Hlavní obsah

Festival ohňostrojů u ptačí rezervace na Hlučínsku budí emoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlučín

Festival ohňostrojů se letos vrací po několikaleté pauze na Hlučínské jezero, přestože se v bezprostřední blízkosti nachází jedinečná přírodní rezervace Kozmické ptačí louky. Kvůli tomu je akce předmětem kritiky ochránců přírody a ornitologů. Ti upozorňují, že ohňostroje způsobují zranění a úhyn ptáků. Třídenní festival bude součástí městského krmáše, pořádá ho firma, která se zabývá obchodem se zábavní pyrotechnikou.

Foto: Jan Unucka

V lokalitě Kozmických luk žijí nejen tisíce ptáků, ale i dalších divokých a polodivokých zvířat. Ohňostroje se budou konat v bezprostředním sousedství této lokality.

Článek

Jak řekl Novinkám.cz ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek, pořádat takový typ akce v sousedství významné ptačí lokality, kde žijí i chráněné druhy ptáků, je nezodpovědné.

„Vnímám to velmi negativně a myslím, že je důležité upozornit na následky, které tento typ zábavy způsobuje. Lokalita Kozmických ptačích luk je ze tří stran ohraničena elektrickým vedením a ze čtvrté strany je v bezprostřední blízkosti i železniční trať. Takže na všechny strany mají ptáci bariéru, do které mohou narazit. Ohňostroje se konají po setmění, takže vyplašení ptáci jsou nejenom dezorientovaní, ale i oslnění a samozřejmě mohou uhynout,“ řekl.

Někteří ještě hnízdí

Navíc podle něj i na konci srpna ještě některé druhy ptáků hnízdí, takže hrozí, že mláďata vyskáčou z hnízda a rodiče už je nenajdou. Na Kozmických ptačích loukách kromě toho žijí i stovky dalších zvířat, nejen ptáků.

Psohňostroj má lidem připomenout, že nadměrný hluk z ohňostrojů ohrožuje zvířata

Vánoce

Jak uvedl starosta města Hlučín Pavel Paschek (Občané pro Hlučín), akci na počátku září pořádá firma Tarra Pyrotechnik na vlastní náklady a město ji pouze zařadilo do programu krmáše.

Souhlas s akcí starosta hájí zájmem občanů. „Jde o akci, o kterou má veřejnost zájem. V letech, kdy probíhala sanace jezera a nebylo možné festival realizovat, se na město obracelo mnoho lidí s dotazy, zda a kdy bude další ročník,“ říká s tím, že organizátor slibuje, že bude na festivalu používat novější technologie s významným omezením zvukových pyrotechnických efektů. Ohňostroje podle starosty potrvají každý den jen 12 minut.

„Spojení akce města a akce společnosti Tarra Pyrotechnik vnímám jako vhodné zvláště s ohledem na propojení dvou akcí do jednoho víkendu. Není ideální pořádat u jezera každý víkend zvukově, dopravně, produkčně i personálně náročnou akci,“ dodal starosta.

„Hloupost, kterou nikdo nepotřebuje“

Ornitolog Varmouzek ale má za to, že hájit ohňostroj tím, že ho lidé chtějí, by odpovědní politici neměli. „Jsem si jist, že pokud by někdo lidem vysvětlil, co taková chvilková zábava způsobuje, většina rozumných lidí by si uvědomila, že ohňostroj je hloupost, kterou nikdo k životu nepotřebuje. Někdo jim to ale musí vysvětlit a nejlepší by bylo, kdyby to byl někdo, kdo má ze své pozice autoritu. Jistě se vždy najdou křiklouni, kteří budou takový postoj kritizovat, ale od toho by měl být odpovědný politik, aby takovou kritiku unesl,“ dodal ornitolog.

V ulicích Říma byly po silvestrovských ohňostrojích stovky mrtvých ptáků

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám