Hlavní obsah

Faltýnku, odstup! Podle opozice by měla kauzu řešit i policie

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek by měl za noční návštěvu restaurace s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO) vyvodit osobní odpovědnost, shoduje se opozice. Porušením opatření v nouzovém stavu by se měla navíc podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše zabývat i policie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek

Článek

„Pan Faltýnek ustál i kauzu, kdy zasahoval do výběru ředitele mýtného systému pro ČR, což je z hlediska jeho pozice podle mě daleko závažnější. Každopádně by k jeho chování měla říci své police ČR, která v případě obyčejných lidi postupuje podle platných zákonu. Pan Faltýnek nestojí nad zákonem,“ napsal Novinkám.

V restauraci neměli Faltýnek s Prymulou co dělat. Obhajoba je v troskách

Domácí

Zároveň uvedl, že by se klonil k tomu, aby Faltýnek složil svůj poslanecký mandát. Podotkl však, že podobný krok nelze v jeho případě očekávat, neboť ho premiér Andrej Babiš (ANO) jako svého nejbližšího spolupracovníka potřebuje.

Faltýnkovým a Prymulovým porušením vládních pravidel se podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) začne zabývat správní orgán.

Také předseda lidovců Marian Jurečka se staví za to, aby nejenom Prymula, ale i Faltýnek vyvodil osobní odpovědnost. „Je to totální výsměch vůči lidem od obou, čekal bych, že oba odstoupí ze svých funkci, chovají se jako papaláši,“ sdělil Novinkám.

„Nemůže člen vlády a ministr zdravotnictví Roman Prymula v takové době chtít důvěru a respekt lidí pro vládní opatření, když je sám s předsedou poslaneckého klubu ANO Faltýnkem nedodržují,“ dodal Jurečka.

Magistrát si došlápne na otevřenou restauraci, která hostila Prymulu s Faltýnkem

Krimi

Podobně situaci vidí i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Ani pan místopředseda hnutí ANO by neměl zůstat jenom u omluvy,“ uvedla na společné tiskové konferenci TOP 09, ODS a KDU-ČSL.

„Důvěra vládě byla ztracena dříve, ale poslední hřebíček do rakve jí dala ta včerejší schůzka, která se neměla konat v takových podmínkách, v jakých konala,“ doplnila.

Faltýnek se omlouvá a vinu chce vzít na sebe

Domácí

Dle šéf ODS Petr Fiala by měl zvážit míru své odpovědnosti on sám. „Ale vysvětlovat věc tak, že jsem šel večer do restaurace mého známého, která měla být zavřená, a vlastně byla zavřená, ale nikoli pro mě. (…) To je celé absolutně nepřijatelné. Ti lidé mají okamžitě odejít ze svých funkcí a svěřit to někomu, kdo se bude chovat důvěryhodně,“ uvedl.

Společně se konzervativní uskupení zároveň vrátilo k dřívější výzvě ODS, která chtěla, aby vláda požádala po skončení nouzového stavu a zvládnutí současné vlny o důvěru. „Ať se ukáže, kdo si myslí, že Andrej Babiš je schopen připravit ČR na třetí vlnu pandemie. Kdo si to myslí, ať si ho podpoří,“ uzavřel Fiala.

Sám Faltýnek na dotaz Novinek, zda uvažuje o vyvození osobní odpovědnosti, doposud nereagoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám