Hlavní obsah

Rakušan: Odjíždí tisíc uprchlíků denně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku zůstává z původních 350 tisíc uprchlíků z Ukrajiny zhruba 300 tisíc. Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v rozhovoru pro Právo uvedl, že naši zemi opouští denně průměrně tisícovka Ukrajinců, ale stejný počet zase přijíždí. Z cca 50 tisíc, kteří už ČR opustili, se podle něj hrubým odhadem polovina vrátila do vlasti a druhá zamířila do jiných zemí, nejčastěji do Německa.

Foto: Novinky

Ministr vnitra Vít Rakušan

Článek

Rozjeli jste v minulých dnech v některých obcích a městech pilotní projekt, který měl zjistit reálný počet uprchlíků v Česku. Už se ta čísla rýsují, kolik jich tedy v ČR skutečně je?

V průměru 75 procent lidí bylo na uvedených adresách zjištěno, nějakých deset procent bude pravděpodobně mimo a u dalších deseti procent se to ještě dohledává. Lze tedy předpokládat, že kolem osmdesáti až pětaosmdesáti procent lidí je tady v České republice. Sofistikovaný odhad tedy zní nějakých 300 tisíc lidí.

Jaký je aktuální trend, co se týká odjezdu a příjezdu uprchlíků do ČR?

Jsou dost vyrovnané. Česká republika není na vnější hranici schengenského prostoru, proto nedokážeme odhadnout, kolik lidí se při opuštění Česka vrátilo zpět na Ukrajinu a kolik jich odjelo do jiné země. Pravidelně ale sledujeme data Českých drah, a tak například víme, že v posledních týdnech opouští ČR vlaky v průměru 1000 lidí denně. Například za neděli 29. května evidujeme příjezd 1768 ukrajinských uprchlíků, naproti tomu 1783 lidí Česko vlaky v neděli opustilo.

Tábor pro uprchlíky v Malešicích Prahu 10 zaskočil

Domácí

Hlavně doufáme, že Evropská komise splní to, co řekla, že od června bude spuštěn registrační systém. Ve středu jedu jednat do Bruselu s eurokomisařkou (pro vnitřní věci) Johanssonovou, kde se připravujeme na předsednictví v EU. Budu zdůrazňovat, že příslib byl od začátku června. To nám výrazně pomůže. Česko pak bude vědět, kdo kde je zaregistrován.

Pokud bude duplicita a člověk nebude nalezen v ani jedné ze zemí EU, kde je uveden, přijde o dočasnou ochranu. Pokud bude v jedné z těch zemí, ve druhé se logicky zruší, ale ten člověk bude upozorněn, že tohle může zavánět nějakým trestným činem.

Máte alespoň hrubý odhad, kolik uprchlíků už se vrátilo zpět na Ukrajinu?

Lze to špatně dohledat. Když nejsme hraniční zemí, tak nevíme pořádně, kam jdou. Velmi hrubý odhad je, že když sem vstoupilo 350 tisíc uprchlíků a zůstává nějakých 300 tisíc, tak polovina z těch 50 tisíc lidí, co už ČR opustili, šla zpět na Ukrajinu a polovina šla někam dál.

Kam nejčastěji?

Většinou do Německa.

Už se zlepšila spolupráce s Maďarskem v otázce lustrací romských uprchlíků? U kolika z nich jste procentuálně narazili na dvojí občanství?

Ano, lustrace jsou důkladnější a těch lidí je tam dohledáváno statisticky prokazatelně více. Přesně vám to neřeknu, ale vím, že ze stovky to bylo nějakých třicet lidí, tedy méně než jedna třetina. Kvůli podezření na dvojí občanství už bylo prověřováno v ČR více než 5000 lidí. Nerozdělujeme však, jakého původu tito běženci jsou.

Jak potom ty, u kterých dvojí občanství zjistíte, řešíte?

Nemáme možnost je nikam naložit, žádné deportace nefungují. Jsou to občané EU, a pokud tady chtějí být jako turisté, tak je nikdo nemůže přesvědčit. Ale dáváme jim informaci v letácích přímo na hlavním nádraží v Praze, kde je napsáno, že pokud mají maďarský pas, nemají v Česku nárok na dočasnou ochranu ani na žádnou jinou finanční a sociální pomoc. A také v letáku přímo uvádíme, na jak vysokou pomoc mají nárok v Maďarsku jako tamní občané.

Rakušan: Uprchlíky motivujeme, aby šli z Prahy

Domácí

Kdy bude jasněji, kolik skutečně zůstává v ČR ukrajinských uprchlíků?

Hlavně při zápisech do škol. Pokud teď máme představu, že 75 až 80 procent lidí je na svých místech, tak je to poměrně vypovídající údaj. Teď potřebujeme akutně vědět stavy těch, kteří budou chtít jít do školy, to je nejdůležitější věc. A při zápisu do škol chceme sbírat i další údaje, využít toho k maximálnímu možnému sběru dat, což bude asi nejrozhodnější moment.

Což by mělo být teď v červnu?

Ano, jak jsem sliboval, během června.

Reklama

Výběr článků

Načítám