Hlavní obsah

Stěhování ukrajinských uprchlíků v Plzni provází zmatky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chaos provázel úterní stěhování zhruba padesáti ukrajinských uprchlíků z ubytovny v plzeňských Malesicích. Někteří běženci se na poslední chvíli dozvěděli, že nikam nepojedou. V novém zázemí, které zařizovalo hejtmanství, totiž nebylo dost míst.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Skupina ukrajinských uprchlíků se v úterý stěhovala z ubytovny v plzeňských Malesicích do Zbůchu na severním Plzeňsku.

Článek

Vitalina Šolochová už měla sbalené svoje věci. Hned ráno nanosila několik tašek před malesický zámek, jenž funguje jako ubytovna, a čekala na autobus. Ten sice před desátou hodinou dopoledne přijel, ale ona do něj nastoupit nemohla.

Ukrajinští uprchlíci se hromadně vracejí

Zahraniční

„Není mi to příjemné. Už jsem byla připravená vyrazit. Teď nevím, jak to bude dál. Jsem v cizí zemi, neznám jazyk ani zdejší kulturu, takže je to pro mě všechno těžší,“ řekla Vitalina pocházející z Kyjevské oblasti.

Nevíme, kam půjdou

Do stejné situace se dostalo celkem 12 Ukrajinců. „Až v úterý ráno nám majitel ubytovny ve Zbůchu oznámil, že nemá dost míst. Mrzí mě to, snažili jsme se reagovat operativně. Na druhou stranu to není problém, který bychom způsobili my,“ uvedl plzeňský hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

Přiznal, že zatím neví, kam uvedených 12 běženců umístí. „Určitě se o ně postaráme. Řešíme to. Zatím ale nedokážu říct, kam konkrétně půjdou,“ dodal hejtman.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Na část uprchlíků už v nové ubytovně nezbylo místo.

Dalších 34 uprchlíků z Malesic včera odjelo. Mezi nimi byl i 80letý Pjotr Popovič. „Jsem z Charkova. Mám tady dceru a vnuka. Až válka skončí, chceme se vrátit domů. Teď to ale nejde,“ řekl.

Lepší než ulice

On, stejně jako další uprchlíci, které redakce oslovila, se z ubytovny stěhovat vůbec nechtěl. „Vyhovovalo nám to tady, ale musíme po dvou měsících pryč. Zkusíme to ve Zbůchu a uvidíme. Je to rozhodně lepší než zůstat na ulici,“ zdůraznil Viktor Dernovij, který v Plzni pracuje. Kvůli válce za ním dorazila manželka Anastázie se dvěma malými dcerami a synem.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Určitě se o ně postaráme, slibuje hejtmanství.

Podle Špotáka byla ale změna nevyhnutelná. „Jednak nejsou vyjasněné vztahy mezi majitelem zámku a pronajímatelem, jednak je v okrajové části města, kde žije přes 900 lidí, problém se splaškovými vodami. Přeci jenom tady najednou přibylo sto dvacet uprchlíků, což se muselo nějak odrazit,“ vysvětlil.

Hejtmanství proto postupně běžence přestěhuje. Kromě už zmíněného Zbůchu půjde také o zázemí přímo v Plzni.

Češi na frontě: Na povolení českých úřadů jsem nečekal a chci zůstat až do konce

Válka na Ukrajině

Statistiky ministerstva vnitra uvádějí, že v Plzeňském kraji je aktuálně asi 26 tisíc ukrajinských uprchlíků, z čehož polovina zůstává přímo v západočeské metropoli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám