Hlavní obsah

Interiérová designérka si dům nejprve vyzkoušela a pak jej teprve koupila. Udělala si z něj letní bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v roce 2020 vypukla pandemie koronaviru, rozhodla se brazilská interiérová designérka Fernanda Brandãová, že si dopřeje únik z rušného velkoměsta a že si pronajme k bydlení klidný venkovský dům. Pandemie pominula a ona naskočila znovu do hektického koloběhu. Vzpomínky na klidný dům v Itu v ní ale zůstaly. A tak jej koupila a tráví v něm všechny dny volna, které má.

Foto: Beto Riginik

Zajímavostí krbu je skleněná zadní stěna nabízející průhled na terasu.

Článek

Dům v brazilském městečku Itu byl postaven v roce 2015 podle návrhu místního architekta Daniela Fromera. V roce 2020 si jej vyhlédli a pronajali na několik měsíců místní bytová designérka Fernanda Brandãová a její manžel, ekonom. Ve světě vypukla pandemie koronaviru, ve spoustě odvětví jako by se zastavil život. Pro oba manžele to byl ideální čas, aby si dopřáli několik měsíců klidu, volna a vydechli si od běžné rutiny ve velkoměstě.

Když pandemie pominula a vše se začalo vracet zpátky do svých kolejí, manželé se vrátili do města. Na pobyt na venkově, v poklidu a obklopení přírodou, ale stále mysleli. Nakonec se rozhodli dům koupit. Přestěhovat se natrvalo do něj nemínili. Na to jsou jejich profese s městem příliš úzce spjaté. Mají ho proto jako letní či víkendový dům. A podle toho jej také designérka zařídila.

Dům nabízí užitnou plochu 818 m2, a na první pohled zaujmou některé jeho prvky - plochá střecha nebo velké stavební otvory v obývacím pokoji. To vše bylo vyrobeno z výrazně oranžovočerveného dřeva místního stromu peroba rosa (lat. Aspidosperma polyneuron) získaného z demolice jiné stavby.

Srdcem domu je velká společenská zóna navržená tak, aby se v ní mohlo pohodlně bavit více lidí, to když za majiteli přijedou členové rodiny nebo přátelé na návštěvu. Designérka ji zařídila v uvolněném stylu, bez přehnaných detailů, díky čemuž vyniká na stěnách cementová stěrka a cihlové obklady krbu. Ten má elementární, lineární tvar. Jeho zajímavostí je ovšem prosklená zadní stěna, která umožňuje průhled ven na zastřešenou terasu. Venkovní prostor tak díky proskleným stěnám i stejným materiálům podlahy a stropu funguje jako přirozené pokračování obývacího pokoje v exteriéru.

V ložnici majitelů jsou pak zdi rovněž pokryty stěrkou, pocit tepla a útulnosti navozuje dřevěná podlaha.

Designérka do interiéru umístila nejenom prvky mobiliáře ze své sbírky, ale využila i některé kusy od místních dodavatelů a současných designérů. Vše sladila tak, aby vynikly přírodní materiály ladící i se zelení na zahradě a celková nálada domu byla příjemná a uvolněná. Jak jej sama designérka popisuje, je to jejich útočiště, až úkryt před ruchem velkoměsta, ale zároveň je to místo ideální i pro čilý společenský život, pro setkávání s rodinou a přáteli.

Anketa

Také jste si nějaké místo zamilovali tak, že jste si tam koupili nemovitost?
Ano, také.
54,8 %
Přímo tam ne, ale poblíž.
1 %
Ne, nebylo to možné.
31,2 %
Ne, natolik jsme k žádnému místu nepřilnuli.
13 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 199 čtenářů.

Dům v kraji pěstitelů kávy vyzývá k odpočinku nad jejím šálkem

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Architekti, Rekonstrukce a přestavby

Reklama

Související témata:
Fernanda Brandão

Související články

Výběr článků

Načítám