Hlavní obsah

Nudíte se v karanténě? Vyrazte na virtuální prohlídku světových muzeí

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nouzový stav, karanténa a zákaz cestování. Být celý den zavřený mezi čtyřmi stěnami může být nepříjemné a brzy se dostaví nuda. Za kulturou lze ovšem vyrazit i z pohodlí domova, množství světových muzeí totiž nabízí virtuální prohlídky přes počítač či telefon. A například newyorská Metropolitní opera láká od pondělí na bezplatné digitální show.

Foto: Profimedia.cz

V rámci virtuální prohlídky si můžete projít například Britské muzeum.

Článek

Přímo z pohovky se můžete vypravit například do Britského muzea v Londýně, které patří k těm nejznámějším v metropoli Spojeného království. Prohlédnete si jeho ikonické atrium s prosklenou střechou, lze ale také navštívit egyptskou expozici s mumiemi a takzvanou Rosettskou deskou, jež pomohla položit základy moderní egyptologie a také s rozluštěním hieroglyfů.

Virtuální prohlídku umožňuje rovněž Musée d’Orsay, jenž je mezi třemi nejnavštěvovanějšími v Paříži. Pyšní se jednou z nejrozsáhlejších uměleckých sbírek v Evropě, oslnivá už je ale samotná jeho secesní budova. Uvnitř můžete obdivovat díla takových mistrů, jako jsou Cézanne, Gauguin nebo Monet.

Polské muzeum koček láká na tisíce tematických exponátů

Cestování

V Německu můžete navštívit berlínské Pergamon Museum, jež patří k těm největším v zemi. V něm můžete vyrazit na průzkum pozůstatků starověkých staveb, které byly odkryty v nejrůznějších koutech světa. Své jméno dostalo muzeum po takzvaném Pergamonském oltáři, který patří k hlavním exponátům instituce, nechybí ani majestátní Ištařina brána, jež se původně nacházela v Babylonu.

I dále do světa

Nejsou to ovšem jen evropská muzea, do nichž se můžete v rámci virtuální prohlídky vydat. Na průzkum lákají i vzdálenější instituce, například losangeleské J. Paul Getty Museum, v němž najdete umělecké předměty pokrývající období od 8. do 21. století. Nechybí ani evropské, asijské či americké fotografie.

Národní muzeum moderního a současného umění je v Jižní Koreji poměrně ojedinělou institucí. Má celkem čtyři budovy nacházející se v různých městech, přičemž na virtuální prohlídku můžete vyrazit do pobočky v Soulu. Na celkem šesti patrech se návštěvníkům představí umění pocházející především z domovské země, ale i ze zahraničí.

V Mexiku mají muzeum, do kterého se běžný smrtelník nepodívá

Cestování

Milovníky historie by mohlo zaujmout Národní antropologické muzeum v Mexico City, které se soustředí mimo jiné na poklady mayské civilizace. Stejně tak si ale budete moci prohlédnout aztécký Sluneční kámen a další artefakty objevené v džungli ve státech Tabasco či Veracruz.

A jak se k virtuálním prohlídkám dostat? Stačí do vyhledávače napsat název příslušného muzea a heslo virtual tour a během chvíle se proklikáte na příslušné stránky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám