Hlavní obsah

Vysaďte růže a pozvěte přátele ke grilu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hřejivá deka, teplý drink a možnost načerpat energii z posledních slunečních paprsků. To lze i na podzim při grilování zeleniny, steaku či ryby. Dopřejte si k tomu sklenku červeného vína a pohodové naladění všech kolem sebe! Také máte poslední šanci zasadit královny zahrad, růže.

Foto: Weiki

Výsadba krásných růží je vhodnější na podzim, protože sazeničky mají šanci se dobře adaptovat na nové podmínky.

Článek

Růže vyčarují ze zanedbaného kouta pohádkové zákoutí, efektně olemují pergolu. Sázejí se na jaře i na podzim, ale právě podzimní termín je vhodnější. Rostlinky se lépe adaptují a zapustí hustou síť kořínků.

Půdní bakterie jim posílí imunitu a odolnost proti mrazu. Na jaře se pak sazeničky probudí už dobře zabydlené.

Jak se sázejí růžičky?

Před sázením dáme růžím napít, sazeničky ponoříme do nádoby s odstátou vodou, nejlépe přes noc. Připravíme jámy na sázení, v hloubce okolo 30 až 40 cm, na dno nasteleme vrstvu kompostu pro zahřátí a výživu. Do jámy hodíme i několik hrstí organického hnojiva, aby růže dostala živiny pěkně ke kořínkům.

V den výsadby by neměly být velké výkyvy teplot. Sázíme do takové hloubky, aby bylo místo roubování zhruba 5 cm pod povrchem půdy. Kořeny jemně rozprostřeme do stan a teprve potom zahrneme zeminou. Po zasazení nešetříme zálivkou.

Tip od zahradnic

Krásně vypadají růže vysázené u starých stromů. Správně sázíme pod vnější stranou koruny, kde můžeme růže vyvázat na provazy z větví.

Závěrečná party pod širákem

Na závěrečnou podzimní party u grilu si určitě pořiďte kvalitní brikety a podpalovače, aby byl průběh venkovní party bezproblémový.

Použít lze čtyři typy grilů podle druhu použitého paliva: grily na dřevěné uhlí, na plyn, elektrické grily a grily na pelety.

Správnou atmosféru si ale užijete s grilem na dřevěné uhlí. Přináší požitek z autentického praskání dřevěného uhlí.

Foto: Weber

Nejoblíbenějším typem grilů jsou u nás ty na uhlí.

Velkým trendem je i grilování na briketách z dřevěného uhlí, což je prakticky uhelný prach slisovaný do briket. Mají také lepší výhřevnost než čisté dřevěné uhlí.

Nevýhodou je, že se nedá regulovat plamen, důležitá je šikovnost a zkušenost kuchaře.

Grilování se nemusíte vzdát ani za sychravého počasí

Tipy a trendy
Foto: WestwingNow

I na terase si lze posedět s podzimním chladem. Zachumlejte se do dek, zahřejte u ohně a vychutnávejte poslední dlouhé chvilky na čerstvém vzduchu.

Anketa

Odměňujete se nějak za práci na zahradě, například grilovačkou?
Ano, vždy mi to pak rychleji uteče.
9,8 %
Občas ano.
32,3 %
To mě dosud nenapadlo, ale asi to vyzkouším.
7,5 %
Ne, práci je třeba udělat tak jako tak.
50,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 254 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám