Hlavní obsah

Robotickou 3D tiskárnu dovezli přímo na staveniště. Z betonu vytiskla atypickou místnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

3D tisk se začíná čím dál více prosazovat ve stavebnictví. Minulý týden využili tuzemští stavaři vůbec poprvé tiskárnu přímo na staveništi bytového domu. Během dvou hodin jim na terase domu v Praze-Modřanech postavila z vrstev betonu malou místnost. Ve videu se můžete podívat, jak vypadala.

Robotickou 3D tiskárnu dovezli přímo na staveništěVideo: Novinky

 
Článek

Velké stavby v Česku doposud využívaly 3D tisk především k výrobě jednotlivých dílů, které se vytiskly předem a na místo se dopravily. V Praze-Modřanech se rozhodla stavební firma vyzkoušet tisk přímo na staveništi.

Robotickou 3D tiskárnu dočasně nainstalovala do čtvrtého nadzemního patra. Podle plánů architekta tu mají mít budoucí obyvatelé k dispozici malou sanitární místnost na hygienu. A právě tu zkusili stavaři celou na místě vytisknout.

„Jedná se o konstrukci velkou zhruba 2,5 × 2 metry, s výškou necelé 3 metry,“ přiblížil Novinkám projektový manažer stavby Martin Havlíček ze společnosti Skanska. Člověku by práce na ní zabraly i několik dní, robotický stroj měl hotovo za dvě hodiny.

Prohlédněte si první dům na světě, který je vytištěn z materiálu na bázi dřeva a pryskyřice

Tipy a trendy

„Rychlost pohybu robota může být až půl metru za vteřinu. Na tuto stavbu se spotřebuje jeden kubík materiálu,“ upřesnil Dominik Stupka ze společnosti ICE Industrial Services, která tiskárnu dodala.

„Zpracovává běžný beton, který je dostupný na jakékoliv betonárce. A až přímo tady na stavbě se do něj určitými metodami přimíchává další chemikálie a jiné přísady, které upravují vlastnosti toho betonu tak, aby byl použitelný pro 3D tisk,“ vysvětlil s tím, že vývoj technologie jim zabral zhruba dva roky.

Foto: Novinky

3D tiskárna a v pozadí část tištěného produktu

Rychlé a přesné

Podobné stroje podle něj zčásti dokážou pokrýt chybějící pracovní síly v oboru. „Lidé chtějí čím dál méně dělat manuálně náročnou práci, to je asi pochopitelné. A tento stroj – ne že by lidi nepotřeboval ke stavbě – ale má tu výhodu, že přesouvá lidskou práci do oblasti návrhu staveb,“ uvedl.

Ty připraví architekti a projektanti do nejmenších detailů ve virtuálním prostředí, případně v digitálním modelu spustí i simulace. Tisková data pro robota se navíc můžou upravovat až do poslední chvíle před samotnou realizací. „A tu realizaci jako takovou už obstará samotný stroj, a tím pádem není potřeba hrubá síla. V tom my vidíme jednoznačně největší výhodu,“ uvedl Stupka.

Foto: Novinky

3D vytištěná místnost bude stát na terase vlevo

Stavaři oceňují i rychlost práce, efektivitu a přesnost stroje, větší bezpečnost práce či nižší produkci odpadu a větší možnosti při jeho případné recyklaci.

A roli hrají i další ekonomické faktory. „Budeme vyhodnocovat závěr finančních nákladů spojených s 3D tiskem, ale už teď se dá říct, že jsou náklady srovnatelné s běžnými konstrukcemi,“ přiblížil Havlíček.

Podle obou zástupců je 3D tisk budoucností oboru. „Projekt budeme dál rozvíjet a vylepšovat, aby byl ještě lépe použitelný v praxi. Proto jsme také tady, abychom udělali reálný test na reálné stavbě,“ doplnil Stupka. Zásadní problém se během práce podle něj neobjevil.

Foto: Novinky

Beton do 3D tiskárny

Stavební firma plánuje s technologií pracovat ještě ve větším rozsahu, v objektu využijí také tištěné prefabrikované balkonové desky nebo fasádní obklad.

3D tištěné prvky na zakázku

Ostatně, stavební prvky pro své projekty si mohou nejen developeři, ale také veřejnost nechat od tohoto jara vytisknout i v centru komerčního 3D tisku v pražských Štěrboholech.

Tamní robotické rameno zvládne vyrobit ze speciální cementové směsi například schodiště, opěrnou zeď či dekorativní prvky. A to až do rozměrů 12 × 3 metry.

Podle firmy přináší technologie 3D tisku zadavatelům a realizátorům staveb kromě úspory času, nákladů a odpadu ještě další výhodu – novou tvůrčí svobodu. „To, co by za použití tradičních postupů bylo téměř nemožné realizovat, zvládne 3D tisk během několika hodin,“ řekl ředitel Robert Kazda divize Weber ze skupiny Saint-Gobain, jež centrum provozuje.

O tom, že trojrozměrný tisk má ve stavebnictví skutečně budoucnost, svědčí mj. i fakt, že se výzkumu v této oblasti věnují i vysoké školy a další soukromé subjekty.

3D tisk schodů v Praze-ŠtěrboholechVideo: Jana Nesvadbová, Novinky

Anketa

Vytiskli jste si už něco ve 3D tiskárně?
Ano, hodně věcí
32,6 %
Ano, jednou jsem to zkusil/a
3,3 %
Ještě ne, ale chtěl/a bych
50,6 %
Ne a ani nechci
13,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 540 čtenářů.

Když holky staví. Matka s dcerou si samy postavily kontejnerový domek, dá se pořídit za půl milionu

Bydlení

Může se vám hodit na Firmy.cz: ICE Industrial Services

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám