Hlavní obsah

Vybavení na vodu byste neměli podcenit. Co všechno si vzít s sebou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedete na vodu poprvé, nebo si jen nejste jistí, co vše byste si měli vzít s sebou? Podívejte se na naše tipy, na co byste neměli před vyplutím zapomenout.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

1. Vybavení z půjčovny

Většina půjčoven vás před vyplutím vybaví raftem, kánoí nebo kajakem včetně pádel, bezpečnostních vest, barelů nebo provazu na upevnění lodi. Přesto se výrazně doporučuje se před cestou ujistit, zda veškeré vybavení, na které spoléháte, bude v dané půjčovně k dispozici.

Letní dovolená na vodě: Sázava pro vodáky v kostce

Tipy na výlety

2. Lékárnička

V každé lodi by měla mít posádka lékárničku obsahující nejen léky, které členové posádky pravidelně užívají, ale i základní obsah jako náplasti, dezinfekci, obinadlo, léky na tlumení teploty a bolesti a proti průjmu nebo alergii, repelent. Lékárnička by měla být uchována ve speciálním voděodolném obalu, nejen v barelu nebo vodáckém pytli, do kterých se voda může přece jen dostat.

Vodácké trasy na Jizeře a vše, co potřebujete vědět před vyplutím

Tipy na výlety

3. Voděodolné sáčky

Tzv. ziploc bagy neboli sáčky na více použití se speciálními drážkami na uzavírání jsou voděodolné a na řece pro ně najdete mnohé využití. Vedle již zmíněné lékárničky se doporučuje uložit do sáčků doklady a elektroniku.

Lodí po jižních Čechách aneb Vodácké tipy na sjíždění Otavy

Tipy na výlety

4. Pokrývka hlavy

Některým se může zdát tato položka jako zbytečná, na kšiltovku, klobouk nebo alespoň šátek byste však neměli zapomenout. Zejména v horkých letních dnech vás ochrání nejen před spalujícími slunečními paprsky, ale především před úpalem. Společně s pokrývkou hlavy jde ruku v ruce také opalovací krém, ideálně s vysokým ochranným faktorem a voděodolný. Od intenzivních odlesků slunečních paprsků na hladině uleví očím sluneční brýle.

První pomoc při úžehu, úpalu a spálení od sluníčka

Zdraví

5. Vhodné boty a oblečení

Nehledě na to, jak dlouhý výlet na vodě chystáte, vždy byste si s sebou měli zabalit nejméně dvoje boty – jedny do vody, druhé na souš. Boty do vody, respektive do lodě, by přitom pro vaši bezpečnost měly mít plnou špičku, dobře vám na noze sedět a podrážka by neměla klouzat. To je důležité při vstupu a výstupu z lodi, holou nohu si můžete zranit o ostrý kámen nebo na kamenech uklouznout a vážně se zranit.

Také oblečení byste měli mít náhradní, a to u všech jednotlivých kousků. Nezapomeňte na nepromokavou bundu nebo pláštěnku. Vhodný je také rychleschnoucí ručník. Pokud se chystáte na vícedenní plavbu, samozřejmostí je stan, spacák a karimatka.

Sjíždění Berounky v kostce: Vodácké trasy a další tipy

Tipy na výlety

6. Jídlo a pití

Klíčové je během plavby dodržovat pitný režim. Vzhledem k fyzické námaze a vysokým teplotám byste měli vypít minimálně stejně, jako je doporučované denní množství, které se pohybuje v rozmezí 1,5 až 3 litry. Kolik byste měli za den vypít, lze spočítat také jednoduchým vzorcem – vaši váhu v kilogramech vynásobte 0,035 (při fyzické námaze 0,04). Vždy byste tak s sebou měli mít dostatek vody (ne však slazených nápojů).

Nespoléhejte se na občerstvení po cestě a pro jistotu si do voděodolného sáčku zabalte nějakou drobnou svačinu, např. sušenky, müsli apod. Pokud vyrážíte na více dní, vezměte si s sebou i trvanlivé potraviny – ne všechny kempy nabízejí občerstvení.

Bezpečnostní pravidla při vodáctví. Na co si dát pozor, než vyjedete na vodu

Cestování

7. Baterka

Přibalit byste si měli také baterku. Nikdy nevíte, v jaké situaci se můžete ocitnout, a není radno spoléhat se na osvětlení v kempu nebo nabitý telefon.

Chystáte se na vodu na Vltavu? Vše, co potřebujete vědět před vyplutím

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám