Hlavní obsah

Už rok odmítá opustit pronajaté ubytování. Za odchod požaduje 100 tisíc dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabízet nemovitosti ke krátkodobým pronájmům může být ošemetná záležitost. Hosté po sobě někdy zanechají zaneřáděné místnosti či rozbitý nábytek, ale jistá turistka v Los Angeles to dotáhla ještě dál. Pronájem přes Airbnb odmítá opustit už více než rok a nyní svůj odchod podmiňuje výpalným ve výši 100 tisíc dolarů (2,3 milionu korun).

Foto: Profimedia.cz

Los Angeles (ilustrační foto)

Článek

Saša Jovanovič, majitel ubytování, které se nachází v Los Angeles, tvrdí, že žena měla ukončit pobyt už v dubnu loňského roku. To však Elizabeth Hirschhornová, jež si vysloužila přezdívku „nájemnice z pekla“, odmítla. Skoro rok a půl tak bydlí zcela zdarma.

Jovanovič pro list Los Angeles Times uvedl, že do ubytování v losangeleské čtvrti Brentwood nemůže jít, obává se totiž o svou bezpečnost, když ví, že mu nemovitost okupuje nepřátelská osoba. „Myslím na to neustále.“

Sama „nájemnice z pekla“ se odmítla s médii bavit a podělit se o svou část příběhu, nicméně její právník Colin Walshok uvedl, že jeho klientka není povinna platit nájem. „Domácí porušil zákon a pokoušel se vydělat peníze pronájmem nelegální jednotky,“ řekl advokát s tím, že místo aby se vlastník pokusil dát vše do pořádku, přiklonil se k obtěžování a šikaně, aby zakryl stopy.

Australan si za přespání ve stanu na zahradě účtoval na Airbnb přes 11 tisíc korun

Cestování

Situace se zvrtla

Příběh začal, když se Jovanovič rozhodl v roce 2021 nabídnout svůj dům na Airbnb. Na podzim téhož roku se s Hirschhornovou dohodl na delším, šestiměsíčním pronájmu a zpočátku spolu dobře vycházeli.

Muž však záhy zjistil, že se jeho nemovitost začíná měnit k horšímu; byla neudržovaná a kolem dřezu se začala objevovat plíseň. S problémem se podle vlastních slov chtěl vypořádat na vlastní náklady a Hirschhornové nabídl, aby se přesunula do libovolného hotelu – ten jí chtěl podle deníku Independent také uhradit. To však žena kvůli obavám z covidu odmítla. Jovanovič jí tak navrhl, že může na pár dní přespávat přímo u něj.

Právě na to se nyní právník nájemnice odvolává – jeho klientka prý obdržela nevhodné pozvání. Z celého případu chce žena vysoudit zmiňovaných 100 tisíc dolarů. Jovanovič se pokusil nájemnici doručit příkaz o vystěhování, musel ho však z nařízení úřadu stáhnout, protože budova nesplňuje bezpečnostní pravidla města. To chtěl napravit a dát ve své nemovitosti věci do pořádku, ale marně. Nájemnice ho nevpustila dovnitř.

Komplikace tak vedly k tomu, že Hirschhornová bydlí už takřka rok a půl zcela zdarma. „Jak můžete bydlet u někoho rok a půl a necítit ani špetku zodpovědnosti nebo trapnosti?“ uvedl pro Los Angeles Times majitel.

Z pronajatého ubytování si udělali noční klub. Divoký večírek zatrhla až majitelka

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám