Hlavní obsah

Česká armáda chce v Izraeli koupit i rakety dlouhého doletu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká armáda kvůli válce na Ukrajině posiluje protivzdušnou obranu. Plánuje pořídit i rakety izraelské státní firmy Rafael, které jsou schopny ničit cíle až do vzdálenosti 100 kilometrů.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Článek

S firmou už více než rok vyjednává obrana nákup protiraketového systému Spyder za 13,7 miliardy korun. Součástí dodávky měly být původně rakety krátkého (20 km) a středního (50 km) doletu. Na přelomu roku ale vyjednavači ministerstva rozšířili objednávku i na rakety s dvojnásobným doletem. Ty by měly být schopné sestřelit i taktické balistické rakety, jimiž Rusové decimují Ukrajinu.

Ministerstvo obrany informaci Právu potvrdilo, ale vzhledem k citlivosti tématu nechtělo zveřejnit žádné detaily. Není tedy jasné, kolik raket armáda požaduje a o kolik se nákup prodraží.

„S ohledem na rizika a možnou eskalaci aktuálně probíhajícího konfliktu na Ukrajině by poskytnutí požadovaných informací mohlo vytvářet hrozbu možného snížení schopnosti Armády ČR plnit stanovené úkoly,“ sdělila Právu mluvčí obrany Simona Cigánková.

Zaseklý nákup radarů řeší v Izraeli i Pojar

Stalo se

Pro českou protivzdušnou obranu budou izraelské rakety obrovským posunem. Dnes má totiž k dispozici jen 40 let staré sovětské raketomety 2K12 Kub, zvané „tři prsty smrti“, a švédské raketomety krátkého dosahu RBS-70.

Sestřelit nepřátelská letadla i rakety mohou i stíhačky Gripen vybavené raketami proti vzdušným cílům.

Raketové baterie Spyder

Resort podepsal v září 2021 smlouvu s izraelskou vládou na dodání čtyř raketových baterií Spyder. Součástí dodávky by měly být čtyři raketomety umístěné na podvozcích Tatra 815-7 v konfiguraci 8×8. Na stejných podvozcích by měly být dva velicí vozy, jeden radiolokátor EL/M-2084 a také jeden nabíjecí přepravník. Celkově osm vozů.

Zároveň by strakonický protiletadlový raketový pluk, který už na nové rakety netrpělivě čeká, měl dostat 84 kusů řízených střel I-Derby a 28 kusů řízených střel Python 5.

Podle informací Práva chce ministerstvo obrany vyjednat i dodávku nejnovějších střel I-Derby ER se stokilometrovým doletem. Firma Rafael přitom letos v lednu oznámila, že tyto rakety budou schopné sestřelit i taktické balistické rakety, které používá proti Ukrajině ruská armáda a ničí jimi hlavně energetickou infrastrukturu.

Česko utratí v Izraeli 37 miliard za protiletadlový raketový systém. V NATO bude jediný

Domácí

Na ruskou válku se odvolává i ministerstvo obrany. „Vyhodnocení aktuálně probíhajícího konfliktu na Ukrajině jednoznačně potvrzuje vysokou důležitost a účinnost protivzdušné obrany, a to především z hlediska ochrany důležité infrastruktury pro fungování státu, jako jsou elektrárny, vodní zdroje, průmyslová centra, nemocnice a podobně,“ sdělila Právu mluvčí Cigánková na dotaz, proč je potřeba nakoupit i rakety dlouhého doletu.

Pořízení účinnějších raket od jednoho výrobce vidí jako racionální šéfredaktor Armádního technického magazínu Michal Zdobinský. „V tomto případě se obrana chová logicky, protože než koupit dva různé druhy je rozumnější koupit jeden typ raket, který má všechny tři kapacity, tedy krátký, střední i dlouhý dolet,“ řekl Právu Zdobinský.

Smlouvu podepsal Metnar

Ve Strakonicích se nových raket nemohou dočkat a vojáci se do Izraele jezdí už cvičit. Naposledy tam byli na přelomu roku.

Nákup izraelských raketometů se táhne už řadu let. Když smlouvu podepsal ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) na podzim 2021, podrobnosti o nákupu vyvolaly pozdvižení, protože obrana poprvé zveřejnila i náklady na provoz za 20 let životního cyklu. A vyčíslila je na 23,5 miliardy korun. Z toho by měla obrana izraelskému výrobci zaplatit za dvacetiletý servis maximálně 6,25 miliardy korun, zbytek by měly být platy vojáků, palivo a všechny provozní výdaje české armády.

Ze zakázky by měl profitovat i český průmysl, hlavně firmy Retia a Tatra z konsorcia CSG rodiny Strnadů nebo státní Vojenský technický ústav. Celkově by měly získat 38 procent z kontraktu, tedy asi 5,3 miliardy korun.

Armáda dokoupí munici za desítky miliard

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám