Hlavní obsah

Česko utratí v Izraeli 37 miliard za protiletadlový raketový systém. V NATO bude jediný

Česká republika nakoupí od Izraele čtyři baterie protiletadlového raketového kompletu za 13,7 miliardy korun. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) v pondělí s podrobnostmi záměru seznámil vládu, sdělil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Ministerstvo obrany tak nyní může podepsat smlouvu. Protiletadlový komplet SPYDER do Česka dodá izraelská firma Rafael.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) před povinností nosit roušku.

Článek

Nákup systému od Izraele celkem za 37,2 miliardy bez řádného výběrového řízení doporučilo ministerstvo obrany vládě tento měsíc.

Podle interních materiálů k zakázce, které mají Novinky k dispozici, začnou finance odcházet ještě letos, ačkoliv první služby ČR dostane až v roce 2024 v podobě školení tuzemských vojáků.

Česko pošle Izraeli na zálohách za rakety víc, než se čekalo. Máme na to, tvrdí obrana

Domácí

Samotný mobilní protiletadlový komplet vyjde armádu na 13,7 miliardy korun, ještě vloni se počítalo s částkou 10 miliard. Údržba a servis vyjdou na dalších zhruba 23,5 miliardy korun.

Nakupuje se přímo od izraelské vlády, řádné výběrové řízení neproběhlo, neboť resort využil výjimku ze zákona o zadávání veřejných zakázek z důvodu ochrany bezpečnostních zájmů země. Ta se týká právě například dodávek vojenského nebo citlivého materiálu.

První dvě ze čtyř objednaných baterií a rakety mají izraelské zbrojařské firmy Rafael Advanced Defense Systems a Israel Aerospace Industries (AIA), které komplet vyvinuly, dodat v roce 2025.

Protiletadlový komplet SPYDER v provedení SR (Short Range - krátký dosah) nepoužívá žádná evropská země ani žádná členská země Severoatlantické aliance (NATO). Jedinými zeměmi na světě, které systém využívají, jsou Peru, Singapur, Indie a Vietnam. I samotný Izrael používá jiný typ obranného systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám