nakonec si město vezme úvěr „pouze“ do výše 250 milionů.

V Děčíně je opět devítičlenná rada, primátorem zůstal Anděl z ANO

Domácí

Po půl roce společného vládnutí se koalice ANO a SPD nakonec rozpadla. Důvodem byl někdejší náměstek primátora Jan Skalický (dříve za ANO), který byl odvolán na návrh Anděla.

Pro jeho odvolání ale hlasovali i zástupci původní koalice. Nakonec zastupitelé podpořili i odvolání dalších radních.

Děčín si tak v květnu zvolil nové vedení. Ve středu podepsaly memorandum o spolupráci hnutí ANO, Volba pro Děčín a hnutí Náš Děčín. Primátorem zůstal Anděl.

Na dotaz, co Foldyna na rozpad koalice říká a jak zpětně hodnotí to, že se mu nepodařilo dodržet předvolební slib se zastavením zdražování, Novinkám do vydání článku neodpověděl.

Hnutí ANO a SPD jsou ve Sněmovně v opozici. Vládu kritizují jak za špatnou komunikaci, tak i za nezvládnutou energetickou krizi nebo například za zdražování. Novinky se tak v sérii článků podívaly, jak ony vládnou ve městech.

Děláte ze sebe hlupáka, na smlouvě s USA není nic tajného, hádala se Černochová s Okamurou

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám