Hlavní obsah

Co uchazeč, to kniha. Prodej se do limitu nepočítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř každému, kdo se vydal do boje o nejvyšší ústavní funkci v Česku, leží na pultech knihkupců jeho vlastní kniha. I když publikace kandidáty na Hrad obvykle nekriticky opěvují, do kampaně, která má pro první kolo limit 40 milionů korun na každého uchazeče, se nepočítají. Leda by je rozdávali zdarma.

Foto: Petr Horník, Právo

Pohled na Pražský hrad

Článek

„Už jsme to řešili dřív. I prezident Miloš Zeman vydal knihy. Jestli se prodávají, tak je to běžná aktivita. Nemá to s kampaní nic společného. Ve chvíli, kdy by se výtisky rozdávaly zdarma, tak je to něco jiného. Pak se musí počítat rozdaný výtisk do nákladů kampaně,“ řekl Právu František Sivera z dohledového úřadu, který na volby dohlíží.

Čísla prodejnosti publikací knihkupectví, která Právo oslovilo, sdělit odmítla. „Úspěšný byl prodej titulu V první linii, a to již v roce 2019, kdy vyšel. U ostatních větší pohyby v prodeji v Kosmasu neevidujeme,“ napsala Právu Renata Kricnerová z knihkupectví Kosmas.

E-shopy větších knihkupectví hlásí, že Pavlova kniha, kterou napsal Vladimír Mertlík a prodává se od 315 do 459 korun, je vyprodaná. Publikace byla vydána v květnu 2019 a pojednává o Pavlově studiu a kariéře. Další knihu s názvem Jak to vidím já měl Pavel spolu se spisovatelkou Danou Čermákovou vydat 10. listopadu, informuje o tom web knihkupectví Dobrovský.

Ministerstvo vnitra pustí do bitvy o Hrad devět kandidátů. Janeček neprošel

Prezidentské volby

Hovory, tango i zdravý rozum

Generál Petr Pavel je už svým jménem nepřehlédnutelný, natož svým zjevem a projevem. Dokáže Česko, rozdělené proruským Klausem st. a Zemanem, zase spojit? Svou rozvážností, vědomím pro pravdu, spravedlnost, zcela přirozeným respektováním a samozřejmým přijetím pravidel a principů demokratické společnosti skýtá naději,“ vyzdvihuje popis knihy kandidáta.

Jeho hlavní rival expremiér Andrej Babiš (ANO) si už v minulosti vydal dvě knihy: O čem sním, když náhodou spím a Sdílejte, než to zakážou. Obě knihy rozdával před uplynulými volbami zdarma, dohledový úřad se proto o tyto náklady zajímal.

Danuše Nerudová kromě odborných publikací věnujících se např. daním v EU loni vydala, přesně před rokem v listopadu, sborník rozhovorů s novinářem Respektu Jiřím Nádobou s názvem Máme na víc. Hovoří v něm nejen o ekonomických tématech, ale i o postavení ženy ve společnosti. Prodává se od 220 do 299 korun.

Babiš: Agrofert neprodám, ani jako prezident

Prezidentské volby

Pavel Fischer knihu Hovory s Pavlem Fischerem napsal se spolužačkou z vysoké školy Alenou Ježkovou. „Díky osmileté práci pro Václava Havla přináší unikátní svědectví o zákulisí prezidentské kanceláře a vzpomíná na práci ve Francii a Monaku, kde působil jako velvyslanec. Otevřeně mluví o rodinném životě a nemoci nejstaršího syna,“ uvádí popis publikace, která vyšla letos v dubnu. K dostání je od 239 do 263 korun.

Tango pod Hradem, tak pojmenoval svou knihu z roku 2019 senátor Marek Hilšer. Napsali mu ji novináři Jan Dražan a Jan Pergler. „Když se nevěnuje politice nebo vědě, patří kromě ženy a dcery k jeho největším vášním lezení po skalách a tango, za kterým jezdí do vyhlášených klubů po Evropě. A aby toho nebylo málo, stal se ještě včelařem,“ přibližuje obsah anotace.

Se svými názory seznamuje v knize i bývalý rektor UK Tomáš Zima, a to v publikaci Lékař zdravého rozumu. Vyšla loni, prodává se od dvou do tří stovek a autorem je Ján Januš.

Prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová zase letos vydala publikaci Holka ze samotky, která popisuje příběhy skutečných lidí, kteří se dostali do existenčních problémů. Z vážných kandidátů na Hrad svou knihu dosud nevydal odborový předák Josef Středula. Podle svého mluvčího Jana Štolla to ani neplánuje.

Politologové: Nebýt přímé volby, Pavel, Nerudová ani Babiš by neměli na Hrad šanci

Prezidentské volby

Prezidentské volby se v ČR konají každých pět let, od roku 2013 se hlava státu volí přímou volbou. V prezidentských volbách 2023 zvítězil generál ve výslužbě Petr Pavel. Příští volby prezidenta proběhnou v roce 2028.

Výběr článků

Načítám