Hlavní obsah

Česko se chystá na zimní vlnu uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko pracuje na scénářích zimní vlny ukrajinských uprchlíků. Uvedl to v pátek ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který upozornil, že uprchlíků by mohlo být vzhledem k situaci s infrastrukturou na Ukrajině hodně. Zároveň dodal, že kdyby čísla dosáhla úrovně jako při první vlně po začátku konfliktu, Česko bude mít problémy je zvládnout.

Foto: AP

Ilustrační foto

Článek

„Pokud jsme v současnosti v Česku na 350 tisících lidí, tak dohromady půl milionu uprchlíků jsme schopni poskytnout, byť s vypětím všech sil, základní životní standard. Všechno, co je nad půl milionu, už je improvizované ubytování,“ řekl ministr. Přesné odhady příchozích nechtěl Rakušan zmínit, naznačila je ale ukrajinská vláda při nedávném jednání v Kyjevě.

Česká vláda ukrajinskou stranu upozornila, že má značně vyčerpané limity. „Nemůžeme si dovolit přijmout další vysoké statisíce,“ uvedl Rakušan.

„Čtyřicet procent ukrajinské infrastruktury je v dezolátním stavu, v Kyjevě večer v podstatě nejde proud. Případná další migrační vlna bude skladbou lidí trochu jiná. Jsou tam lidé, kteří necestovali a žádnou zkušenost nemají, proto i váhali v té první vlně,“ dodal Rakušan.

Na zimu radši zůstaňte v cizině, vyzvala ukrajinská ministryně válečné uprchlíky

Evropa

Vláda chce proto řízení krize oddělit. Adaptace uprchlíků, kteří už v Česku jsou, bude mít v gesci zmocněnkyně pro lidská práva Klára Laurenčíková, ministerstvo práce a resort školství. Příprava krizového řízení nové vlny pak připadne ministerstvu vnitra.

„Budeme muset řešit nouzový typ ubytování – to v zimě nemohou být stany. Po celé Evropě je poměrně velký nedostatek modulárních jednotek, museli bychom připravovat tělocvičny a podobně. Připravujeme se se státními hmotnými rezervami, aby byl dostatek improvizovaných lůžek,“ popsal ministr vnitra.

Česko je podle něj nejvytíženější zemí co do počtu uprchlíků a již nemůže poskytovat tak kvalitní ubytování jako během jarní vlny, které poskytli čeští občané. „Proto vysíláme vzkaz na Ukrajinu a také do Evropy, protože jsou země, které by ještě zvládly ubytování ve vyšší kvalitě. Jde přece o to, aby většinou matky s dětmi mohly žít v důstojných podmínkách,“ konstatoval.

Chystá se i Polsko

Ukrajinská strana vládu ubezpečila, že se snaží i za pomoci zahraničních firem obnovit infrastrukturu ještě před nejchladnějšími měsíci – před lednem a únorem.

Polsko by se stejně jako během první migrační vlny, kdy jeho hranice překročilo více než sedm milionů uprchlíků z východu, mohlo podruhé stát významnou zastávkou migrujících Ukrajinců, upozornil polský ministr vnitra Bartosz Grodecki.

„Jsme vždy připraveni, a to i logisticky, naše hranice jsou otevřené. Ukrajinci u nás najdou oporu a ochranu, stejně jako tomu bylo po celou dobu od začátku ruské vojenské ofenzívy na území našich východních sousedů,“ vyslovila se ve státní televizi TVP Marlena Malagová, polská ministryně pro rodinu a sociální věci.

Týdeník Politika ale upozornil, že Poláky, kteří po 24. únoru otevřeli uprchlíkům své domovy, už soucit unavil.

Kontroly měly přijít už dávno, stěžují si lidé v příhraničí

Domácí

Reklama

Související články

Vnitro chystá změny u bydlení běženců

Připravovaný zákon ministerstva vnitra s pracovním názvem lex Ukrajina IV by měl upravit současný život ukrajinských běženců v Česku. Vedle prodloužení dočasné...

Výběr článků

Načítám