Hlavní obsah

Jde o mix jedů, vědci brojí proti ohňostrojům a petardám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petardy a ohňostroje, které pro některé symbolizují oslavy začátku nového roku, představují podle vědců Akademie věd toxickou sprchu, kterou není radno podceňovat. Každoročně se podle nich dostane touto cestou do ovzduší alarmující množství toxických látek. Nabádají proto k zákazu či zásadnímu omezení zábavní pyrotechniky.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ohňostrojový smog představuje velmi podivnou směs sloučenin s velkým zdravotním rizikem, která by se jinak v ovzduší vůbec nemohla vyskytovat,“ upozornil Petr Klusoň z Ústavu chemických procesů AV ČR a dodal, že pokud by takovéto množství produkoval průmyslový podnik, hrozilo by mu soudní řízení a uzavření.

Ohňostroje podle něj představují „podivný mix jedů a karcinogenních látek“, které lidé vdechují, aniž by o tom měli ponětí.

Vědci na základě spotřeby pyrotechniky spočítali, že díky zábavní pyrotechnice se u nás každý rok do ovzduší dostane 12,5 tuny hořčíku, 0,8 tuny titanu a 1,2 tuny rubidia.

Historický průlom. Na obzoru je neomezený zdroj levné a čisté energie

Amerika

Aby byly světelné efekty barevné, uvolní se rovněž 10,5 tuny barya, které se používá pro zelené efekty. Tuna stroncia způsobí červené efekty a 0,5 tuny mědi modrou. Nechybí rovněž červený fosfor, síra, práškový zinek a další látky.

„Množství barya se proti běžnému ‚pozadí‘ v ovzduší během 45minutového ohňostroje zvyšuje za nepříznivých povětrnostních podmínek až 580krát. U mědi bývají tyto hodnoty poněkud nižší, zvýšení bývá sedmdesáti- až devadesátinásobné, stejně jako u stroncia a rubidia,“ konstatoval Klusoň.

Anketa

Kupujete zábavní pyrotechniku?
Ano
21,2 %
Ne
78,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3769 čtenářů.

Vedle škodlivosti pro ovzduší kontaminuje pyrotechnika i vodu a půdu, kvůli čemuž se jedovaté látky dostávají do potravních řetězců.

„Nutno zdůraznit, že bez ohňostrojů by se řada zmíněných prvků v měřitelném množství v životním prostředí vůbec nevyskytovala,“ připomněl hydrochemik Martin Pivokonský.

Vědci proto apelují na zásadní omezení, případně zákaz zábavní pyrotechniky a připomínají, že díky existenci světelných show či hologramů existuje adekvátní náhrada, která je ohleduplná i ke zvířatům.

Silvestr. Každoroční postrach psů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám