Hlavní obsah

Polské muzeum koček láká na tisíce tematických exponátů

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jste navštívili Krakov a viděli všechny jeho pamětihodnosti? Oblíbené polské město láká i na jednu netradiční atrakci, kterou je muzeum koček. Milovníci domácích šelmiček v něm mohou vidět tisícovky exponátů, ať už kočičích soch, tematických obrazů a podobně, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V muzeu v polském Krakově vystavují vše, co souvisí s kočkamiVideo: Reuters

 
Článek

Zakladatelkou muzea je Natalija Košivajovová, která se svým manželem odešla do Polska, aby unikla eskalujícímu konfliktu v ukrajinské Doněcké oblasti. Přivezla si s sebou i svou nevšední sbírku tematických kočičích předmětů, včetně polštářů, porcelánových figurek nebo i dávkovačů mýdla.

„Tuhle kolekci jsem dávala dohromady více než 15 let,“ tvrdí pyšně Košivajovová. „Předměty pocházejí z různých zemí, například z těch, kde jsme trávili dovolenou my nebo naši přátelé. Začalo to jednou malou kočičkou z Německa, kterou jsem dostala jako dárek,“ vysvětluje zakladatelka s tím, že kolekce nyní čítá tisícovky předmětů.

Sbírku chce dále rozšiřovat

Převézt takové množství exponátů z Ukrajiny do Polska nebylo jednoduché. Každý předmět musel být zabalen zvlášť, aby prošel přes celní prohlídku. „Na hranicích se vyskytly nějaké problémy,“ řekla žena a dodala, že nejméně patnáct sošek se při kontrole rozbilo.

V Mexiku mají muzeum, do kterého se běžný smrtelník nepodívá

Cestování

Většina kolekce ovšem cestu přečkala a nyní je vystavena v Krakově, kde se jí mohou návštěvníci pokochat. „Naši pozornost upoutala velká kočka před vchodech. Vešli jsme dovnitř a překvapilo nás, když jsme viděli tolik obrázků a sošek,“ vysvětlil turista jménem Daniel.

„Přišla jsem do muzea, protože mi přišlo zajímavé. Doma máme totiž spoustu koček,“ uvedla návštěvnice Samona.

Košivajovová chce svou sbírku i nadále rozšiřovat. Kromě toho by v muzeu ráda zřídila i místnost pro skutečné kočky, kde by se mohly vystavovat, ale hlavně natáhnout a spát.

Banka lásky v Banské Štiavnici nabízí unikátní službu zamilovaným

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám