Hlavní obsah

Francie je pro ostatní lyžařské destinace vzorem

Radek Holub, Snow.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie je svým způsobem nejvýznamnější lyžařskou zemí světa, neboť každoročně projde jejími turnikety nejvíce lyžařů. Má nejrozsáhlejší propojená lyžařská území, vzorem pro ostatní země je i její typická dostupnost sjezdovek přímo z ubytování. Lyžařské komplexy francouzských Alp jsou od svého vzniku navrženy tak, aby měl lyžař okolo místa ubytování po ruce vše, co na zimní dovolené potřebuje. A na tom se nic nemění ani dnes, jen se vše postupně ještě vylepšuje a modernizuje.

Foto: archiv Snow.cz

Francie je lyžařskou velmocí.

Článek

Zimní střediska navržená a vytvořená na míru lyžařům a situovaná do obrovských prostorných hor jsou bezkonkurenčním francouzským lákadlem. Vysoké, zdánlivě nekonečné horské masivy, nadšení pro lyžování a francouzský kolektivismus stvořily jedinečnou šablonu středisek, v nichž hned před dveřmi apartmánu čeká lyžaře perfektně propojená síť mnohdy až stovek kilometrů sjezdovek.

Umělé lyžařské satelity se nemusí líbit každému, jsou však ergonomické, a i když je jiné země více či méně kopírovaly, takového rozšíření a promyšlenosti jako ve Francii se jinde nedočkaly. Původní prosté a těsné apartmány jsou už leckde přestavěné na prostornější, odpovídající náročnějším návštěvníkům 21. století, hojně se staví luxusní chalety a v menší míře i hotely. Za vyšší kategorii ubytování je ale potřeba poněkud více připlatit.

Největší lyžařské komplexy jsou poměrně moderně vybavené lanovkami, typicky expresními a kapacitními 6sedačkami. Jen zřídka se však ve Francii setkáte s lanovkami krytými bublinami, což může působit zaostale, ale má to svůj praktický důvod – otevřené sedačky jsou méně citlivé na poryvy větru. Velmi dobře vybavené bývají cvičné výukové zóny ve střediscích, podobně jako v jiných zemích vyrůstají i nové zábavné hravé tratě s překážkami.

Švýcarsko je rozmanitá lyžařská velmoc, kde můžete zažít i půvabné retro

Cestování

Slunce i dost sněhu, aspoň většinou

Francie má navzdory vysokohorským polohám v podstatě ideální horské klima – přírodního sněhu tu padá většinou dostatek, i když pojištění ve formě sněžných děl je nutné stále rozšiřovat, ale hlavně francouzské Alpy patří k nejslunečnějším oblastem celého velehorského masivu. A to se netýká jen jižních Alp, ale i ve velké části těch Savojských. Zamračenější je především oblast Mont Blancu. Díky vysoké nadmořské výšce mívá většina areálů velmi dobré sněhové podmínky, a to dlouho do jara.

Foto: archiv Snow.cz

Ubytovací letoviska se nacházejí vysoko v horách a sjezdovky jimi doslova „protékají“.

Vyhlášenou francouzskou gastronomii si lze dopřávat i v lyžařských střediscích, i když není vždy kompatibilní se snahou prolyžovat skipas za maximum. Na sjezdovkách není tolik horských chat jako v Itálii, často chybějí i samoobslužné „tácovky“, kde se dá rychle naobědvat a na které jsou našinci zvyklí z Rakouska.

Oběd je ve Francii obřad a tomu odpovídá jeho časová náročnost i cena. Zážitkem je samozřejmě i francouzská večeře, ať už s typickými masovými nebo sýrovými fondue, nebo jinými specialitami. Nároční gurmáni najdou v top střediscích také oceňované, či přímo michelinské restaurace.

Přirozenou nevýhodou Francie z pohledu českého lyžaře je vzdálenost – do francouzských areálů je to ze středu Čech tisíc až 1500 kilometrů a cesta bývá o sobotách, kdy se typicky mění turnusy, často útrpná.

Nové lanovky v La Plagne nebo Les 2 Alpes

Nové páteřní lanovky letos potěší lyžaře v oblíbených střediscích La Plagne nebo Les 2 Alpes.

Foto: archiv Snow.cz

V původních resortech přibývá nových rezidencí a chaletů.

V „Pláních“ se rozjede nová kabinková lanovka Glacier 1+2, která z vrcholu Roche de Mio zpřístupňuje ledovec Bellecote. Vede oproti své vysloužilé předchůdkyni v pozměněné trase – její horní stanice se nachází na nové vyhlídkové platformě ve výši 3000 m n. m. Zároveň se ruší stávající lanovky a vleky na ledovci, který se vlivem oteplování zcela proměnil a pro lyžování již nemá vhodné podmínky.

V Les 2 Alpes byla postavena nová kombinovaná lanovka Belle Etoile, sestávající z 6místných sedaček a 10místných kabinek. Zajistí přepravu na trase mezi ubytovacím resortem a „prvním patrem“ areálu, čímž umožní pohodlný výjezd nejen lyžařům, ale i turistům. Lanovka nahrazuje stejnojmennou vysloužilou 4sedačku a zároveň stařičkou „kulatou“ kabinku Œufs Blancs.

Foto: archiv Snow.cz

Rychlé 6- nebo 8sedačky jsou ve Francii nejtypičtější lanovkou.

Starobylá „vajíčkovitá“ kabinka pro 4 osoby Frejus letos zmizí i ze Serre Chevalier – nahradí ji moderní 10místná kabinka Pontillas v prodloužené trase.

Nové spojení Montgenevre s italskou Via Latteou

Montgenevre je méně známé středisko, rozkládající se okolo průsmyku na francouzsko-italské hranici poblíž Brianconu, je však propojené se sousední italskou Via Latteou, jejímž pomyslným centrem je olympijské středisko Sestriere. A právě pohodlnější spojení z Montgenevru do Itálie zajistí nová 10místná kabinka Rocher de l’Aigle, která vyjíždí na hraniční hřeben místo dosavadní pomalé 4sedačky.

Foto: archiv Snow.cz

Večeře ve francouzské restauraci může být velmi kreativní.

Kromě zkrácení jízdní doby ze 17 na necelých 5 minut se tím zvýší komfort, a tedy i atraktivita přiléhající červené sjezdovky, stejně tak spojení do Itálie. Francouzský skipas platí zčásti i v sousedním italském Claviere, přičemž cenově příznivá je i možnost jeho rozšíření na oblast Monti della Lune nebo celou Via Latteu.

Pojištění skipasu proti nepřízni počasí

Skipas ve Val Cenis si lze – prý jako první na světě – pojistit proti nepřízni počasí, které představuje sněžení či déšť po dobu více než tří hodin během dne, a to za proměnlivou sazbu odpovídající zhruba 10 % ceny skipasu. V případě nepřízně počasí se cena skipasu za daný den refunduje.

Tento text vznikl ve spolupráci s redakcí portálu Snow.cz.

Údolí Stubaital je královstvím sněhu a věčného ledu. Děti do deseti let tu lyžují zdarma

Cestování

Reklama

Související témata:
Lyžování ve Francii

Výběr článků

Načítám