Hlavní obsah

Nový dům s věcmi z půdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ingrid původně toužila po prvorepublikovém bytě. Ovšem její manžel, který má krásné vzpomínky na chvíle z dětství strávené u dědy na chalupě, si přál postavit dům v podobném stylu a ona se ráda nechala k novostavbě stodolového typu se sedlovou střechou přemluvit.

Foto: Lukáš Hausenblas

Osvětlení si majitelé sestavili sami. Konferenční stolek byl prvním novým kouskem nábytku v domě.

Článek

Říkáte, že svůj dům dekorujete ve stylu nestylu. Jak byste ho popsala?

Mám velmi blízko ke starým věcem. K této lásce mě přivedl tatínek, který rád sbírá staré kousky jako třeba starý šicí stroj Pfaff, jenž stojí v předsíni, nebo telefon z první republiky, zatím čekající na půdě, lucerny z uhelného dolu či staré váhy. Dodnes ráda chodím do vetešnictví a secondhandů.

Můj styl je vlastně kombinace retra, vintage a nových kousků. Nejblíže je to k chalupářskému či venkovskému stylu, některé kousky by zapadly i v boho či scandi interiéru. Nemáme rádi plast a snažíme se mu v interiéru vyhýbat. Miluji dekorace ze showroomu Marka Obadala, jako je například lampa v předsíni.

Kdo tu žije

Ingrid s manželem Tomášem, dcerou Glorinkou a psem Pepínem. Jejím koníčkem je cestování, říká o sobě, že je blázen do Španělska, kde několik let žila. Miluje španělské jídlo, filmy i hudbu. Ráda tancuje salsu a bachatu. V současnosti je jejím největším koníčkem dcera Glorie, ale najde si i chvíli na tvoření dekorativních věnců. Těší ji, že mají s manželem stejný vkus (až na stínidla na lampičkách v ložnici, která, jak nám prozradila, po focení vyměnila). Tomáš miluje jízdu na kole v trochu adrenalinovější podobě. Rád chodí na střelnici a hraje s kamarády online hry na Xboxu. V minulosti občas dělal DJ, dnes už hraje pouze příležitostně a mixuje jen v garáži.

Dům lepili jako vlaštovky

Tipy a trendy

O čem jste měli od počátku jasnou představu a najde se ve vašem domě něco, co pro vás bylo opravdovou výzvou?

Od začátku jsme věděli, že nechceme dlouhou chodbu, ale jen vstupní chodbu, která díky skříním a botníku vyrobeným na míru a dvoukřídlým dveřím vedoucím do obýváku s kuchyní bude působit jako další obytná místnost.

Největší výzvou předsíně se stala stěna z lícových cihel. Lepení se zhostili manžel s mým tatínkem a dokončili ho se slovy „větší kravinu sis vymyslet nemohla“.

Při výběru interiérových dveří jsme nemohli najít takové, které by odpovídaly našim představám a šly zkombinovat s dveřmi od spižírny, tudíž nám nezbylo než hledat v zahraničí a překročit rozpočet. Stejně tak jsme ochotně čekali, až v Itálii vyrobí božské obklady, které se nejvíce podobaly našim vysněným z cest po Portugalsku, Itálii či Španělsku.

Mým nejoblíbenějším kouskem je vitrína na kuchyňské poklady, kterou mi manžel koupil doslova za pár kaček

Co vám dělá největší radost a kde rádi nakupujete nebo čerpáte inspiraci?

Největší radost mi dělá pocit útulnosti, který zažívám pokaždé, když se odněkud vrátíme a já rozsvítím lampičku na chodbě. To mám pocit, že jsme přijeli na chalupu.

Ráda ležím ve vaně při svíčkách anebo si při rozsvícené lampičce čtu v ložnici. Od té doby, co brzy ráno vstávám ke Glorince, miluji na našem domě i světlo, které má kolem šesté ráno, v kombinaci s vůní čerstvé kávy.

Inspiraci čerpám hlavně z Pinterestu a Instagramu, a to většinou z holandských, britských, polských nebo severských domácností, i když se už najdou i krásné české profily.

Mým nejoblíbenějším kouskem je vitrína na kuchyňské poklady, kterou mi manžel koupil doslova za pár kaček na Facebooku, odkud jsou i noční stolky, které jsme lehce zbrousili, navrtali nové nohy a doladili koženými úchytkami.

Prostorný obývací pokoj s krbem a velkými okny, která jsou strůjcem již zmíněného úžasného světla, je určitě sen nejednoho našeho čtenáře.

Původně jsme si přáli velký kamenný krb, a jak se říká, papír snese všechno. V původních plánech vypadalo vše ideálně, ale nakonec vzhledem k velikosti krbu ho nebylo možné realizovat, a tak jsme zvolili jiné skvělé řešení v podobě krbových kamen, která v zimě dodávají místnosti útulnost a fungují jako sekundární zdroj vytápění k podlahovému topení.

Máme rádi světlo, proto jsme zvolili velká hliníkovo-dřevěná okna, která vzhledem k tomu, že nemáme rádi plasty, byla designovou i finanční výzvou.

Dlouhou dobu mi něco chybělo nad vanou, a tak jsme využili další kus dřeva ze stavby jako poličku, je zbroušená, opálená a nalakovaná.

Koupelna s volně stojící vanou a otevřeným sprchovým koutem na mě působí doslova jako wellness oáza…

Před lety jsme cestovali po Srí Lance, kde nás v jednom krásném mini hotelu zaujala otevřená sprcha s velkými obklady, a chtěli jsme si trochu té atmosféry přenést i domů. Přáli jsme si volně stojící vanu, ale ne na lvích nožkách, což byla celkem výzva najít pěknou v přijatelné cenové relaci. Zkombinovat tzv. metro obklady s velkoformátovými obklady a dlažbou s dekorem patchworku se ukázalo jako velká výzva, ale povedlo se.

Dlouhou dobu mi něco chybělo nad vanou, a tak jsme využili další kus dřeva ze stavby jako poličku, je zbroušená, opálená a nalakovaná. Zrcadla v dřevěných rámech manžel sehnal opět přes obchod na sociální síti.

Autor: Edita Erbsová, www.bydlenimagazin.cz

Anketa

Také se rádi obklopujete starými věcmi?
Ano, mají v sobě ducha, příběh. Vnáší do interiéru atmosféru.
78,5 %
Jen někdy a některými.
14,4 %
Spíše moc ne.
4,4 %
Ne, mám rád/a nové věci.
2,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 818 čtenářů.

Designérku dostali jako dárek

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Byt ozvláštňuje pomněnkový akcent

Přestože tento interiér nebyl pro architekty láskou na první pohled, lze tu zachytit láskyplnost a svěží naladění. Modrý akcent tak trochu prozrazuje působiště...

Výběr článků

Načítám