Hlavní obsah

Konec Mlejnka nestačí, opozice chce stále hlavu Rakušana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po několikatýdenním tlaku se ve středu rozhodl rezignovat na svůj post šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek. Vládní politici jeho počin chápou a slibují si od toho zklidnění situace. Naproti tomu opozice, která po Mlejnkově konci volala, tvrdí, že to není dostatečné a skončit by měl i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel ÚZSI Petr Mlejnek

Článek

„Je neuvěřitelné, že pan premiér i pan Rakušan bránili Mlejnka do roztrhání těla, a teď je jasné, že to bylo neudržitelné,“ řekl předseda hnutí ANO Andrej Babiš pro Novinky.

„Rakušan musí odstoupit. Trváme na tom,“ uvedl na Twitteru Babiš.

Šéf rozvědky Mlejnek rezignuje

Domácí

I přes Mlejnkův konec tedy podle Babiše stále trvají důvody, pro které se chce opozice ve čtvrtek pokusit vyslovit vládě premiéra Petra Fialy (ODS) nedůvěru. Kromě situace kolem Mlejnka a jeho známosti s v korupční kauze Dozimetr obviněným zlínským lobbistou Michalem Redlem, kterého policie považuje za hlavu organizované zločinecké skupiny, chtějí opoziční politici řešit i energetickou krizi.

„Rezignace Petra Mlejnka nic nemění na faktu, že vláda Petra Fialy (ODS) kryje organizovaný zločin a styky s mafií v nejvyšších patrech státní správy a vlády, jelikož Petr Mlejnek nebyl odvolán, on sám rezignoval až na základě tlaku opozice,“ řekl Novinkám šéf opoziční SPD Tomio Okamura s tím, že i nadále bude jeho hnutí usilovat o svržení kabinetu.

„Vláda ho do poslední chvíle podporovala ve funkci, přestože měl dlouholeté přátelské vztahy s Michalem Redlem, ale i s obviněným podnikatelem Pavlem Dovhomiljou,“ dovysvětlil Okamura.

Ministr vnitra Vít Rakušan i další členové vlády Mlejnka bránili po více než dva týdny, jeho setrvání v čele civilní rozvědky však Rakušan podmiňoval získáním prověrky na nejvyšší stupeň, tedy přísně tajné. Až o víkendu jedna z pěti vládních stran otočila, a to zástupci pirátského poslaneckého klubu, kteří vyzvali k výměně Mlejnka, jelikož jeho setrvání poškozuje vládu a mohlo podle nich také dojít k porušení koaliční dohody. Mlejnkem se pak následně v úterý opět zabývala pětikoalice na svém jednání.
Mlejnek se s Redlem zná od roku 2012, kdy pracoval ve firmě Techniserv, která dodává a instaluje technologické systémy a uchází se také o státní zakázky. Jako obchodník prý poptával zakázky pro svou firmu, ale žádnou skrze něj nezískal.

Po jeho středeční rezignaci oslovení členové vlády uvedli, že rozhodnutí chápou a doufají ve zklidnění situace.

„V tento okamžik mi to přijde jako rozumné rozhodnutí, především pro samotný úřad, který tu potřebuje mít dobré renomé, důvěru a je potřeba, aby úřad fungoval lépe než v minulosti,“ uvedl například vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podobného názoru je také šéf Pirátů Ivan Bartoš, který při příchodu na středeční jednání kabinetu přiznal, že kauza Mlejnek otřásla důvěrou ve vládu.

„Jsem přesvědčen, že rozhodnutí pana Mlejnka bylo správné. Teď je důležité vybrat nového šéfa civilní rozvědky, stabilizovat situaci, protože důvěra ve vládu tím byla otřesená,“ řekl Bartoš s tím, že očekává nové jméno do několika týdnů.

Reklama

Související články

Šéf rozvědky Mlejnek rezignuje

Šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek rezignuje na funkci. Šéf civilní rozvědky to potvrdil serveru Lidovky.cz. Část opozičních...

Výběr článků

Načítám