Hlavní obsah

Děláte ze sebe hlupáka, na smlouvě s USA není nic tajného, hádala se Černochová s Okamurou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na smlouvě o vojenské spolupráci s USA není nic tajného, reagovala ve středu ve Sněmovně ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na výpad šéfa SPD Tomia Okamury. Podle něj se jedná o utajovanou misi, kterou s SPD nikdo neprobral. Černochová jeho slova označila za „demagogické okénko“, Okamura ze sebe podle ní udělal „hlupáka“. „Řídíte ještě SPD, nebo už pan Rajchl?“ rýpla si.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Článek

Okamura ve středu na plénu navrhoval zařadit na program bod s názvem „Fialova vláda schválila smlouvu o vojenské přítomnosti USA v České republice, která umožňuje armádě USA používání vojenských prostor a budov“. „Hnutí SPD říká jasné ne cizím základnám a vojákům na našem území,“ upozornil šéf SPD.

„O víkendu jede ministryně obrany Jana Černochová z ODS podepsat do USA tuto smlouvu. Vůbec to tady s SPD nikdo neprojednával,“ uvedl zároveň. Vládu obvinil z opětovného zatahování Česka do války. „Vy jste váleční štváči,“ prohlašoval na adresu vládních představitelů.

„Tady se dočítáme, že je to utajovaná mise. Což samo o sobě považuji úplně za neuvěřitelnou drzost a aroganci Fialovy vlády,“ dodal ještě zřejmě s odkazem na článek Práva o chystané cestě Černochové do USA, o níž zatím ministerstvo oficiálně neinformovalo.

Tajná mise, Černochová poletí o víkendu do USA

Domácí

Černochová jeho vystoupení označila za „pravidelné demagogické okénko Tomia Okamury“. „Žádná utajovaná mise to není. Smlouva se musí před spuštěním ratifikačního procesu podepsat, je to zcela legitimní. Není na tom nic tajného, vždy jsme tuto informaci říkali veřejně,“ reagovala.

Podle ní zároveň není pravda, že se o smlouvě předem nejednalo s opozicí. Jednání podle ní proběhlo jak se zástupci ANO, tak i s hnutím SPD, za které se jej účastnil poslanec Radovan Vích.

„Kladu si otázku, jestli ještě Tomio Okamura řídí SPD, anebo jestli ho už řídí pan doktor Rajchl. A jestli mu jeho kolegové informace říkají, protože pak ze sebe na mikrofonu udělá hlupáka,“ rýpla si do předsedy SPD.

„Opět jste to zmatlal“

Okamura ještě ve svém projevu uváděl, že když v Česku američtí vojáci spáchají trestnou činnost, nebudou moct být souzeni podle českých zákonů. „De facto by se jednalo o takovou imunitu v místech, kde budou američtí vojáci operovat,“ podotkl.

Podle Černochové ale ani to není pravda. „Po přijetí smlouvy bude moci být voják souzen v České republice, vy jste to opět zmatlal,“ rozčílila se s tím, že chtěla vyvrátit „nehorázné lži, které Okamura šíří“.

Následně ještě vystoupení svého šéfa „žehlil“ předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. „Radek Vích se se smlouvou seznámil a nesouhlasíme s ní ani s přítomností žádných vojsk na území ČR a je nám jedno, co tady budou dělat. Tak jak vám máme smlouvu připomínkovat? To si myslím, že pan Okamura chtěl říct,“ zastával se ho na plénu.

Vláda schválila česko-americkou dohodu o obranné spolupráci (DCA) v dubnu. Dohoda upravuje především právní postavení příslušníků ozbrojených sil USA při případném plnění jejich úkolů na území České republiky.

Její součástí je i seznam vojenských zařízení a prostorů Armády České republiky, které budou moci ozbrojené síly USA za předem dohodnutých podmínek využívat. Tato zařízení a prostory zůstanou i nadále plně ve vlastnictví ČR.

Smlouva umožní silám USA v Česku výstavbu objektů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám