Hlavní obsah

Čeští vědci ochrání piloty před lasery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pilot plně obsazeného letounu klesá na přistání, ranvej se blíží, když vtom mu paprsek z laseru zasvítí do očí tak, že na několik vteřin oslepne a ztratí kontrolu nad strojem. Stačí drobné zaváhání a vše může skončit katastrofou. Útočníky zhusta nejsou teroristé snažící se zlikvidovat pilota, ale lidé, pro které je svícení do pilotních kabin laserovými paprsky netradičním koníčkem. Jde o celosvětový problém. Česká věda ale na něj již brzy najde řešení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Noční můra pilotů

„S využitím nejmodernějších technologií vyvíjíme unikátní bezpečností systém, díky němuž budeme schopni okamžitě zjistit místo, kde se pachatel laserového útoku nachází. S jeho dopadením pak pomohou policii drony,“ řekl Právu vedoucí projektu profesor Martin Drahanský z Fakulty informačních technologií brněnského Vysokého učení technického (VUT).

Oslnění laserem při přistávání je noční můrou všech pilotů. Jen v Česku je do roka hlášeno až 40 těchto útoků. Všechny sice až dosud skončily šťastně, tedy pilot převzal opět kontrolu nad strojem a následně úspěšně přistál, všichni se ale děsí okamžiku, kdy by to nemuselo vyjít.

Právě proto vznikl projekt na ochranu pilotů, v němž spojili své síly vědci informatici z VUT a Českého vysokého učení technického, armádní specialisté z Univerzity obrany, policisté a odborníci z pražského a brněnského letiště. Do čtyř let vznikne technicky náročný, ale vysoce funkční systém, který pomůže policii dopadnout pachatele, dosud prchající před zákonem.

Pilota letadla se 130 lidmi někdo oslnil laserem při přistávání v Praze

Krimi

Na chráněném letišti budou rozmístěny kamery vybavené optometrickým systémem se zesilovačem záření. „Využitím počítačového vidění a zvolením správného algoritmu budeme schopni identifikovat trajektorii paprsku. Tu promítneme do počítačové mapy. Systém v podstatě bleskově vypočítá, kde se člověk s laserem nachází,“ vysvětlil Drahanský.

Nikdo už nebude čekat na předání informací policii. V okamžiku vypočítání daného bodu automaticky vzlétají v okolí letiště patrolovací drony, které jsou za pár vteřin na místě.

Vše na něm zaznamenávají a obraz předávají on-line přijíždějícím policejním či armádním hlídkám. Měly by být opatřeny i termokamerami, což pátrání po pachateli ještě zrychlí, přestože se může se svojí technikou na oslňování pilotů nacházet i několik kilometrů od letiště.

„Poměrně často létám a ani si neumím představit, jak obrovskému stresu musí laserem oslnění piloti čelit. Jde o nesmyslnou hru se životy, která musí skončit,“ dodal profesor.

Reklama

Související témata:

Související články

Piloti Air France se porvali během letu

Dva piloti francouzských aerolinek Air France se poprali během letu z Ženevy do Paříže. Zasáhnout musel personál letadla, který od sebe dvojici oddělil....

Výběr článků

Načítám