Hlavní obsah

Dárcovství přes krizi láme rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka na Ukrajině, uprchlická vlna, prudká inflace přiměly Čechy k nebývalé solidaritě, a to přesto, že se sami musí v krizi uskromňovat. Darů přibývá zřejmě i proto, že možnost pomoci se díky novým technologiím zjednodušuje.

Foto: Foto archiv krabiceodbot.cz

Letos dárci připravili rekordních 48 394 krabic s vánočními dárky.

Článek

Internetové bankovnictví a nové technologie se čím dál víc rozšiřují a obhospodařovat své konto lze snadno z gauče. I na ulici stačí jen vyfotit QR kód a zaslat pomoc potřebným. Krizi navzdory.

Inflace má pozoruhodný efekt: lidé posílají vyšší dary
Markéta Zemánková, Člověk v tísni

„Máme k ruce nové technologie, které usnadňují darování. Je to stejné, jako když provádíte jakékoli jiné platby. V novém režimu a v reálném čase,“ řekla Právu Klára Šplíchalová, výkonná ředitelka Fóra dárců, největší české organizace sdružující nadace, fondy a firemní dárce.

Už v minulém roce, kdy doznívala vlna pandemie, šlo přes sdružené společnosti na dobročinné účely 11,9 miliardy korun. O zhruba miliardu více než během předchozího roku, kdy ještě byla pandemie v plném proudu.

Češi přispívají na mobilní domky na Ukrajině. Lidé pláčou štěstím, líčí dobrovolnice

Domácí

Souhrnná čísla za letošek zatím nejsou k dispozici, ale při vědomí, že v době vánočních svátků bývají lidé ještě štědřejší, lze podle Šplíchalové očekávat nový rekord.

„V první polovině roku byla obrovská vlna solidarity v souvislosti s válkou na Ukrajině. Ale také je patrné relativní zbrzdění v druhé polovině roku. Předpokládáme, že by se objem darů mohl oproti loňsku navýšit zhruba o nějaké dvě až tři mi­liardy,“ uvedla Šplíchalová.

Podle ní mírně přibývá jednotlivých dárců, stejně tak i výše sum, které posílají. Zdá se tedy, že inflace lidi od dárcovství neodrazuje, spíše je ponouká k dorovnávání hodnoty peněz.

„V rámci online darování jsou například velice oblíbené dárcovské SMS. Donedávna byl nejčastější dar 90 korun, ale nyní je k dispozici dar 190 korun a získává na oblibě,“ uvedla Šplíchalová s odkazem na čtyři adventní koncerty České televize.

Jejich výtěžek se zvedl oproti loňsku o více než milion korun na celkových dvacet milionů. Přitom sbírka nebyla zaměřena na pomoc Ukrajincům, ale na rodiny a děti v nesnázích.

Anketa

Přispíváte na charitu?
Ano, přispívám pravidelně
30,5 %
Ano, ale výjimečně
34,9 %
Ne
34,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4766 čtenářů.

Pamatovalo se i na Čechy

Solidarita s Ukrajinou podle všeho hýbala srdci Čechů nejvíce a osobní nasazení leckdy nelze vyčíslit. Často vznikaly spontánní sbírky, kdy lidé přispívali po sousedsku na jídlo, oblečení a benzín pro obětavce, kteří na vlastní pěst vyjížděli k hranicím.

Tisíce samoživitelek nemají na dárky

Vánoce

S ohledem na ukrajinskou krizi hlásí skokové navýšení darů i Člověk v tísni. „Letošní rok prokázal, že Češi jsou především v dobách krizí velice štědří. Od našich dárců získáme letos přibližně 2,35 miliardy, což je pětkrát více než za loňský, do té doby rekordní rok,“ sdělila Právu Markéta Zemánková, mluvčí společnosti Člověk v tísni, jež pod Fórum dárců spadá.

„Situace na Ukrajině byla rozhodujícím faktorem, který ovlivnil chování dárců v tomto roce. Ale když jsme nedávno otevřeli sbírku SOS Česko na pomoc lidem, kterým hrozí, že je energetická krize uvrhne do chudoby, vybrali jsme milion korun během týdne. To ukazuje, že toto téma vnímají Češi jako důležité,“ uvedla.

„Inflace má podle našich měření pozoruhodný efekt: lidé posílají vyšší dary a zůstávají štědří,“ dodala.

Mimořádný výtěžek hlásí i Nadace Via. „Z dat na platformě Darujme.cz, kterou provozujeme, vyplývá, že v letošním roce darují Češi na dobrou věc přes 700 milionů korun. V loňském roce to bylo 562 milionů,“ uvedla šéfka komunikace Nadace Via Hana Morávková.

Přes organizaci Donio se dosud vybralo 234 milionů korun, což je o 17 milionů více než loni touto dobou. „Nejvíce peněz se podařilo vybrat na Pomoc obcím a obyvatelům, které zasáhl požár v národním parku České Švýcarsko, na sbírku Pomoc Ukrajině s organizací Člověk v tísni a na sbírku #ZaUkrajinu,“ popsala Právu šéfka marketingu Donio Cristina Baron.

Na ulici končí stále více lidí. V zimě nacházejí azyl v noclehárnách

Styl

„Minulý rok dominovala sbírka Společně pro Moravu, na pomoc po tornádu, a na iniciativu Energie lékařům. Ale Češi jsou velice solidární, spojí síly a neváhají pomoci i konkrétním příběhům,“ dodala.

Rekordní krabice

Poslední charitativní rekord byl ohlášen ve čtvrtek. Ve vánoční sbírce na pomoc dětem a samoživitelům ohroženým chudobou dárci připravili rekordních 48 394 krabic s vánočními dárky. Sbírka Krabice od bot má také online verzi, její výnos už překročil tři miliony korun. Do sbírky se zapojilo rekordních 205 mateřských a základních škol. Součástí vybraných darů je také přes 3000 krabic pro rodiče samoživitele.

Podle Šplíchalové je ale třeba počítat v příštím roce s útlumem. „Letošní rok je ohromně přelomový, lidé opravdu darovali velice významné částky. Ale válka má i další dopady, současně nám dobíhá krize z pandemie. Řada samoživitelů, pečujících je na tom hůř než před pandemií. V Anglii už vidíme, že podpora klesá. Lidé už nemohou darovat tolik a očekáváme, že tento trend dorazí i do ČR,“ řekla.

Požár mu vzal střechu nad hlavou, seniorovi zůstal jen pes

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám