Hlavní obsah

V kauze bytů jeho stíhání zrušili, ale politicky skončil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem osm lidí skončilo loni v říjnu v rukou policistů po zátahu, který se měl týkat kupčení s brněnskými městskými byty. Mezi obviněnými byl i Radim Suchánek, toho času mířící na post místostarosty jedné z brněnských městských částí. Nyní ale Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) jeho stíhání zrušilo s tím, že pro obvinění není dost důkazů. Suchánek rozhodnutí sice uvítal, ale jedním dechem dodal, že jeho kariéra je po postupu policie a žalobců v troskách.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) a Vrchního státního zastupitelství v Olomouci fungovala v Brně skupina v čele s vlivným politikem ODS a předsedou bytové komise radnice Brno-střed Otakarem Bradáčem. Ta měla ovlivňovat přidělování městských bytů, přičemž mezi spolupachateli měl být i právě Suchánek, který pracoval na Správě nemovitostí Brno-střed.

NSZ ale podle středečního vyjádření zrušilo u dvou obviněných trestní stíhání pro nedostatek důkazů. „Na základě předloženého důkazního materiálu v současnosti nelze u dvou stíhaných osob dospět k dostatečně silnému důvodnému podezření ze spáchání stíhaných trestných činů,“ vysvětlil mluvčí NSZ Petr Malý.

Jedním ze dvou původně obviněných je právě Suchánek. „K rozhodnutí NSZ o zrušení mého trestního stíhání bych chtěl uvést, že toto rozhodnutí vítám. Neprofesionálním a nesprávným postupem NCOZ a Vrchního státního zastupitelství v Olomouci jsem byl poškozen, protože obvinění znamenalo totální likvidaci mé politické kariéry,“ napsal Právu.

NSZ znovu zasáhlo do brněnských kauz, zrušilo další dvě obvinění

Krimi

„Obvinění následovalo hned po úspěchu ve volbách. Musel jsem se vzdát dojednaného postu místostarosty městské části Brno-Černovice a jednatele černovické pískovny. Musel jsem rezignovat na členství v hnutí ANO a městská část Brno-střed mi jako můj tehdejší zaměstnavatel neprodloužila pracovní smlouvu,“ popsal situaci.

„Budu požadovat po státu náhradu škody. Byl jsem poškozen v profesním, politickém i osobním životě a dehonestován v médiích. Od začátku si trvám na tom, že jsem nic nezákonného neprovedl a postup vůči mojí osobě byl zcela nepřiměřený,“ konstatoval Suchánek.

„Policisté mi během vyšetřování naznačili, že já osobně u soudu pravděpodobně neskončím. Bylo jim od začátku jasné, že jsem obviněn účelově? Doufám, že tuto otázku vyřeší v blízké době nezávislý soud,“ dodal.

Krátce po této razii následovaly v Brně v rychlém sledu další dva zásahy NCOZ a olomouckých žalobců. Týkaly se údajné snahy ovládnout Písknu Černovice a manipulaci při privatizaci městských bytových domů, a také údajného podvodu s nebytovými prostory v Brně na ulici Hlinky. V této větvi byly obviněny dvě ženy, jejich stíhání ale NSZ také zrušilo. V reakci na to se ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ostře pustil do žalobců, policistů i médií, ačkoli se jedná stále o živý případ, do kterého by politici neměli v rámci nezávislosti státního zastupitelství zasahovat.

Veřejný lynč. Ministr spravedlnosti komentoval živé vyšetřování jedné z brněnských kauz

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám