Hlavní obsah

Do nové etapy života vkročili majitelé s novým domem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když děti odrostou a vyletí z hnízda, život rodičů se rázem ocitne v jiném módu. Záhy jejich zvýšenou pozornost potřebují jejich rodiče. V mnoha ohledech dochází ke změně životního stylu a s ním i k úpravám bydlení. Tuto situaci vyřešil starší manželský pár stavbou nového domu. Kompletně ho svěřili do rukou architekta Martina Franka ze zlínského studia Deconcept, který ho navrhl a zrealizoval až do posledního detailu i v interiéru.

Foto: Lukáš Hausenblas

Nábytek na míru je zhotovený z bíle a béžově lakovaných MDF desek a mořené dubové dýhy.

Článek

Dům může být příkladem, jak je možné moderně i prakticky koncipovat bydlení s „vejminkem“ – pod jednou střechou se seniorem, v tomto případě otcem jednoho z manželů, a zázemím vytvořeným pro příležitostné pobyty dvou dětí a jejich protějšků. Představuje čtyři roky krásné práce na základě důvěry s klienty, kteří se nechali vést.

Majitelé očekávali funkční místo k životu, světlý, hodně prosklený interiér, který příjemně naváže na zahradu. Z výsledné atmosféry domu je zcela patrné, že je navržen pro všechny členy rodiny (i té rozšířené) velmi komfortně a na míru, aby si život v něm skutečně užívali. Připomíná rozlehlé americké bungalovy z 50. let.

„Inspirací pro tento dům mi do jisté míry byly kalifornské bungalovy v Palm Springs – atmosféra 50. let, ovšem moderně zpracovaná. Ležérní noblesa a ušlechtilost, zabydlený minimalismus, ale vše v jednoduchých tvarech – koule, polokoule a linka,“ popisuje svůj koncept architekt.

Dům lepili jako vlaštovky

Tipy a trendy

Přízemí pro všechny generace

V přízemí dům nabízí společný vstup všem generacím. Pravou stranou chodby přichází do svého apartmánu osmdesátiletý senior. Zbývající prostor přízemí náleží majitelům a patro, které stavebně kopíruje pouze prostor přízemního apartmánu, tvoří ložnice dětí s příslušenstvím.

Nejen část pro majitele domu je vyřešena bezbariérově a velmi štědře s ohledem na množství prostoru. Velkorysým konceptem a bezbariérovostí se pyšní také zázemí seniora i ložnice v patře. Apartmán je hodně světlý, ze západní strany prosklený se vstupem na terasu plnou zeleně. Je zcela otevřený, ložnici od obývací části odděluje jen ocelová konstrukce s poličkami, na níž je kotven jídelní stůl pro dva a zavěšen televizor. Nechybí mu ani vlastní koupelna a kuchyň.

Rozlehlý prostor přízemí domu je od vstupního zádveří oddělen prosklenými dveřmi. Vzdušnost navazující chodby podporuje také stropní prosklení, které zajistilo srdci domu přísun přirozeného denního světla. Vstoupit do domu je však možné i samostatným vchodem z garáže.

Úzký pozemek

Architekt se musel vypořádat s poměrně úzkým pozemkem, proto je prostorově náročný dům navržen jen s minimálním odstupem tří metrů. Některé obvodové stěny stavby tvoří současně i plot, který je součástí východní terasy a proskleného atria s mimořádnou, velmi intimní atmosférou. Přes skleněnou stěnu vnímáte obvod místnosti až venku, na hranici atria a současně i pozemku. Jakoby vám v místnosti rostly stromy…

Sem vede cesta z kuchyně, ložnice manželů i z velké koupelny. Ta je nábytkem efektně členěna na koupelnu dámskou a pánskou. Na ni navazuje velká šatna.

Terasa se objevuje také na jižní straně domu a navazuje přímo na jídelnu, další je pak situována západním směrem. Zde je také umístěn bazén.

Aby se hojně prosklený dům nepřehříval, jsou jižní a západní terasa nadstřešené. Nosná konstrukce mimořádně rozlehlého otevřeného celku s obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní je skryta v rafinovaném prvku z dřevěných lamel, který ho zároveň i atraktivním způsobem člení.

Obývací prostor si tak zachovává jistou část intimity. Téměř padesát metrů čtverečních velká obývací zóna je smysluplně členěna na funkčně různorodě využitelné ostrůvky. Záměr podporuje i sedací nábytek s rozdílnou hloubkou sedu.

Na prostor není skoupá ani jídelna se stolem, kam se příležitostně posadí deset i více osob, a kuchyň s barovým stolem pro čtyři lidi. Dostatečné množství uzavřených úložných prostorů v kuchyni umožnilo ponechat místo nad pracovní deskou otevřené a umístit sem jen poličky. Kuchyň tak získala více obytný charakter. Přímo z ní lze vstoupit do místnosti určené pro domácí práce, kde našly místo pračka se sušičkou a další dřez, a na ni ještě navazuje nevytápěná, odvětrávaná spíž.

Horní ložnice pro děti a návštěvy

Protilehlou stranu z venku tvoří venkovní kuchyň umístěná v nice terasy. Po schodech ve středu domu a z mezipodesty mohou domácí zamířit do sauny či tzv. hobby místnosti, kde je možné si zacvičit nebo si pohrát s vláčky.

Nahoře v patře pak lze vejít do zázemí dětí s dvěma ložnicemi, kde má každá svoji integrovanou pracovnu. Je zde i koupelna se sprchovým koutem a šatna. Prostory lze pochopitelně nabídnout k využití i hostům. Z patra domu je příjemný výhled na zelení zarostlou střechu přízemního podlaží.

Autor: Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Designérku dostali jako dárek

Tipy a trendy

Anketa

Bydlíte také se starými rodiči v jednom domě/bytě?
Ano.
20,3 %
Zatím ne, ale plánujeme to.
2,7 %
Už ne.
11,2 %
Ne.
65,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 409 čtenářů.

Může se vám hodit na Firmy.cz: DECONCEPT

Reklama

Související témata:
Deconcept
Martin Frank

Související články

Nový dům s věcmi z půdy

Ingrid původně toužila po prvorepublikovém bytě. Ovšem její manžel, který má krásné vzpomínky na chvíle z dětství strávené u dědy na chalupě, si přál postavit...

Byt ozvláštňuje pomněnkový akcent

Přestože tento interiér nebyl pro architekty láskou na první pohled, lze tu zachytit láskyplnost a svěží naladění. Modrý akcent tak trochu prozrazuje působiště...

Výběr článků

Načítám