Hlavní obsah

Hrádek u Nechanic vstupuje do nové návštěvnické sezony ve znamení rodu Harrachů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvního dubna začíná návštěvnická sezona na většině památek - některé měly otevřeno celoročně, řada i mimořádně. Objekty spravované Národním památkovým ústavem, který letos slaví 20. výročí, jdou do nové sezony s pokračováním projektu Po stopách šlechtických rodů. Jako třináctý se představují Harrachové.

Foto: NPÚ

Hrádek u Nechanic při pohledu z rozsáhlého parku, který sloužil jako lovecká obora. Zámecká věž je vyhlídková.

Článek

Již počátkem roku byl rod prezentován ve městě, jež nese jejich jméno, v Harrachově a jeho sklárnách, neboť se významně zapsal i do dějin sklářství.

Okouzlen tudorovskou gotikou

V Hrádku u Nechanic stojí nádherný zámek, postavený ve stylu módní tudorovské gotiky. Vznikl „na zelené louce“ po návratu jeho zakladatele Františka Arnošta Harracha (1790 až 1884) z Anglie, kam byl vyslán spolu s Janem Adolfem II. ze Schwarzenbergu na korunovaci krále Karla X.

František Arnošt pocházel z jilemnické větve, tudorovské stavby ho uchvátily, a tak si nechal podobné reprezentační letní sídlo postavit. Skvěle se k tomu hodily pozemky na panství Sadová, které zakoupil jeho otec v roce 1829.

Foto: Vratislav Konečný

Harrachovský znak - tři pštrosí péra ve zlaté kouli

Po jeho smrti vyrazil zpět do Anglie jako bohatý dědic a nechal si vypracovat projekt zámku s 90 místnostmi. Některé z nich se nyní opravují a upravují, v minulých časech tu sídlila expozice s námětem osvobození východních Čech Rudou armádou.

Jako kdyby odešli na chvíli pryč

Na zámku finišuje zimní úklid, nové prostory dostávají nové tapety, výmalbu a lovecký pokoj připomene zcela opomíjeného posledního šlechtického majitele Jana Antonína.

Obnova části vybraných hostinských pokojů v 1. patře západního křídla se provádí podle akvarelů a zámecké kroniky. Národní památkový ústav, v jehož gesci zámek je, se snaží na objektech „odbourat“ muzeálnost prohlídek, chce jim vrátit živost, pocit, že si prohlížíte místnosti, z nichž právě obyvatelé na skok odešli a brzy se zase vrátí. Nemá to být jen o depozitních prostorách, hrady a zámky mají navozovat atmosféru normálního života.

Foto: Vratislav Konečný

Před otevřením probíhá důkladný úklid. K vidění budou i unikátní „orlicové“ hodiny, ale jejich odbíjení neproběhne kvůli stáří exponátu při každé návštěvě.

Chtěl pohodlné rodinné sídlo

Zámek si nechal postavit po návratu z Anglie hrabě František Arnošt podle projektu Edwarda Bucktona Lamba. Stavbu svěřil vídeňskému architektovi Karlu Fischerovi, jenž měl vystudovanou alžbětinskou architekturu v Londýně, takže přesně věděl, co od něho Harrach požaduje. Stavělo se v letech 1841 až 1854.

Velmi starý rod

Předky Harrachů byli vladykové Haracheři z Harrachova, ti sídlili v jižních Čechách, jsou připomínáni již ve 13. století.

Při prohlídce monumentálního, ale velmi útulného sídla, se s rodovou historií seznámíte dopodrobna. Česká část rodu si musela na vzestup dlouho počkat, do hraběcího stavu byli povýšeni až v 18. století, rakouská větev se dala do služeb habsburského dvora a společensky raketově stoupala.

Foto: Vratislav Konečný

Příprava nové expozice

Nádherné interiéry

Zámek je krásný jako celek, nejvíce ovšem vynikají Rytířský sál, což je centrální prostor, a dále podle zlacených tapet pojmenovaný Zlatý pokoj. Vyrobily je v Belgii, jsou z teletiny, padlo na ně celé stádo.

Nádherně opravená je kaple, v sakristii uvidíte ornát sešitý ze svatebních šatů manželky nejslavnějšího majitele zámku – Jana Nepomuka z Harrachu.

Většinu práce ale při výstavbě zámku odvedli místní řemeslníci, na obnově se též podílejí výhradně české restaurátorské ateliéry.

Foto: NPÚ

Interiér zámku

Oblíbená destinace filmařů

V zámku, který si velmi oblíbila domácí i zahraniční produkce, včetně rozsáhlého parku, bude po celý návštěvnický rok probíhat řada kulturních akcí, premiérově se představí velkolepě zpracovaná publikace nazvaná Harrachové - vznešenost zavazuje.

Točily se tu filmy Tmavomodrý svět, Princ a večernice, Panství, Andělská tvář, Náhrdelník…

Harrachům, jichž se tu vystřídaly čtyři generace, byl zámek zabaven na základě Benešových dekretů.

Foto: NPÚ

Interiér na Hrádku

Slavný rod připomínají i další objekty

Rod Harrachů se připomene také na opočenském zámku či v hospitalu Kuks.

Opočno se otevírá v běžném rozsahu dvou pater. Okruhy se nebudou měnit ani v návaznosti na soudní rozhodnutí o vydání části mobiliáře rodině Colorado-Mansfeldů. Největší změny čekají zámeckou obrazárnu, kde budou plátna postupně nahrazena reprinty - čeká se na další dohodu o výpůjčce s majiteli.

Areál v Kuksu nabízí do nové sezony pravidelnou projekci málo známého dokumentu ze 70. let minulého století o životě v hospitálu. Otevře se kávový koutek s posezením v bylinkářské zahradě, do října bude nově zpřístupněné sklepení. Zde se připravuje výstava Konojedská preludia, věnuje se nádherně obnovovanému klášteru servitů v Konojedech na Litoměřicku.

Na Moravě bude stěžejním objektem zaměřeným na Harrachy téměř neznámý zámek v Janovicích u Rýmařova. Po rocích devastace se nadechuje k normálnímu provozu.

Lákají i další místa na Královéhradecku

I další objekty na Královéhradecku si zaslouží pozornost. Po rozsáhlé a finančně velmi náročné úpravě zámeckého kopce v Náchodě zve zámek na prohlídku reinstalace interiérů. Prohlídkové jsou dva okruhy, jeden připomíná rod Piccolomini, druhý poslední majitele Schaumburg- Lippe.

Po dlouholetém společném životě s medvědem Ludvíkem odešla na jaře do zvířecího nebe jeho věrna družka Dáša. Pro zámecký kopec jsou naplánovány komentované prohlídky.

Oblíbené Ratibořice nabízejí dětské prohlídky s kněžnou Hortensií, další akcí je akce „Za Babičkou“, na zámku bude připomenuto bude i 210. výročí diplomatických jednání v Ratibořicích v roce 1813. Ta vedla k uzavření protinapoleonské aliance a u všeho byla krásná a vzdělaná kněžna Zaháňská.

Střeží ruinu hradu Zbirohy kamenný Černý rytíř?

Cestování

Téměř neznámou Zásadku vlastnil i jeden z popravených vůdců stavovského povstání

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám