Hlavní obsah

Grilování se nemusíte vzdát ani za sychravého počasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůni grilovaných pokrmů máme spojenou s létem. Se stolními grily se ale můžete stát takřka profesionálním grilmanem za každé situace a bez ohledu na roční období. Avšak možností, jak grilovat doma v kuchyni, se nabízí více.

Foto: Hornbach

Se stolními grily si můžete užít zábavu doma v kuchyni, anebo na balkoně či terase s přáteli.

Článek

Marinované maso, lehčí ryby, sýry či různé druhy zeleniny. K tomu, abyste si je opravdu vychutnali, nepotřebujete velký zahradní gril, svůj úkol splní i ten stolní. Jeho nespornou výhodou je možnost využití téměř kdekoliv, tedy také v interiéru.

Pokud se rozhodnete uspořádat party s grilovačkou třeba uprostřed prosince, nic vám v tom nebrání. A rozhodně to nebude žádná z nouze ctnost!

Elektrický gril

Klasikou v tomto směru jsou elektrické stolní grily. Vlastně takový grilovací rošt, jen místo topení dřevěným uhlím ho prostě zapnete do zásuvky. Mnohé z nich mají dva typy grilovacích ploch – hladkou a žebrovanou.

Hladká část je ideální k přípravě zeleniny, vajec, slaniny či nejrůznějšího pečiva, od sendvičů po panini. Vroubkovaná dodá typický žebrovaný reliéf masu, rybám, sýrům nebo uzeninám.

Grily mají několikastupňové regulátory teploty, grilovací plocha bývá v nepřilnavém provedení, navíc se dá standardně mýt v myčce nádobí.

Elektrický raclette gril

Alternativou jsou i elektrické raclette grily. Ty jsou vlastně spojením klasického elektrického a raclette grilu. Jinými slovy, nahoře na grilovací desce můžete opékat třeba kuřecí maso a zároveň používat malé raclette pánvičky, které slouží především k přípravě sýra. Nejlépe, jak jinak, sýra Raclette, jenž dal grilu název, s nímž si připravíte tradiční švýcarské jídlo.

Můžete ale vzít i jakýkoliv jiný dobrý tučný sýr. Na pánvičkách lze samozřejmě připravit i jiné pochoutky, třeba houby.

Kontaktní gril

Lze ho použít více způsoby. Jako kontaktní gril (uzavřená poloha), kdy se suroviny rovnoměrně a precizně ogrilují. Přičemž vzdálenost desek je možné nastavit tak, aby se dobře propekl tenký plátek kuřecího, stejně jako pořádně silný hovězí steak.

V otevřené poloze v úhlu 90° nebo 180° pak gril nabízí větší plochu pro přípravu více chodů pro početnější společnost.

Některé modely disponují např. časovačem či termostatem s možností nastavení teploty od 60 do 230 °C. Ty s LCD displejem vás budou přehledně informovat o času, teplotě i stupni pečení.

Grilujte jako mistři na vyšší úrovni

Tipy a trendy

Grilování na desce či kameni

Další možností, jak připravit grilované dobroty v interiéru, jsou grilovací desky/plotýnky na varné desky.

Příprava pokrmů je snadná a rychlá. Prostě na desku naskládáte chuťovky podle vašeho gusta (od zeleniny přes mořské plody až po steaky) s minimem oleje, umístíte ji na varnou desku a můžete podávat rovnoměrně propečená jídla s příchutí grilování.

Jestli chcete rodinné grilování či party okořenit něčím speciálním, sáhnout můžete i po solné desce. Jedná se o desku vyrobenou z růžové kamenné himálajské soli, která vydrží vysoké i nízké teploty, proto se může používat pro přípravu jídel i pro jejich samotné servírování.

Solnou desku stačí na několik minut zahřát v troubě, na varné desce či v létě na grilu, a poté ji umístit např. na stůl, kde na ní můžete ugrilovat třeba krevety.

Milovníci pizzy zase ocení pizza kámen, na němž si tuto tradiční italskou pochoutku můžete připravit nejen v peci, ale i doma v troubě nebo v létě přímo na grilu. Kámen/tác je ze žáruvzdorného kamene, který odolá vysokým teplotám, navíc skvěle poslouží k servírování či krájení.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Zahradní grily, Kuchyňské grily

Reklama

Související články

Čistý gril je dobře fungující gril

Žádný teplejší víkend se neobejde bez grilování. Avšak předtím, než po poslední grilovačce rozpálíte gril zase naplno, je potřeba ho vyčistit. Jak na to?

Co vylepší a usnadní grilování

Zahradní grilování patří k létu stejně jako koupání nebo opalování. Grilovat lze maso a ryby, ale i ledacos dalšího – od zeleniny a ovoce, přes sýry až po...

Výběr článků

Načítám