Hlavní obsah

Bezpečnostní pravidla při vodáctví. Na co si dát pozor, než vyjedete na vodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrazit v létě s rodinou nebo partou kamarádů na vodu je mezi Čechy oblíbenou letní aktivitou. Ačkoliv se vám nemusí sjíždění poklidné řeky na raftu nebo kánoi jevit jako příliš nebezpečné, je třeba tuto aktivitu nepodcenit a dbát na důležitá bezpečnostní pravidla.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

1. Bezpečnostní vesta

Mít na sobě zapnutou bezpečnostní vestu je základní pravidlo, které vám může zachránit život. Nikdy nevíte, kdy se vám může například na jezu vymknout situace z rukou. Vesty si lze půjčit společně s raftem/kánoí/kajakem a pádly a dalším vybavením v půjčovnách. Děti by měly mít navíc i bezpečnostní přilbu.

Chystáte se na vodu na Vltavu? Vše, co potřebujete vědět před vyplutím

Tipy na výlety

2. Alkohol

Od 1. března 2023 platí novela zákona povolující ve vybraných úsecích sjíždět tuzemské řeky i pod mírným vlivem alkoholu bez hrozby pokuty. Novela se týká vodáků na kánoích, kajacích a raftech, nevztahuje se na plavidla s vlastním strojním pohonem.

Povolený limit je půl promile alkoholu v krvi. Kritici novely ale upozorňují, že požívání alkoholu je pro vodáky nebezpečné a že množství alkoholu může mít na každého jiný vliv. Nedodržení limitu se trestá postihem, který se může pohybovat od domluvy až po sto tisíc korun.

Vybrané úseky, na které se novela nevztahuje:

Řeka Labe – od Přelouče po státní hranici

Řeka Vltava – od Českých Budějovic po soutok s Labem v Mělníku

Řeka Morava – od říčního kilometru 196 po soutok s Dyjí včetně Baťova kanálu

Malý úsek na Ostravici a na Odře

3. Odhad svých sil

Před zvolením trasy je třeba zvážit fyzickou zdatnost a zkušenosti všech členů posádky. Je lepší zvolit snadnější úsek, klidnější řeku a třeba přenést raft nebo kánoi přes jez. Stejně tak je vhodné nepřeceňovat své síly a nesnažit se urazit co nejvíce kilometrů za jeden den.

Letní dovolená na vodě: Sázava pro vodáky v kostce

Tipy na výlety

4. Znalost sjížděného úseku

Než na vodu vyrazíte, ujistěte se, že víte, co vás na řece čeká. Je nutné se dopředu informovat o obtížnosti zvoleného úseku, náročnosti a počtu jezů, které budete muset překonat, a o tom, v jakých částech není vůbec možné zastavit u břehu. Důležité je také zjistit si dopředu počet a kapacitu kempů a rozvrhnout si úsek podle svých fyzických a časových možností. Konkrétní kemp, kde budete po celém dni chtít složit hlavu, je dobré si stanovit dopředu, stejně tak ale mít v záloze povědomí i o kempech nacházejících se po trase blíže, kdybyste se jakkoliv zdrželi nebo už vám na delší cestu nezbývaly síly.

Vodácké trasy na Jizeře a vše, co potřebujete vědět před vyplutím

Tipy na výlety

5. Aktuální podmínky

Stejně tak jako znalost řeky jako takové je nutné informovat se dopředu o aktuálním stavu řeky – jaká je momentální a optimální hladina řeky, jak a v jakých úsecích je silný proud či jestli momentálně nehrozí nebezpečí prudkého zvýšení hladiny řeky. Aktuální stav hladin českých řek najdete zde >>

Lodí po jižních Čechách aneb Vodácké tipy na sjíždění Otavy

Tipy na výlety

6. Co dělat, když se někdo topí

Tonoucímu je v první řadě třeba neprodleně zavolat odbornou pomoc. Záchrannou službu v případě tonutí nikdy nezavoláte zbytečně, lékaři dotyčného stejně ošetří, u pacienta by se totiž mohl objevit nebezpečný plicní otok i po několika hodinách.

Pomoc vytahování tonoucího z vody je však třeba správně vyhodnotit, v první řadě musíte dbát na svou vlastní bezpečnost. Topící se člověk kolem sebe zoufale kope, mohl by vás i stáhnout pod hladinu. Záchrana tonoucího z hluboké vody, když je při vědomí, je tak velmi nebezpečná. V takovém případě je nejvhodnější hodit tonoucímu něco, čeho by se mohl chytit – z vodácké výbavy například házecí pytlík s karabinou, navázanou plovací vestu, pádlo nebo i obyčejnou větev. Pokud se dotyčný topí na nebezpečném místě (například pod jezem), rozhodně za ním do vody neskákejte – riskovali byste tím svůj vlastní život.

Vodáctví v ČR - Tipy kam na vodu

Vodáctví, tedy vyrazit v létě sjíždět řeku je oblíbenou činností mnoha Čechů. Vedle znalostí bezpečnostních pravidel vodáctví a přípravy v podobě správného vybavení na vodu je třeba předem si zjistit informace o vybrané řece: od vodáckých tras, jejich bezpečnosti a sjízdnosti až po kempy na přespání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám