Hlavní obsah

Na ulici končí stále více lidí. V zimě nacházejí azyl v noclehárnách

Teplý čaj, ošacení či místo, kde lze na chvíli uniknout chladu. Nejen to v zimě nabízí nezisková organizace Naděje lidem bez domova. Jejich počet dle statistik spolku roste, i kvůli současné složité ekonomické situaci. V Praze od začátku prosince zavedli noční terénní hlídku, která směruje lidi v nouzi do centra s lůžky na přespání.

Zimní pomoc nabízí lidem bez domova třeba neziskový spolek NadějeVideo: Novinky

 
Článek

Počty lidí bez domova stoupají. Vyplývá to například ze statistik charitativní organizace Naděje, která provozuje denní centra, azylové domy i noclehárny po celé republice.

„V poslední části letošního roku zaznamenáváme nárůst ve srovnání s rokem 2021 zhruba o 10 procent,“ potvrzuje Daniel Svoboda, oblastní ředitel spolku. „Odhadujeme, že je to asi první reakce na ekonomickou krizi, která nás provází,“ myslí si.

Foto: Novinky

U hlavního nádraží v Praze funguje denní centrum Naděje.

Covid, pak ekonomická krize

Čísla ale začala růst už v minulém roce, patrně jako reakce na covidovou pandemii. „Při sledování čísel z minulých let zjišťujeme, že po nějaké krizi, ať už společenské, nebo ekonomické, je dopad na lidi bez domova s ročním nebo dvouletým zpožděním,“ říká ředitel a dodává, že současná složitá finanční situace doléhá na obyvatele rychleji.

„Ve všední den máme běžně přes 200 klientů, o víkendech je to kolem 180. Jsou to počty vyšší, než jsme zaznamenávali třeba před třemi měsíci,“ přihazuje konkrétní čísla Gabriela Podzemská. Ta vede denní centrum spolku Naděje hned vedle pražského hlavního nádraží, v ulici U Bulhara. Tam mohou zajít ti, kteří se chtějí přes den na chvíli ohřát nebo potřebují teplé oblečení.

Foto: spolek Naděje

Tady se lidé mohou ohřát nebo si natočit teplý čaj.

„Poskytujeme pomoc každému, kdo se dostane do krizové situace spojené s bydlením,“ říká Podzemská. „V současné době zaznamenáváme, že klienti nemají na zaplacení komerčních ubytoven, kde platby stoupají. Evidujeme také problémy klientů spojené s vyplácením dávek, ať už hmotné nouze, nebo státní sociální podpory, se zpožděním,“ zmiňuje z praxe.

Co všechno těmto lidem nabízejí? „Vydáváme jim studenou stravu, můžou si tady natočit teplý čaj, zároveň tady máme sociální poradenství, psycholožku, nově rozjíždíme i adiktologické poradenství pro lidi, kteří se potýkají se závislostí,“ vyjmenovává Podzemská.

Zachraň jídlo z firemní kantýny: Nevydané porce obědů nakrmí lidi bez domova

Zdraví

Zimní pomoc

Nástup zimního období si ale žádá i další opatření. „Zavádíme noční terénní hlídku. Tým pracovníků vyráží každou noc ven, obchází město a kontaktuje lidi, kteří přespávají venku. Zřídili jsme také noční centrum pro lidi bez domova,“ vysvětluje Daniel Svoboda, kam terénní pracovníci směrují lidi z chladných pražských ulic.

Foto: spolek Naděje

V zimě vyrážejí terénní pracovníci do pražských ulic i v noci.

„Pracovníci tam můžou lidi, kteří potřebují pomoc, převézt. V nočním centru se mohou převléct, ohřát, provést hygienu a počkat do druhého dne na krizovém lůžku,“ popisuje. Místa na přespání jsou přístupná od osmi večer do rána dalšího dne.

Počet lůžek na zimu organizace Naděje spolu s pražským magistrátem postupně navyšuje, v polovině tohoto měsíce otevřou další noclehárnu s 60 místy.

„Uvidíme, jak nám to pomůže. Odhadujeme, že ještě budeme potřebovat nějakou kapacitu otevřít, v současné době nestačí,“ dodává Svoboda.

Foto: spolek Naděje

Azylové domy jsou plné, otevírají se další kapacity s lůžky.

A jeho predikce do budoucnosti? „Záleží na tom, jak se bude vyvíjet ekonomická situace. Pokud bude těžká, jak naznačuje poslední doba, tak jsme si jistí, že lidí bez domova bude přibývat. Pokud se ekonomická situace zklidní, věříme, že počty lidí bez domova budou stagnovat, anebo se dokonce zmenšovat.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám