Hlavní obsah

Dům lepili jako vlaštovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnská dělnická kolonie Kamenná čtvrť vyrostla na dně uzavřeného lomu ve 30. letech minulého století. Nouzové domky zde vznikaly jako vlaštovčí hnízda, tedy z toho, co kdo sehnal. Bydlení v jednom takovém si oblíbili architekti Radim a Hana Horákovi a citlivě ho předělali.

Foto: Pavel Barták, archiv architektů

Pohledově je rekonstrukce s přístavbou kombinací železobetonu, starých plných pálených cihel, omítky, zelené vegetační střechy a antracitových klempířských prvků. Výplně otvorů jsou navrženy jako hliníková okna s trojsklem.

Článek

Starý dům byl prorostlý s okolními objekty, jak konstrukcemi, tak i sítěmi, a dispozice zdaleka neodpovídala nároku rozrůstající se rodiny. Cílem rekonstrukce proto bylo objekt stavebně oddělit, včetně vybudování vlastních přípojek, navýšit užitnou plochu, změnit dispozici a přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla.

Rekonstrukce s odkazy na dobu minulou

Stavbu chtěli majitelé zachovat co nejnižší, proto navýšili užitnou plochu částečným zastavěním dvorku novou jednopodlažní přístavbou. Hmotově zůstal patrný původní objekt, od nové části je pohledově oddělený. Původní vnitřní zdivo bylo odstraněno, celý interiér se vyčistil a podlahy se výškově srovnaly. Blízkost skalní stěny způsobuje, že se slunce dostává k domu pozdě, proto bylo nutné jej co nejvíce prosvětlit. To se podařilo díky velkým proskleným plochám.

Původní část objektu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili tím, že jsou přístavky nově ukončeny plochou zelenou střechou. Centrální sedlová střecha je pokryta plechem v antracitové barvě, která odkazuje na někdejší použití černých asfaltových pásů jako krytiny u původních nouzových domků.

Celý původní objekt byl zateplen minerální vatou a nově omítnut. Stěny přístavby jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel, doplněných o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou doplněné o malou pobytovou terasu. Vnitřní zdivo, dozdívky apod. jsou z broušených keramických tvárnic.

Technické údaje

Zastavěná plocha včetně přesahu střechy: 159,2 m2

Užitná plocha: 124,5 m2

Vstupní dveře: Schüco ADS 75.SI, celoprosklené

Okenní systémy: Schüco - AWS 75.SI okna s trojsklem standardních rozměrů (největší fixní prvky 250 . 235.cm) a vysoce tepelně izolovaný posuvný HS portál ASS 70.HI (400 . 230.cm), výrobce Dafe-Plast

Střešní okna: Velux Integra dálkově ovládaná s venkovním i vnitřním stíněním + světlík od téhož výrobce

Architekti: KAMKAB!NET

Interiér plný světla

Vstup do domu byl přesunut do nové přístavby s co nejmenší konstrukční výškou 2,3 m. Na vstup navazuje chodba, kterou se dá projít domem do dvora, hned za dveřmi je technický kout, na druhé straně pracovna. Před dveřmi do dvora se chodba stáčí podél krytého venkovního sezení a míří do původního objektu. Podél této zdi je knihovna, v níž jsou umístěny dveře na samostatné WC a do koupelny.

V části pod sedlovou střechou je obývací pokoj s jídelnou. Prostor je velkoryse otevřen do střechy a kromě prosklené plochy z hliníkového HS portálu je prosvětlen i shora, dálkově ovladatelnými střešními okny s vnitřním i vnějším zastíněním. Navazuje kuchyňský kout, z nějž lze vejít do šatny a po schodišti do ložnice s velkoplošným hliníkovým oknem, které zároveň zpřístupňuje vegetační střešní terasu.

Ložnice se vikýřem otevírá ke skalní stěně lomu. Z obývacího pokoje vedou dveře do dětského pokoje pro tři malé děti, které mají k dispozici i malé vnitřní atrium, sevřené mezi okolními domy, do něhož ústí sedací okno ze strany obývacího pokoje.

Autor: Lucie Martínková, www.bydlenimagazin.cz

Designérku dostali jako dárek

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Byt ozvláštňuje pomněnkový akcent

Přestože tento interiér nebyl pro architekty láskou na první pohled, lze tu zachytit láskyplnost a svěží naladění. Modrý akcent tak trochu prozrazuje působiště...

Výběr článků

Načítám