Hlavní obsah

V Děčíně je opět devítičlenná rada, primátorem zůstal Anděl z ANO

Aktualizováno

V Děčíně se rozpadla koalice ANO s SPD. Město se ale už dohodlo na novém vedení, bude složené z hnutí ANO, Volby pro Děčín a hnutí Náš Děčín. Strany ve středu podepsaly memorandum. Koalice bude mít 18 z 27 zastupitelů. Rada je opět devítičlenná, zastupitelé si ve středu večer zvolili šest nových členů, primátorem zůstal Jiří Anděl (ANO).

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Primátor Děčína Jiří Anděl (ANO)

Článek

Na postu neuvolněného náměstka zůstal Václav Němeček (ANO), odvolání už dřív ustál i radní Jan Palička (ANO), doplnili je uvolněná náměstkyně pro sociální problematiku a životní prostředí Anna Lehká (Volba pro Děčín), uvolněný náměstek pro rozvoj města a IT Ondřej Smíšek (Náš Děčín) a uvolněný náměstek pro školství a kulturu a sport Martin Pošta (Volba pro Děčín). Na pozice radních byli zvoleni Jitka Flachsová (ANO), Radek Kudrnáč (ANO) a Jakub Houška (Náš Děčín). Jaroslav Foldyna (SPD), jenž během minulého jednání odvolání ustál, na post náměstka primátora ve středu rezignoval.

„Město bylo destabilizováno natolik, že bylo potřeba přistoupit k radikálnímu kroku, a subjekty, které byly úspěšné ve volbách, se dohodly, že uzavřou memorandum o společném vedení statutárního města Děčín,“ uvedl ve středu Anděl.

Rozpad koalice ANO a SPD způsobil někdejší náměstek primátora Jan Skalický (dříve za ANO), který byl odvolán na návrh Anděla.

O jeho zvolení ale zastupitelé vedli na schůzích opakovaně dlouhé diskuse. Skalický měl trvalé bydliště v Děčíně od začátku loňského srpna, komunální volby byly v září. Někteří lidé tak Skalickému vyčítali, že si změnil bydliště kvůli volbám. Někteří dokonce podali návrh na neplatnost voleb.

Soud návrh zamítl. V odůvodnění uvedl, že Skalického k Děčínu vážou pracovní a zájmové vazby, které jsou spojené i s faktickým pobytem ve městě.

Pro jeho odvolání ale nakonec hlasovali i zástupci původní koalice. Odvolání dalších radních podpořili i někteří zástupci ANO a SPD, hlasovalo se ale tajně.

Komunální volby v Děčíně loni vyhrálo hnutí ANO s 11 mandáty. SPD mělo pět křesel, mezi nimi je i poslanec SPD Jaroslav Foldyna. Volba pro Děčín získala pět mandátů a Náš Děčín tři. V opozici zůstane se dvěma mandáty ODS a s jedním křeslem Piráti.

Od loňských voleb se v Česku ze statutárních měst zatím rozpadly koalice v Ostravě a Hradci Králové.

Primátor Děčína ustál pokus o odvolání, vedení města se rozpadá

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám