Hlavní obsah

Luxusní vila má půdorys, jenž připomíná křivítko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do krásné krajiny indického Udajpuru, jemuž se přezdívá město jezer, vsadili architekti neobyčejnou stavbu zcela výjimečného půdorysu, který připomíná tvar křivítka. Díky tomu se objekt nazývaný Villa Amar elegantním způsobem prolíná s krajinou, do níž navíc nabízí nádherný výhled.

Foto: Archiv architektů

Budova má zcela výjimečný půdorys.

Článek

Nedaleko města Udajpur, v indickém státě Rádžasthán, vyrůstá malý butikový hotel určený pro klientelu hledající především odpočinek, prostor pro zklidnění a hledání vnitřního míru. Proto nabídne nejenom tradiční prostory k ubytování, společnému stravování apod., ale také třeba pro meditace nebo cvičení jógy.

Do nádherné lokality architekti navrhli stavbu, jejíž půdorys tvoří nepřerušovaná kaligrafická křivka plná zaoblených tvarů. Díky tomu se zvětšila plocha, kterou lze otevřít k výhledům do okolí a která přivádí do interiéru také plno světla. Velice neobvyklý tvar je dán i kamenným podložím, které neumožňovalo žádné zahlubování stavby do terénu.

Autory návrhu budovy jsou architekti z místního ateliéru Studio Symbiosis. Ti dostali k dispozici pozemek zasazený do úbočí kopce o velikosti 8765 m2, na který vymysleli velmi elegantně a zároveň subtilně působící stavbu s užitnou plochou 1202 m2.

Hlavními materiály pro stavbu budovy, která již započala, nicméně k dispozici jsou zatím pouze její vizualizace, jsou nedaleko těžený kámen a dřevo recyklované z lodí v blízké loděnici. Zdi stavby budou postaveny i z dusané hlíny. Jako hlavní povrchovou úpravu zvolili architekti omítku.

Zajímavostí stavby – kromě nezvyklého půdorysu – je rovněž způsob izolace střechy. Tu zajistí hliněné nádoby pocházející z místní výroby. Nádoby pod střechou vytvoří vzduchovou dutinu, která bude interiér stavby izolovat v horkých dnech před přebytečným teplem. V blízkosti vstupu do areálu má pak vzniknout i solární farma, která má uspokojit veškeré energetické nároky objektu.

Termín dokončení stavby není v současné době znám.

Anketa

Líbilo by se vám trávit dovolenou v tomto domě?
Ano, bezpochyby.
74 %
Možná, ale raději bych, kdyby stál někde jinde.
6,5 %
Asi spíš ne.
6 %
Ne, to by pro mě nebylo.
13,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 696 čtenářů.

Dům ovinutý stužkou překvapí. Je skrznaskrz uměleckým dílem

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Rádžasthán
Udajpur
Studio Symbiosis

Související články

Výběr článků

Načítám