Hlavní obsah

Svatomartinské husy už míří na pekáč, proti loňsku opět podražily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ctitelé svatomartinských tradic budou muset většinou sáhnout hlouběji do kapsy. Při koupi husy od chovatelů si připlatí i desítky korun za kilogram. Zdražení se pak dá čekat i v mnoha restauracích. Podle restauratérů je ale i tak o oblíbenou pochoutku zájem.

Foto: Profimedia.cz

Svatomartinská husa

Článek

„Vše nasvědčuje tomu, že hus je dost, jen podraží meníčka, zejména ve městech. Ale rezervace se plní rychleji než minulý rok a hosté se na hody těší,“ řekl Právu Luboš Kastner zastupující gastronomii v Asociaci malých a středních podniků.

„Už máme v podstatě plno. Ať už jde o rezervace hus, které si u nás lidé zamlouvají od léta, anebo o místa v restauraci na husí hody,“ uvedla provozní a marketingová šéfka vyhlášené Rodinné husí farmy Kalhov na Jihlavsku Tamara Sopková.

O vykrmené husy je stále zájem, i když se nejedná o levné zboží.
farmář Josef Tříska

Cena hus v Kalhově poskočila z loňských 295 Kč za kilogram na letošních 320 korun. Pokud si někdo na husí stehno s červeným a bílým zelím, bramborovou lokší a karlovarským knedlíkem zajde do faremní restaurace, dá za porci bez pěti korun čtyři stovky. Na necelou stokorunu pak přijde husí kaldoun s masem, droby, nudlemi a zeleninou.

Husy chová kvůli jedinému dni v roce. Hejno se promění v pečínku

Muži

Některé chovy v posledních letech postihla ptačí chřipka. Před dvěma lety se nevyhnula ani farmě v Rohozné na Jihlavsku. „Znovu jsme chov obnovili, letos jsme již líhli z našich hus. I přes proklamovanou krizi se našemu chovu daří a o vykrmené husy je stále zájem, i když se nejedná o levné zboží. Na konci září jsme neměli co prodávat – a to do svatého Martina zbýval ještě více než měsíc,“ řekl Právu farmář Josef Tříska.

Drobný prodej hus je zde za 250 Kč za kilogram, velkoobchod ještě výrazně méně. „Oproti loňsku jsme zdražili o deset korun na kilo,“ dodal Tříska s tím, že farma vykrmila 1500 hus na porážku. Celkem to v celém Česku bylo asi 125 tisíc hus, o čtvrtinu méně než loni. Chovatelé se potýkají s vysokými náklady hlavně na krmné směsi.

Ceny v restauracích se liší i o stovky korun

Obchodní řetězce nabízí jako levnější alternativu husy každoročně kachny. Řada Čechů ale zamíří do restaurací. Svatomartinské menu už chystají v pivovaru s restaurací Ryžovna ve stejnojmenné osadě na Karlovarsku. „Budeme mít šedesát až osmdesát porcí. Snad to bude stačit,“ uvedl šéfkuchař Josef Vitai.

„Meníčko bude klasické, tedy polévka kaldoun, předkrm husí paštiku s brusinkovým rozvarem a upečeme k tomu domácí chleba,“ prozradil. „Hlavní chod bude samozřejmě pečená husa, červené a bílé zelí a k tomu bramborová placka a karlovarský knedlík,“ pokračoval Vitai. „Jako dezert budeme podávat svatomartinský rohlíček plněný ořechy,“ dodal. Loni stálo svatomartinské menu 575 Kč a letos by mělo asi o stovku podražit, vzhledem k růstu nákladů.

Svatomartinská husa - recept a tradice spjaté s touto pochoutkou

Recepty

V Brně a okolí je o posezení se svatomartinskou husou velký zájem. Například v hospodě Garáž v Blučině bude stát porce husy 360 korun. Ve Modřicích v těsném sousedství Brna chtějí v restauraci Slunečnice za farmářskou svatomartinskou husu s variací knedlíků a dvěma druhy zelí 650 korun. Předkrmy a polévka se účtují zvlášť.

V pražské Malostranské besedě budou nabízet Svatomartinské menu se čtvrtkou husy na stejné cenové úrovni jako v loňském roce. „Cenu se nám podařilo udržet především z toho důvodu, že jsme nakoupili za příznivých podmínek,“ řekl Právu Lukáš Tesárek zodpovědný za chod restaurace.

Menu zpestří speciální pivo i víno

Svatomartinské menu nabídne třeba i olomoucká restaurace U Berňáku, a to příští týden od středy do neděle. „Kromě samotné husy v něm bude husí paštika, vývar, dva druhy zelí, staročeské a bystročické, tři druhy knedlíků, štrúdl, svatomartinské pivo z Hanušovic a samozřejmě i martinské víno,“ řekl Právu provozovatel hospody Tomáš Korčák s tím, že vše přijde na zhruba 500 korun.

„Cena je zhruba stejná jako loni. Snažíme se, držet ji. Zájem je možná i proto velký. Ti, co u nás u této příležitosti byli loni, již mají rezervace. A každý den se přibývají další,“ konstatoval Korčák.

Na husí hody bude od 9. do 19. listopadu lákat i vyhlášená plzeňská hospoda Na Spilce v areálu zdejšího pivovaru. „Loni jsme ze svatomartinského menu prodali více než tři sta porcí. Věříme, že podobný zájem bude i letos,“ sdělil Právu manažer podniku Petr Starý. Hlavní chod – konfitované husí stehno s červeným i bílým zelím, bramborovým knedlíkem a křupavou cibulkou – tady vyjde na 495 korun. „Stejně jako v minulém roce,“ dodal Starý.

Svěží svatomartinská vína a recepty na tu nejšťavnatější pečenou husu

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám