Hlavní obsah

Chov svatomartinských hus jako koníček? Proč ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pár lety by Radku Melišovou z Ostravy-Koblova nenapadlo, že většinu volného času od června do listopadu věnuje svatomartinským husám. Nyní jich s rodinou odchová a zkraje listopadu porazí desítky kusů. To vše zvládá s manželem při zaměstnání. Ona je úřednice v advokátní kanceláři, on jezdí s kamionem.

Chov svatomartinských husVideo: Právo

 
Článek
Foto: Pavel Karban, Právo

O husy zájem je a Melišovi mají objednávky už i na příští rok

Montérky a špinavé boty

Až do roku 2017 bydleli Melišovi v bytě, pak se přestěhovali do bývalého statku. „Před čtyřmi lety manžel navrhl, že bychom mohli k slepicím a kachnám přidat i husy, které moji předci na statku také chovali. Pořídili jsme tři,“ vzpomínala Radka s tím, že když se další rok o husách zmínila v práci a řekla známým, už si jich musela pořídit 50. Letos jich bylo zase víc.

Dvoudenní housata nakupují v Hodoníně. „Jezdíme pro ně v červnu. Pak jsou měsíc v odchovnách, aby neonemocněla. Na konci července je pouštíme na zahradu. Ani ve snu by mě nenapadlo, že budeme chovat husy, že můj oblíbený oděv budou montérky a špinavé, zablácené boty,“ směje se Melišová.

Chov je ale náročný. „Vstávám denně o půl sedmé. Na nakrmení hus, kačen, slepic, koček, bernardýna a morčete, které máme v domě, potřebuji aspoň hodinu a půl,“ říká a dodává, že manžel čerpá husám na zahradu vodu. „Když jsou větší, dostávají dešťovou. Mají velkou spotřebu,“ vysvětlila.

Drůbežárna, kterou loni zdecimovala ptačí chřipka, už zase naplno funguje

Domácí

Nejtěžší je první měsíc. „Kaž­dý den čistíme husinec, vybíráme podestýlku, aby se do chovu nedostala infekce,“ řekla.

„Prioritou pro husy je čistota, kvalitní krmivo a pro housata teplo a stále čistá voda,“ uvedla žena, která chov nazvala Vypasená husa. Za náročné označila i porážky, na které musí mít dost lidí.

Melišovi se snaží, aby husy u nich měly vše, co potřebují. „Pasou se na zahradě, přes noc jsou v husinci. Stravu jim zpestřujeme jablky, švestkami a listovými saláty, které pěstujeme jen pro ně,“ přiznala žena, na jejíž husy se chodí dívat celé rodiny. I když cena svatomartinských hus stoupá, o zákazníky Vypasená husa nouzi nemá. „Letos si účtujeme 360 korun za kilo husy. Už máme objednávky i na příští rok, zájem je čím dál větší,“ dodala Melišová s tím, že o navyšování chovu hus neuvažují.

Husí hody v Praze: Kde si pochutnat na svatomartinském menu

Vánoce

Poptávka neklesá

Foto: Pavel Karban, Právo

Svatomartinským husám se už čas krátí

A zájem o husy před svátkem sv. Martina potvrzují i další chovatelé. „Zájem je stabilní, i když jsme měli strach, protože se mluví o tom, jak je špatně. Ale nijak se to neprojevilo,“ ujistil Igor Dobeš, majitel farmy Střítežské fojtství, který letos odchoval zhruba 800 hus. Za kilo chce 280 korun, což je o 60 víc než loni.

Ke zdražení na 290 korun za kilo přistoupil i Petr Lička z Farmy Růžďka na Vsetínsku. „Ale zdražili jsme o minimum. I tak je zájem obrovský,“ připojil Lička, který se staral asi o tisíc hus.

A ani soukromý zemědělec Radek Matěj z Kateřinic na Novojičínsku nemluvil jinak. „Je to pořád stejné, lidi husy pořád kupují, musíme zájemce i odmítat,“ upozornil Matěj, který prodává husy po 250 korunách za kilogram.

Svatomartinské husy už míří na pekáč, proti loňsku opět podražily

Vánoce

Jaká budou letošní svatomartinská vína? Lehčí a s nižším obsahem alkoholu

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám