Hlavní obsah

Velké sucho. Letošní sezona vodáků na Teplé Vltavě je mizerná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidla pro splouvání letos výrazně poznamenala vodáckou sezonu na Teplé Vltavě. Sucho, které je i na Šumavě, se projevilo na výšce hladiny, a na řeku tak vyrazilo jen pár lidí. Dokonce i v červenci se dala tato oblíbená přírodní řeka sjíždět pouze jeden den.

Foto: Správa národního parku Šumava

Vodáci před informačním centrem Soumarský most

Článek

Právu to sdělil mluvčí Správy národního parku Šumava Jan Dvořák s tím, že velmi slabé je zatím i září. „Z devatenácti dnů splňovaly podmínky na výšku hladiny zatím pouze čtyři. O něco lepší to bylo v srp­nu, kdy bylo více srážek,“ upozornil Dvořák.

Sezona do 31. října

Podle něho se jedná o nejhorší rok pro vodáky na Teplé Vltavě v úseku od Soumarského mostu do Pěkné za posledních třináct let, kdy začala platit pravidla pro splouvání kvůli ochraně perlorodky říční. Na řece platí registrace a do koryta může podle podmínek pouze omezený počet lodí.

„Pravidla jsou stejná jako v předchozích sezonách. Až sedm lodí s průvodcem v jedné hodině může splouvat tento úsek Vltavy v případě, že hladina na Soumarském mostě je nad padesát centimetrů. Tato hodnota se sleduje každý den před osmou hodinou ranní. Pokud hladina přesáhne jednašedesát centimetrů, může na vodu až dvacet lodí, a to bez přítomnosti průvodce,“ připomněl pravidla mluvčí.

Vodáctví v ČR - Tipy kam na vodu

Vodáctví, tedy vyrazit v létě sjíždět řeku je oblíbenou činností mnoha Čechů. Vedle znalostí bezpečnostních pravidel vodáctví a přípravy v podobě správného vybavení na vodu je třeba předem si zjistit informace o vybrané řece: od vodáckých tras, jejich bezpečnosti a sjízdnosti až po kempy na přespání.

I v úterý však měla hladina řeky u Soumarského mostu pouze 46 centimetrů. Sezona na Teplé Vltavě končí až 31. října a platí tam také registrace i poplatek pro všechny vodáky.

Teplá Vltava patří mezi vodáky k nejoblíbenějším, hlavně kvůli nenarušené přírodě a klidu. „Je to jiné splouvání než na dolní Vltavě mezi Vyšším Brodem a Českými Budějovicemi. Ta je v sezoně plná vodáků. Na Teplé Vltavě si opravdu odpočinete,“ vysvětluje například vodák Martin Sedláček.

Zcela opačná je pak situace právě na dolní Vltavě, kde mezi Vyšším Brodem a Českými Budějovicemi prodloužilo sezonu v září zejména slunečné počasí, a tak řada vodáků vyrazila i po hlavní sezoně. O víkendu tam probíhal úklid koryta od odpadků. „Září bylo na Vltavě opravdu parádní a i o víkendu, kdy jsme uklízeli, nám počasí přálo,“ pochvaloval si vodák Pavel Skála z Českých Budějovic.

Podle mluvčího parku Dvořáka je však současné sucho patrné na celé Šumavě. „Nerostou ani houby, přestože na první pohled by se zdálo, že z hlediska počasí byly ideální podmínky. Pršelo a pak bylo teplo, scházejí však dlouhodobější srážky,“ dodal Dvořák.

Řeky vysychají, místy na samé dno

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám