Hlavní obsah

Střeží ruinu hradu Zbirohy kamenný Černý rytíř?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Českém ráji stojí řada skalních hradů, milovníci historie a romantiky si tu přijdou na své. Jedním z nich je ruina Zbirohy (nebo také Zbiroh, názory na jméno se různí) na skalnatém ostrohu nad údolím Jizery nedaleko Malé Skály.

Foto: Vratislav Konečný

Hrádek Zbirohy stojí na pískovcových blocích.

Článek

Kamenná hlava

Ale protože se osada pod hradem jmenuje Zbirohy, je asi jasné, jakému jménu dát přednost. Až se vyšplháte do vsi a potom stezkou mezi domky do lesa, narazíte v předhradí na mohutnou skálu, která vypadá jako lidská hlava.

Bylo by to pochopitelné, protože podle pověsti tu řádil se svou tlupou Černý rytíř, kterého nakonec i s jeho bandou pochytali a rytíře popravili. Prý ale ani po smrti nedá pokoj a občas se tu zjevuje. Možná jsem ho, zakletého v kámen, zahlédl.

Foto: Vratislav Konečný

Skála připomíná lidskou hlavu, třeba je Černého rytíře, toho po dopadení za jeho loupežení sťali.

Moc toho nezbylo, ale místo stojí za návštěvu

Hrad není nijak rozlehlý, zachovaly se části obytných místností ve vnitřním hradu, zbytky obranné věže Kazatelna, je tu i cisterna a sklepení.

Do zříceniny vystoupáte po schodech vytesaných v pískovci. Jsou pokryty vrstvou bukového a habrového listí, je potřeba dávat pozor na každý krok, docela to klouže.

Nahoře nečekejte žádnou mimořádnou podívanou, ruiny jsou celkem skromné, ale pro romantiky mají své kouzlo. Mělo se jednat o celkem pohodlné sídlo, ale doba trvání byla natolik krátká, že nedošlo k žádnému rozvoji.

Foto: Vratislav Konečný

Kamenné schody nebylo místy pod nánosy listí vidět.

Sídlo škůdce

Stavebník Zbirohů není znám, zřejmě se jednalo o některého z Markvarticů, nejspíše některý z pánů z Lemberka. Hrádek vyrostl na vrcholu pískovcových bloků před rokem 1390.

V ten rok už ho dobylo královské vojsko, protože Markvart ze Stráže, který ho vlastnil, škodil na majetku lužickému spolku Šestiměstí, takže tu již nějakou dobu musel být usazen. Po dobytí se vojsko obrátilo k likvidaci dalšího záškodníka na větším a mohutnějším Hrubém Rohozci a oba statky připadly královské koruně.

Na dlouhý čas nejsou žádné zprávy o existenci zbirožského hradu, ty se vynořují ve spojení s Otou z Bergova, který byl za husitských válek přívržencem kalicha, kališníkem byl i jeho syn Jan, který bojoval v roce 1434 u Lipan, kde ho zajali. Zřejmě byl jedním z mála, kdo měl štěstí, že nepřišel o život.

Foto: Vratislav Konečný

Spodní část Zbirohů

Zbirohy jsou v dalších letech sídlem loupeživých tlup, v roce 1442 je ale královští zbrojnoši dobyli a zbořili.

I když se uvádějí jako pusté, minimálně do poloviny 16. století byly obývány.

Po staletích nezájmu se o hrad začal zajímat počátkem minulého století místní učitel František Čermák. Podařilo se mu s pomocí přátel ruinu vyčistit a zakonzervovat zdivo.

Hezké okolí

Z hrádku je výhled směrem na Trosky, a to ještě jen mezi stromy, na Jizeru pro porost vidět není.

Pod zříceninou je malá možnost parkování, museli byste se dohodnout s majitelem příslušného přiléhajícího pozemku. Asi čtyři kilometry odtud podle Jizery je Malá Skála s hradem Vranov, dál po vranovském hřebeni stojí ruiny Frýdštejna, hradu známého z pohádky O princezně Jasněnce a létajícím Ševci. Směrem k Turnovu leží oblíbená hospoda Zrcadlová koza, Dlaskův statek v Dolánkách a zámek Hrubý Rohozec. Nad Zbirohy je několik skalních bludišť a nedaleko leží Besedice s pískovcovými skalami.

Lomy u Ameriky, neuvěřitelně romantické místo poblíž Prahy, byly i symbolem utrpení

Cestování

Od první stopy světoběžníka Járy Cimrmana otisknuté na Tanvaldsku vzhůru ke hradu Návarov

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám