Hlavní obsah

Filmová muzea v Praze. Každé je jiné, ale v obou se pobavíte

Mezi pražským Karlovým mostem a mostem Legií se vynořila velryba. Přesně taková, jaká spolkla barona Prášila i s lodí a obeplula s ním zeměkouli. Tenhle obraz uvidíte na nádvoří Muzea Karla Zemana na kraji Kampy u Karlova mostu. Muzeum filmových legend je zase v Libni a ani tam se rozhodně nudit nebudete.

Foto: Karel Felt, Právo

Do Muzea Karla Zemana zavítala i jeho dcera Ludmila.

Článek

Je tu co k vidění i focení, byť Muzeum Karla Zemana není nijak velké. Hned na začátku vás čtveřice kamarádů zavede do pravěku. Známý Zemanův film Cesta do pravěku z roku 1955 ocenil o téměř čtyřicet let později i slavný americký režisér Steven Spielberg, když přiznal, že se jím částečně nechal inspirovat při realizaci svého dobrodružného sci-fi Jurský park.

Neuvěřitelné se mu zdály především Zemanovy triky s pravěkými zvířaty, v té době bez počítačů a vyspělé techniky. A právě v muzeu máte možnost nahlédnout pod pokličku, jak vznikaly slavné trikové záběry, a nejen z tohoto filmu. Figurky pravěkých ještěrů byly vysoké kolem třiceti centimetrů. Zeman uměl dokonale využít tzv. dělený obraz, na němž spojil souboj dinosaurů nebo mamuta a kluky na loďce.

Foto: Karel Felt, Právo

Pohled do expozice Zemanova muzea, toto je konkrétně upoutávka na film Vynález zkázy.

Foto: Karel Felt, Právo

Svézt se můžete na létajícím koni z baronova vesmírného spřežení

Výlet na dělové kouli

Láskou k pohádkám se netajil, dodnes děti obdivují jeho animované zpracování Pohádek tisíce a jedné noci (1974), proslavil ho také seriál z konce čtyřicátých a počátku padesátých let o panu Prokoukovi nebo Král Lávra s oslíma ušima z téže doby.

CNN opětovně láká na adventní trhy v Praze. Řadí je k nejlepším na světě

Vánoce

K nejslavnějším Zemanovým filmům patří Baron Prášil (1961) a Vynález zkázy (1958). Oba jsou hlavním tématem expozice. Uvidíte kostýmy princezny Bianky a Měsíčňana Toníka, můžete dokonce usednout na okřídleného koně z Prášilova nebeského spřežení. A jako velkou atrakci si užít výlet na dělové kouli před kulisami filmu s obdivným komentářem Bianky a Toníka.

A znovu se nestačíte podivovat nad Zemanovou fantazií, s níž vytvořil neskutečné vodní živočichy, které barona Prášila polykají a druhými ústy pouštějí ven nebo ho doprovázejí. A to všechno na pozadí akvária.

Už jste řídili ponorku? Nejspíš ne. Tady tu možnost máte. Jedná se o tu malou s ploutvemi z Vynálezu zkázy. Její model, ale i jiné suvenýry si na závěr prohlídky můžete odnést z muzejního obchůdku. Právě tyhle ponorky, které jsou i v logu muzea, patří k nejžádanějšímu artiklu.

Posadit se na okřídlené létací kolo je také zážitek. Zatímco dospělí kroutí nevěřícně hlavou nad jednoduchostí a nápaditostí triků, děti zaujme především „svezení“ na okřídlených koních či létajícím kole.

Na dvoře muzea, u kávy a při pohledu na první oblouk a sochy Karlova mostu, spatříte onu na začátku zmíněnou velrybu a skoro byste si přáli, aby se tam doopravdy vynořila z Vltavy. Český režisér Karel Zeman byl skutečně světově uznávaným mistrem filmových triků, které obdivují dodnes i filmaři, kteří mají oproti němu nesrovnatelné technické možnosti.

Foto: Karel Felt, Právo

Velryba před vstupem do muzea

Od Olafa po Vetřelce

Pokud jste fanoušky akčních filmů, především těch vědecko-fantastických nebo hororů, zajděte se podívat do Libně, kde v Sokolovské ulici sídlí Muzeum filmových legend. Najdete tu na sedm set postav a postaviček. Jedná se skutečně o skvělou společnost, v níž nechybí snad žádná ze známých postav či bytostí přicházejících z vesmíru, Středozemě, Bradavic, Disneylandu, ale i hororů.

Nejmladší návštěvníci se kupodivu hodně zajímají o chlapečka Chuckyho ze stejnojmenného mysteriózního americké seriálu natočeného v letech 2021 až 2022. Jde o na první pohled hezkou hračku, tedy než vezme do ruky nůž… To Cibulová hlava z filmu Krotitelé duchů (1984) vyvolává smích, i když i tenhle duch uměl pořádně pozlobit. Dětem se líbí i želvy Ninja.

Pražská Letná je 31. nejžhavější čtvrtí světa

Cestování

Možná si teď říkáte, že to není nic pro děti. Ale není to tak úplně pravda. I ty si tu najdou své filmové hvězdy, například Sněhurku s kompletní sestavou trpaslíků, mimozemšťana E. T. nebo sněhuláka Olafa. S tím se mohou i vyfotografovat.

Nechybí ani hlavní představitel čarodějnické školy v Bradavicích tajemně se tvářící Harry Potter, který na návštěvníky ukazuje svou kouzelnickou hůlkou. Dobby ze stejné filmové série se naopak tváří ustaraně. Asi má nějaký problém s lordem Voldemortem. Spíš úsměvně působí podobná postavička Gremlins ze stejnojmenné komedie USA. Nejvíc fotografovaný je však dobrácký Shrek.

Foto: Profimedia.cz

Malý mimozemšťan z filmu Stevena Spielberga E. T. - Mimozemšťan

Foto: Profimedia.cz

Strašidelný King Kong v Muzeu filmových legend

Hvězdné války

Vesmírné postavy reprezentují především hlavní představitelé Hvězdných válek, ale také Vetřelec a Predátor. Jeden hrůzostrašnější než druhý. Kusadla Predátora si můžete prohlédnout pěkně zblízka. Tenhle vás naštěstí nekousne, ale představa nic moc… Žádný krasavec není ani Venom ze stejnojmenného filmu.

Davy Jones z Pirátů z Karibiku také není moc pohledný, zajímavě vyvedená je Medúza, ale mezi sympatické postavy bych ji nezařadil. Je až s podivem, na co filmoví tvůrci nepřijdou, jaké příšery si dokážou vymyslet a poté vyslat na filmové plátno. Kam až to může dojít. Takový King Kong je sice velikánský opičák, ale oproti těm bytostem z vesmíru docela fešák - v muzeu samozřejmě také nechybí.

Foto: Profimedia.cz

Figuríny Batmana a Supermana ukazují v Muzeu filmových legend v životní velikosti.

Postavy i herci

Avatar je sympaťák, však si také dobyl přízeň filmových fanoušků po celém světě. Zvláštní kategorií jsou hlavní protagonisté z Pána prstenů - Frodo Pytlík, Gandalf nebo skřet Glum. Jiný charakter mají Spiderman, Ironman, Deadpool, Batman či Hulk.

I mezi protagonisty, kteří mají lidskou podobu, se najdou monstra budící hrůzu. Naštěstí jen na plátně. Tady si je můžete v klidu zblízka prohlédnout. Třeba vraždící jeptišku ze snímku V zajetí démonů nebo Freddy Kruegera z Noční můry v Elm Street.

V muzeu jsou i postavy či busty herců, kteří vytvořili některé z postav nebo se stali filmovými legendami. Například Gladiátor Russell Crowe, Tom Hanks jako Forrest Gump, Arnold Schwarzenegger, který vytvořil hned několik neskutečných bytostí či robotů. Zcela z jiné kategorie je Rowan Atkinson, jehož Mr. Bean nemá konkurenci.

Muzeum filmových legend je úplně jiné než to Zemanovo, ale obě stojí za návštěvu. Věřte, že se pobavíte.

Vojna, Památník utrpení: Nějak takhle si většina z nás představuje peklo

Tipy na výlety

Kde, kudy, za kolik, kdy

  • Muzeum filmových legend
  • Sokolovská 1207/ 226, Praha 9 metro B: Českomoravská, sedm minut chůze, zastávka MHD Balabenka
  • otevřeno: po až čt od 10 do 18 hod., pá do 19 hod., so a ne od 9 do 19 hod.
  • vstupné: 250 Kč, děti, studenti, senioři, ZTP 190, rodinné 2 + 2 za 750 Kč
  • Muzeum filmových legend můžete navštívit rovněž v Poděbradech, Kutné Hoře, Českém Krumlově, Kroměříži Více na: filmlegendsmuzeum.cz
  • Muzeum Karla Zemana
  • Saská 520/3, Malá Strana
  • otevřeno: po až ne od 10 do 19 hod.
  • vstupné: 250, snížené 160, rodinné 2 + 2 za 480 Kč
  • Více na: muzeumkarlazemana.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám