Hlavní obsah

Bez kraválu. Plzeň ztlumí ohňostroje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrá zpráva, především pro zvířata. Ohňostroje pořádané Plzní a jednotlivými městskými obvody už budou jen tiché, tedy bez rachotu a explozí. První takový si radnice vyzkoušela při oslavách 28. října, stejně to má vypadat i při zahájení adventních trhů nebo na Nový rok.

Foto: Magistrát města Plzně

Hodně světel, málo rámusu. První tichý ohňostroj si Plzeň vyzkoušela 28. října.

Článek

„Jsem rád, že se mi podařilo domluvit se starosty na tom, že od teď budou všechny ohňostroje na městských akcích tiché,“ uvedl primátor Roman Zarzycký (ANO). „Považuji to za přívětivou variantu, která potěší příznivce pyrotechniky, ale bude ohleduplná i k seniorům, rodinám s dětmi a samozřejmě ke zvířatům,“ podotkl primátor.

Podle Karla Makoně z plzeňské záchranné stanice živočichů se jedná o krok správným směrem. „Je dobře, že jde město příkladem. Ideální by ovšem bylo ohňostroje zrušit úplně,“ řekl Právu Makoň. „Pokud však musí být, tak alespoň tiché. Protože třeba taková sova slyší osmkrát lépe než člověk, rachot z petard je pro ni devastující. Každý rok po silvestru řešíme množství mrtvých nebo zraněných zvířat,“ upozornil Makoň. Letos to v Plzni na Nový rok odnesl například vystresovaný srnec, který v plném trysku narazil do oplocení.

Hudební podkreslení podle Makoně nevadí. „Jde o ty detonace,“ vysvětlil.

Kompromis

S tichým ohňostrojem počítá centrální obvod, který pořádá tradiční novoroční ohňostroj. „Pevně věřím, že se jedná o kompromis, který uvítá drtivá většina občanů,“ uvedl tamní starosta David Procházka (ANO), který vyjednal stejné opatření i s provozovatelem adventních trhů na hlavním náměstí Republiky.

Festival ohňostrojů u ptačí rezervace na Hlučínsku budí emoce

Domácí

„Ohňostroj, který se uskuteční při jejich zahájení ve čtvrtek 23. listopadu v šest večer, bude rovněž tichý,“ potvrdil za pořadatele Jaroslav Strohschneider z firmy Prostr servis. „Město i centrální obvod jsou pro nás stálým partnerem, proto jsme jejich požadavku vyhověli,“ dodal.

Na tiché ohňostroje přistoupily i radnice Severního Předměstí a Doubravky, ostatní plzeňské obvody je nepořádají vůbec.

Jako před covidem

Zbývá ale velké množství těch, kteří nakoupí rachejtle, odpalují je doma a kravál neřeší. „Za covidu jsme se radovali, že už to není tak hrozné,“ připomněl Makoň. „Loni jsme si říkali, že pomůže špatná ekonomická situace. Ale byla to stejná katastrofa jako před pandemií,“ dodal.

Radnice zvažuje příslušnou vyhlášku, která by platila v centru nebo přírodních lokalitách. Teď se jí zabývají právníci.

Jde o mix jedů, vědci brojí proti ohňostrojům a petardám

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám