Hlavní obsah

Tisíce samoživitelek nemají na dárky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř 70 procent samoživitelek nebude letos z finančních důvodů péct cukroví. Více než 95 procent pak plánuje utratit za dárky méně než obvykle, více než třetina může za dárky utratit maximálně 500 korun. Vyplývá to z průzkumu charitativního projektu Fandi mámám.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Letos víc propadám depresím, protože mám pocit, že to nemůžu zvládnout. Nemám jediný dárek a vlastně ani nevím, zda nějaký bude,“ svěřila se Lucie, která má dvě dcery v teenagerském věku.

Podle dalšího průzkumu, který provedl Klub svobodných matek, má jen pětina samoživitelů našetřené peníze na vánoční dárky pro děti a devět z deseti bude schopných dětem splnit jejich vánoční přání pouze částečně, nebo vůbec ne.

Anketa

Budete letos šetřit na dárcích?
Žádné velké šetření neplánuji
35,3 %
Koupi dárků omezím, ale jen mírně
21,9 %
Koupi dárků omezím výrazně
29,9 %
Dárky kupovat nebudu
12,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12696 čtenářů.

Na obědy ve škole syn nechodí

„Bojím se topit, takže topení si zapínají děti v pokoji a pouze na noc. Vše je nějak těžší, než jsem čekala,“ dodala Lucie s tím, že nakupuje jen ve slevách a kupuje jen to nejnutnější, aby ušetřila. „Nejvíc samozřejmě šetřím na sobě,“ zakončila s tím, že jen doufá, že nebude hůř.

Podle průzkumu Fandi mámám jde téměř 28 procent z rodinných rozpočtů samoživitelek na energie, 53 procent pak na jídlo. Téměř čtvrtina z nich si proto vzala práci navíc, třetina si zažádala o další sociální dávky a více než pětina si musela půjčit.

Dopady zdražování pociťují i Monika s osmiletým Honzíkem. Živí se jako kadeřnice. „Klienti sice chodí, ale už prodloužili dobu mezi další návštěvou, takže tržby jsou v podstatě stejné jako minulý rok, ale výdaje mnohem vyšší. Nejvíce na potravinách, obou nájmech za provozovnu kadeřnictví a byt a energiích,“ uvedla.

Kvůli drahotě dávají lidé méně peněz na charitu

Domácí

„Šetříme hlavně tím, že vařím jen doma. Na obědy ve škole syn nechodí, protože se vyplatí navařit na dva tři dny dopředu. Oblečení dědíme po jiných dětech i dospělých, tím také ušetřím. Zbytečně nesvítíme, shromažďujeme přebytečnou vodu, kterou pak využiju na zalévání kytek, WC. Topení, když nejsme doma, je vypnuté a zapínáme na malinko, raději se více oblečeme,“ řekla Monika.

Matce patnáctiletého syna Kateřině Š. se sice díky fixaci cen zálohy na elektřinu nezvedly, ale zato se jí dvakrát zvýšil nájem. Navíc otec neplatil na syna a dluží jí 200 tisíc korun.

Život v minusu

„Byla jsem kvůli neustálému zdražování hodně v minusu, každý měsíc jsem byla cca 3000 až 4000 korun v kontokorentu, abychom to zvládli. Nakonec jsem si musela vzít půjčku, abych byla schopna vše uhradit a doplatit. Pak mi půjčili i rodiče šest tisíc,“ vylíčila.

Nejhorší podle ní bylo rapidní zdražení potravin, drogerie a dalšího zboží a služeb, kdy se jí jen náklady na vaření a nezbytné věci zvýšily o 150 až 200 procent. Situaci jí komplikovalo i zpožďování ve výplatě sociálních dávek, jako je například příspěvek na bydlení.

„Netuším, jaký bude rok 2023. Syn má kromě hyperkinetického syndromu nově diagnostikován Aspergerův syndrom, nedávno se mi kvůli přehlcení učivem na běžné škole sesypal a po nových lékařských zprávách teď přestupuje do jiné, speciální,“ řekla Kateřina. Brzy se jí má znovu zvyšovat nájem v bytě 1+1, kde se synem žije. „Tak se modlím, abych se brzy vrátila do pracovního procesu,“ dodala.

V ČR žije asi 200 tisíc neúplných rodin, 90 procent z nich jsou matky samoživitelky.

Lidé kvůli drahotě zaplňují azylové domy

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám