Hlavní obsah

Šéf rozvědky Mlejnek rezignuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek rezignuje na funkci. Šéf civilní rozvědky to potvrdil serveru Lidovky.cz. Část opozičních poslanců vyzvala k jeho výměně kvůli stykům s lobbistou Michalem Redlem, který byl obviněn v kauze Dozimetr.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel ÚZSI Petr Mlejnek

Článek

Důvody rozhodnutí Mlejnek nesdělil, server ale s odkazem na důvěryhodný zdroj uvedl, že ředitel ÚZSI dospěl k tomu, že „to po své kariéře nemá zapotřebí“.

Premiér Petr Fiala (ODS) Mlejnkův krok ocenil. Věří, že přispěje ke zklidnění situace.

Šéfa hnutí STAN a ministra vnitra Víta Rakušana Mlejnkovo rozhodnutí rezignovat mrzí, měl podle něj předpoklady, aby funkci vykonával dobře. Jeho rozhodnutí chápe, protože byl enormní tlak.

To šéf klubu Pirátů Jakub Michálek Mlejnkovo rozhodnutí ocenil. Vláda se podle něj musí soustředit na jiné problémy.

V podobném duchu se vyjádřil předseda koaličních lidovců Marian Jurečka. „Rezignace Petra Mlejnka je v této situaci dobré rozhodnutí, především pro úřad který doposud vedl, který potřebuje pracovat lépe než v minulosti a mít dobrou pověst,“ konstatoval.

Podle ministra průmyslu a obchodu Josefa Síkely (STAN) byl Mlejnek pod extrémním tlakem, a proto jeho rezignaci lidsky rozumí.

Vláda se dříve za Mlejnka postavila, jeho odchod vedle sněmovní opozice žádali i koaliční Piráti. Koalice věc řešila na úterním jednání, které však nikdo z představitelů vládních stran nekomentoval.

Opozice v souvislosti s aférou žádá i odvolání ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Hnutí ANO vyvolalo hlasování o vyslovení nedůvěry kabinetu. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v reakci na rozhodnutí Mlejnka na Twitteru uvedl, že „reprezentant organizovaného zločinu Rakušan ale pořád zůstává“. Mlejnek byl podle něj jen jedním z mnoha „prověřených“, které měl údajně STAN dosadit do funkcí.

Mlejnek se s Redlem zná od roku 2012, kdy pracoval ve firmě Techniserv, která dodává a instaluje technologické systémy a uchází se také o státní zakázky. Jako obchodník prý poptával zakázky pro svou firmu, ale žádnou skrze něj nezískal.

Anketa

Mělo by dál hnutí STAN vést ministerstvo vnitra?
Ano
24,3 %
Ne
75,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4966 čtenářů.

Rakušan podmínil Mlejnkovo setrvání ve funkci získáním bezpečnostní prověrky na stupeň přísně tajné.

Policisté v červnu v kauze Dozimetr obvinili kvůli hospodaření v Dopravním podniku hlavního města Prahy více než deset lidí. Patří k nim vedle Redla už bývalý primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček a někdejší člen představenstva podniku Matej Augustín.

Policie tvrdí, že organizovaná skupina obviněných obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat úplatky.

Mlejnek měl pomoci s objasněním Dozimetru tím, že řekl svědkovi, aby šel na policii

Domácí

Kabinet Mlejnka v čele rozvědky podpořil s odůvodněním, že sehrál pozitivní úlohu v rozkrytí kauzy Dozimetr.

Reklama

Výběr článků

Načítám