Hlavní obsah

Žižkovský rodinný dům je po rekonstrukci větší a lépe vidí do zahrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodinný dům na pražském Žižkově má za sebou rozsáhlou rekonstrukci zahrnující i zvětšení a výměnu veškerých oken. V neposlední řadě pak získal metry navíc v podobě přístavby a nástavby. Interiér nově oživují odvážné barvy, které odrážejí aktivní a společenský život majitelů.

Foto: Martin Faltejsek

V rámci rekonstrukce získal rodinný dům i přístavbu a vikýře (na snímku je zachycen jeden, druhý je z druhé strany střechy).

Článek

Rodinný dům na pražském Žižkově s neobytnou půdou se líbil majitelům od prvního okamžiku. A duch tohoto místa je oslovil natolik, že se pro jeho koupi rozhodli navzdory vědomí, že je čeká náročná rekonstrukce. Jak rozsáhlá nakonec bude, neměli samozřejmě zpočátku vůbec tušení.

Práce na úpravě domu i zařízení jeho interiéru se ujala interiérová designérka Kamila Jarkovská: „Rodina je velmi aktivní, věnuje se sportu, má ráda umění a často přijímá návštěvy přes noc. Zadáním bylo vytvořit osobitý interiér, který by odrážel její životní styl a poskytoval zázemí pro bohatý společenský život s rodinou a přáteli. Navrhla jsem proto rozčlenění interiéru tak, aby nabízel různé možnosti společného trávení času u sklenky vína, večeře nebo kina.“

Mladý pár zrekonstruoval dům na skále. Vložil do něj elegantní lávku

Tipy a trendy

Dům se rozrostl nejen směrem vzhůru

Součástí rekonstrukce bylo hned několik výrazných zásahů do původní podoby domu. Designérka především nechala vyzvednout konstrukci střechy tak, aby vzniklo obytné podkroví. Tvar samotné střechy pak rovněž doznal změn, neboť přibyly i dva vikýře.

Také na úrovni přízemí došlo ke změnám stavby. Na přání majitelů přibyla na straně směřující do zahrady zimní zahrada, jež nově slouží jako nárazníková zóna mezi zahradou a interiérem.

Zimní zahrada, jíž od venkovního prostoru oddělují velké HS portály z hliníkových profilů, rodině slouží k odpočinku a posezení s přáteli a rovněž k zazimování rostlin ze zahrady.

„Při rekonstrukci starého domu je dnes naprostou samozřejmostí výměna oken. U této stavby ale bylo specifické to, že jsme se rozhodli všechna okna zvětšit, aby do interiéru proudilo co nejvíc přirozeného světla. Okna jsme zvětšovali jak na výšku, tak i do šířky – u mnohých stavebních otvorů bylo nezbytné vyměnit i stavební překlady,“ popisuje designérka.

V rámci rekonstrukce se dům dočkal kompletně nových elektroinstalací a přízemí si ulehčilo od několika příček, jež byly ve špatném stavu. Nezbytná byla i výměna veškerých podlah.

Otočené schodiště

Hosta jako první v domě vítají bezpečnostní vchodové dveře, jež mají zvenčí červenou barvu, uvnitř pak ozvláštňují předsíň v dřevodekoru barvou černou. V předsíni je velká vestavěná skříň a naproti ní velkoformátové zrcadlo zasazené mezi dvě francouzská okna. Předsíň ústí do chodby se schodištěm. „Původní schodiště bylo pravotočivé a z chodby vedl pod schodištěm vstup do sklepa. Ten jsme po dohodě s majiteli nově zpřístupnili z kuchyně a schodiště v chodbě jsme celé zbourali, posunuli ho a otočili jeho orientaci – nyní je levotočivé,“ říká designérka.

Do dalších místností vedou dveře v barvě slonové kosti, které jsou v celém domě osazené kováním od českého výrobce v černém provedení, stejně jako řada dalších interiérových prvků a doplňků.

Vila s atmosférou přímořského letoviska se ukrývá pod bílým baldachýnem připomínajícím vlny

Tipy a trendy

Výhody přímého vstupu ze zahrady do koupelny

Dveře u paty schodiště vedou do koupelny zařízené v netradiční barevné kombinaci žluté a černé. Koupelna s toaletou je přístupná nejen z chodby, ale také francouzským oknem ze zahrady, což se osvědčilo zejména při venkovních posezeních rodiny a přáteli a také při saunování. „Ze sudové sauny na zahradě lze tímto francouzským oknem snadno vejít do koupelny a zchladit se pod sprchou,“ upozorňuje designérka. Rodina pak vítá možnost přístupu ze zahrady rovnou do koupelny i kvůli tomu, že takto může pohodlně omývat tlapky svého pejska, předtím než ho vpustí dovnitř domu.

Ložnice majitelů je zařízená v příjemných zemitých odstínech. Posuvné dveře pak chodbu oddělují od hlavního obytného prostoru. Za dveřmi po levé straně se nachází kuchyňský kout, z nějž lze vstupovat na terasu. Vysoké kuchyňské skříně ve světlém dřevodekoru skrývají i vstup do sklepa. S tímto praktickým nápadem pomohla majitelům designérka. Díky tomu mají z kuchyně rychlý přístup k potravinám uchovávaným ve sklepě.

Zaujme rovněž jídelní stůl obklopený šesti židlemi, z nichž žádná nevypadá stejně jako ostatní. Z jídelny lze vstoupit do nového přístavku se zimní zahradou. Nejvýraznějším prvkem centrální místnosti je červená stěna vedoucí přes celou jídelnu i obývací pokoj. Pomyslný předěl mezi nimi vytvářejí krbová kamna v černém provedení, která velkou červenou plochu efektně pohledově rozbíjejí na dvě části,“ popisuje designérka. Obývací pokoj je výraznou barvou ohraničený i z protější strany – za pohovkou je stěna téměř černá.

Technické údaje:

Užitná plocha domu se zimní zahradou: 240 m²

Vytápění: plynový kotel, v 1 NP teplovodní podlahové topení, v 2 NP radiátory

Subdodavatelé:

Okna: JIS, profilový systém Heroal

Dveře: Sapeli Unlimited

Dveřní kování: M&T, kliky Mini-S, mušle Minimal

Kamenné fasádní obklady: Stone gallery

Obklady a dlažby: Asso, Vinci projekt

Sanitární vybavení: Perfecto

Čalouněný nábytek na míru: Livelo

Textilní závěsy: Anna+A

Příprava na dvougenerační bydlení

Po schodišti vede nově cesta do horního podlaží. Vybudovaný vikýř v otevřené místnosti, v níž je opět červená výmalba, vytváří příjemné vzdušné prostředí, které s dataprojektorem přímo vybízí k odpočinku s přáteli při sledování dobrého filmu.

Designérka navrhla tuto místnost tak, aby bylo možné v budoucnu bydlet dvougeneračně. Ve stěně za promítacím plátnem jsou připravené rozvody vody i elektřiny pro vybudování kuchyňského koutu.

V patře jsou dva dětské pokoje (pro starší dceru a mladšího syna) a je tu rovněž umístěno i schodiště do podkroví. Tam je tělocvična a prostor vyhrazený pro přenocování návštěv.

V podkroví nechybí koupelna, jíž vládnou jemné odstíny modré a béžové v doprovodu dřevěných prvků. Naproti koupelně je velká místnost fungující mimo jiné jako prádelna.

Pro celý interiér zvolila designérka jako dominantní barvy bílou, béžovou, černou a červenou, které doplnila o další odstíny či dřevěné prvky. „Interiér je velmi osobitý. Jeho barevnost je pro zdejší trh netypická a jsem ráda, že klient se nebál navržených kombinací,“ uzavírá designérka.

Luxusní vila má půdorys, jenž připomíná křivítko

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám