Hlavní obsah

Česká diplomacie vyjednává o repatriačním letadle pro krajany v Izraeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve válkou postiženém Izraeli jsou v kontaktu s ambasádou stovky Čechů, kteří by mohli využít případný repatriační let do vlasti. Ministerstvo zahraničí momentálně vyjednává se společností Smartwings, která do země létá. Nevylučuje ani využití případného evakuačního letounu.

Foto: Chen Junqing, Profimedia.cz

Po vypuknutí konfliktu řada společností zrušila nebo odložila lety z letiště v Tel Avivu.

Článek

„Náš zastupitelský úřad v Tel Avivu ví o nižších stovkách českých občanů v zemi, jde především o osoby, které zde pobývají dlouhodobě a zjišťují možnosti odcestování včetně případného vyslání repatriačního letu,“ řekla Právu Mariana Wernerová z tiskového odboru ministerstva.

Úřad je podle ní v kontaktu jak se společností Smartwings, tak s jinými členskými státy Evropské unie. „Probíhá koordinace v rámci EU, v úterý se uskutečnilo první jednání konzulární skupiny na toto téma, kde jsme sdělili počty občanů v zemi a další informace pro případné nabídky k repatriaci,“ řekla Wernerová. „Využití evakuačního letounu ze strany Česka v tuto chvíli nevylučujeme,“ dodala.

Podle mluvčí Smartwings Vladimíry Dufkové ale společnost ministerstvo nekontaktovalo a o repatriačním letu s nimi nikdo nevyjednává. Pokud by se tak stalo, jsou připraveni hledat volné kapacity.

Možná cesta přes Vídeň

Smartwings v úterý večer upřesnily, že až do pátku zrušily pravidelné noční lety mezi Tel Avivem a Prahou z bezpečnostních důvodů. Chtějí je přesměrovat do izraelského města Ejlat, ještě dořešují povolení. „Pečlivě sledujeme bezpečnostní situaci, věci se mohou rychle měnit,“ uvedla Dufková. Z Tel Avivu do Prahy dál létají izraelské aerolinky El Al. S přestupem je možné využít například Austrian přes Vídeň, Pegasus přes Istanbul, Tarom přes Bukurešť nebo Emirates s přestupem v Dubaji. Ceny jednosměrné letenky se podle internetových vyhledávačů v úterý pohybovaly mezi šesti a patnácti tisíci korunami.

Lety do Tel Avivu, dokud se nezlepší bezpečnostní podmínky, na druhou stranu pozastavila například německá Lufthansa.

Fiala jde proti Evropské komisi: Platby Palestincům by měla pozastavit

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám