Hlavní obsah

Blažek chce stíhat novináře za úniky ze spisů. Narazil v ODS i koalici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) bojuje proti únikům dat z kriminálních kauz. Upravit chce zákon tak, aby za úniky mohli být vedle orgánů činných v trestním řízení stíháni i novináři. Proti se ovšem ve čtvrtek postavil prezident Petr Pavel i šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Podle nich by měli být stíhaní pouze ti, kteří únik umožnili.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Článek

„Mám za to, že zde existuje naléhavá potřeba otevřít odbornou diskusi nad otázkou možnosti definování úniků informací z trestních řízení za trestný čin, a to bez ohledu na to, kdo se jich dopustil. Trestný čin by platil bez výjimky pro všechny, ať už by se jednalo o orgány činné v trestním řízení, třetí osoby, nebo novináře,“ reagoval ministr Blažek na interpelaci vládního poslance Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL).

V obsáhlé odpovědi také uvedl, že „masivní úniky informací dokazují, že stávající zákonná úprava nedostačuje, neboť množství věcí, se kterými se nakládá veřejně, aniž se s nimi nakládat může, je příliš veliké“.

Blažek se proto domnívá, že je potřeba v této věci nutná změna legislativy. Osobně by byl prý pro takovou změnu, která by úniky informací z neveřejného přípravného řízení trestala „velmi přísně“, jelikož zasahují do osobní integrity dotčených osob ve všech oblastech života.

Bělobrádek v interpelaci odkazoval na brněnskou kauzu s městskými byty. Nejvyšší státní zastupitelství zrušilo v únoru stíhání dvou z osmi obviněných v kauze údajných machinací s městskými byty v Brně-středu. Byl mezi nimi bývalý pracovník správy nemovitostí v Brně-středu Radim Suchánek, který právě pro Právo uvedl, že mu stíhání zničilo politickou kariéru.

„Viník je ten, kdo únik umožnil“

Se svým nápadem, že by se za úniky dat měli stíhat i novináři, ale ministr Blažek narazil u nejvyšších ústavních činitelů. „Za úniky informací z policejních spisů by měli být trestáni ti, kteří umožnili únik, nikoli ti, kteří s informacemi pracují,“ řekl ve čtvrtek na brífinku v Senátu prezident Petr Pavel.

Novinář totiž podle něho pracuje s informacemi, ke kterým se dostane. „Pokud se dostanou takové informace ven, je potřeba hledat viníky tam, kde byl únik umožněn,“ doplnil Pavel, který má pravomoc případnou změnu legislativy vetovat.

Ministr spravedlnosti se navíc nesetkal s podporou ani u svého stranického kolegy a šéfa Senátu Vystrčila. „Novinář by mohl být trestaný tehdy, pokud by informaci ukradl, tedy získal informaci způsobem, který je nezákonný. Je na policii a orgánech trestního řízení, aby takové informace neunikaly,“ míní předseda horní komory.

Podobné postupy odmítl i předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek. „Za zveřejnění informací z běžících kauz ve veřejném zájmu nesmí stát novináře trestat! Nemluvím o kompromitaci dětí, obětí a soukromí lidí. Za porušení mlčenlivosti má přece nést odpovědnost ten, kdo to pouští. Nikoliv novináři, kteří jen dělají svou práci a informují veřejnost,“ uvedl na svém twitterovém účtu.

Blažek v poslední době čelil kritice v souvislosti se žádostmi o informace v kauze kupčení s městskými byty v Brně. Spolek Milion chvilek ho kvůli tomu vyzval k rezignaci.

Ministr pak v týdnu v otevřeném dopise odmítl, že by byl ve střetu zájmů.

Napětí ve vládě? Blažek by měl rezignovat, míní někteří Piráti

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám