Hlavní obsah

Vodácké trasy na Jizeře a vše, co potřebujete vědět před vyplutím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vltava nebo Sázava patří k nejvíce sjížděným českým řekám. Vydat se můžete ale i na Jizeru, která protéká malebnou krajinou, a odkud si odskočíte i na návštěvu hradu nebo zámku. V jakém úseku se Jizera sjíždí, na jaké jezy dát pozor a v jakém kempu se ubytovat, se dozvíte v článku.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Jizera je vhodná pro rodinnou plavbu. Peřeje jsou jen místy a řeka není příliš prudká.

Článek

Vodácké trasy

Horní úsek řeky je velmi obtížný a nebezpečný, podle klasifikace vodácké obtížnosti tato část řeky dosahuje úrovní WW II až dokonce WW IV. Tuto část většinou zdolávají na jaře po tání sněhu a dešťů jen opravdu zkušení vodáci na vlastní nebezpečí. Na Jizeře se tak sjíždí její dolní úsek, a to nejčastěji mezi Spálovem - Malou Skálou - Dolánky až po Mnichovo Hradiště. Ten je vhodný i pro rodiny s dětmi a začátečníky.

Vodácké trasy na Jizeře

Spálov - Železný Brod - Líšný - Malá Skála - Boučkův statek - Dolánky Zrcadlová koza - Dolánky - Přepeře - Ploukonice - Mnichovo Hradiště

Tip na jednodenní výlet: z Malé Skály do Svijan - 18 km a čtyři jezy

Pokud byste chtěli vyrazit již ze Spálova, v letních měsících je třeba předem si zjistit aktuální stav vody. Zejména pro rafty může být úsek ze Spálova do Malé Skály problematický či nesjízdný, pokud je málo vody. Mezi Spálovem a Železným Brodem se nicméně nacházejí oblíbené peřeje Paraplíčko. Častou cílovou stanicí vodáků jsou Dolánky u Turnova, odkud je to jen zhruba 300 metrů na vlak. Výlet si ale můžete prodloužit a doplout až do Mnichova Hradiště.

Jezy

Na vyznačené trase narazíte celkem na jedenáct jezů. Obecně se při splouvání řek doporučuje předem si nastudovat celý úsek včetně jezů, jejich sjízdnosti a stupně nebezpečí i v souvislosti s aktuálním stavem vody. Je dobré si také jez předem prohlédnout na vlastní oči ze břehu. Vodácká mapa jako sjízdný z níže uvedených jezů na mapě označuje pouze jez Malá Skála (na mapě č. 3).

Sjízdnost a hladina řeky

Před vyplutím je nutné zjistit si aktuální stav řeky, její sjízdnost, a především její hladinu. Vybraný úsek bývá obvykle dobře sjízdný po celou vodáckou sezonu. Limit minimální hladiny je stanoven 100 cm . Aktuální stav vody a průtok Jizery najdete zde >>

Vodáctví v ČR - Tipy kam na vodu

Vodáctví, tedy vyrazit v létě sjíždět řeku je oblíbenou činností mnoha Čechů. Vedle znalostí bezpečnostních pravidel vodáctví a přípravy v podobě správného vybavení na vodu je třeba předem si zjistit informace o vybrané řece: od vodáckých tras, jejich bezpečnosti a sjízdnosti až po kempy na přespání.

Tipy na kempy

Na výše zmíněném doporučeném úseku si můžete vybrat ubytování na několika místech. Konkrétně se jedná o následující kempy (seřazené podle pořadí na mapě níže): areál Paraplíčko, autokemp Ostrov, kemp Zrcadlová Koza, kemp Dolánky a kempy U Velkého a U Malého Písečáku.

Tipy na výlety v okolí

Přestože výše uvedené trasy nejsou závratně dlouhé, tipů na výlety úsek nabízí dostatek. Vyrazit můžete například na skalní hrad Vranov, nedaleko jsou Suché skály. Ti, co preferují spíše zámky, uspokojí Hrubý Rohozec a milovníci piva zase zamíří v obci Svijany na prohlídku místního vyhlášeného pivovaru. Pokud máte v plánu doplout až do Mnichova Hradiště, město láká především na barokní zámek ze 17. století obklopený anglickým parkem a francouzskou zahradou.

Jizera v kostce (Spálov - Mnichovo Hradiště)

Maximální délka trasy: 3 - 4 dny, cca 45 km

Jezy: v daném úseku 11; sjízdný a bezpečný jez Malá Skála

Sjízdnost: ZWC, vhodné i pro začátečníky. Limit min. hladiny cca 100 cm

Nejoblíbenější kempy na trase: Paraplíčko, Ostrov, Zrcadlová Koza, Dolánky

Vhodná plavidla: v daném úseku kánoe, kajaky, rafty

Možné výlety do okolí: hrad Vranov, zámek Hrubý Rohozec, pivovar Svijany

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám