Hlavní obsah

Řeky vysychají, místy na samé dno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řeky v Česku vysychají. Na mnoha mělčích místech řada z nich odhaluje své dno. Průtoky se v současné době pohybují na 15 až 45 procentech dlouhodobého průměrného průtoku v červenci. Stav na většině povodí je silně podnormální, nedostatek vody pro domácnosti a průmysl ale ani přes velké sucho nehrozí.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Řeka Jihlava v Hrubšicích na Brněnsku.

Článek

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) po čtvrtečním jednání s řediteli podniků spravujících povodí Vltavy, Moravy, Ohře, Odry a Labe řekl, že vodohospodáři vydali 52 rozhodnutí o omezení odběru vody, převážně na menších tocích. Loni touto dobou bylo 39 zákazů. Jakost vody je podle ministra dobrá.

Pokud jde o rekreační účely, tak až na výjimky je kvalita pořád dobrá
Marek Výborný

„Pokud jde o rekreační účely, tak i tam je až na výjimky kvalita pořád dobrá,“ doplnil Výborný. Jak dále informoval, vodohospodáři v celém Česku průtok na tocích zvýšili o 154 milionů metrů krychlových.

Sucho už trápí skoro celé Česko, říká hydrolog

Domácí

Generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala ve čtvrtek řekl, že na Vltavě se průtoky pohybují mezi deseti a 55 procenty dlouhodobého průměru v červenci. „Všechny vodárenské nádrže jsou naplněné až na úroveň 95 procent,“ doplnil.

Největší nádrž Želivka, která zásobuje 1,5 milionu obyvatel, je podle něj naplněna na 94 procent. Od 1. do 26. července se z vltavské kaskády doplnil průtok o 33 mi­lionů metrů krychlových. Odpovídá to situaci, jako by se vypustila celá vodní nádrž Římov, dodal Kubala.

Nízký stav říčních hladin nedělá žádnou radost vodákům. Například na oblíbené Sázavě není kvůli nedostatku vody splavný úsek z Týnce nad Sázavou do Pikovic. Nesjízdná je také mezi Stvořidly a Zručí nad Sázavou. Na středním toku si však vodáci stále přijdou na své, i když i tam je vody méně, informovalo ve čtvrtek turistické centrum Bisport.

Anketa

Pozorujete ve svém okolí úbytek vody v blízké řece či potoce v porovnání s jinými léty?
Ano, výrazný
64,6 %
Je tam méně vody než jiná léta.
8,8 %
Ani ne
26,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2952 čtenářů.

Lidstvo už odčerpalo tolik podzemní vody, že to změnilo sklon Země, tvrdí vědci

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám