Hlavní obsah

Vnitro chystá změny u bydlení běženců

Připravovaný zákon ministerstva vnitra s pracovním názvem lex Ukrajina IV by měl upravit současný život ukrajinských běženců v Česku. Vedle prodloužení dočasné ochrany, které by nyní mělo platit až do března 2024, by také měl stát přestat běžencům platit ubytování.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Resort navrhuje časové omezení dosud bezplatně poskytovaného ubytování. Po uplynutí pevně stanovené doby se bude muset uprchlík s provozovatelem ubytování dohodnout na ceně nájmu, nebo si najít jiné bydlení.

Jak se naučit pozitivně vnímat uprchlíky

Domácí

„Cílem je motivovat uprchlíky, jejichž osobní poměry to umožňují, zapojit se do pracovního procesu a integrovat se do společnosti. Je zřejmé, že ne všechny osoby, které nyní vy­užívají systém bezplatného ubytování, si budou moci najít práci, proto by měl být vytvořen systém podpůrných dávek,“ píše se v předkládací zprávě zákona.

Dvě varianty

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve čtvrtek prohlásil, že se ukrajinským uprchlíkům český sociální systém plně neotevře. Počítá s tím, že stále bude poskytována měsíční humanitární dávka ve výši pěti tisíc.

Po uplynutí pevně stanovené doby se bude muset uprchlík s provozovatelem ubytování dohodnout na ceně nájmu, nebo si najít jiné bydlení z připravovaného zákona

Podle statistik ministerstva vnitra ke konci září požádalo v Česku o dočasnou ochranu přes 437 tisíc ukrajinských uprchlíků.

Z nich podle ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) chodilo do práce přes 87 tisíc a 141 tisíc dostalo za září humanitární dávku, tedy skoro o sto tisíc méně než v jarních měsících.

„Počítáme, že v lex Ukrajina IV bychom měli reagovat na rozhodnutí, které by mělo prodloužit, neformálně už je to jisté, dočasnou ochranu za 31. březen o dalších 12 měsíců,“ uvedl Jurečka.

Podle návrhu by se měla dočasná ochrana prodloužit do března 2024, což je podle mluvčí ministerstva vnitra Hany Malé hlavním cílem zvažované úpravy legislativy.

Náklady na ukrajinské uprchlíky budou proti očekávání asi poloviční

Domácí

Návrh počítá se dvěma variantami, jak by mohli běženci o prodloužení víz požádat. První počítá s tím, že by se proces rozdělil na více etap.

„Fakticky totiž prodloužení dočasné ochrany spočívá ve vylepení tzv. vízového štítku, je tedy nutná osobní přítomnost cizince na pracovišti ministerstva vnitra. Cizinci, kteří mají nadále zájem pobývat na území České republiky za účelem dočasné ochrany, budou mít povinnost elektronické registrace, a to do 31. března 2023,“ uvedla Malá.

Následně, po registraci, bude uprchlíkovi přidělen termín, kdy se bude muset znovu dostavit na pracoviště ministerstva vnitra, kde mu vystaví nový vízový štítek. Nejpozději se budou muset uprchlíci dostavit do konce září 2023.

Při druhé variantě by běženci museli jen vyplnit elektronický formulář, po kterém by dostali potvrzení o prodloužení ochrany, a to by bylo zároveň zavedeno v centrálním informačním systému cizinců. Nemuseli by se tak fyzicky dostavovat k přelepení vízového štítku.

Ředitelka neziskovky: Některé firmy zneužívají situace ukrajinských uprchlíků

Domácí

Zjednodušení praxe lékařů

Zákon také chce zjednodušit získání odborné praxe ukrajinských lékařů, konkrétně praktiků, pediatrů a psychologů. „V souvislosti s příchodem osob zasažených válkou vzrostla poptávka po těchto službách,“ konstatovala Malá.

Kdy bude předloha schválena, ale zatím není jasné, návrh je teď v meziresortním připomínkovém řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám