Hlavní obsah

Prohlédněte si první dům na světě, který je vytištěn z materiálu na bázi dřeva a pryskyřice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zcela přelomový, trojrozměrně tištěný dům vytvořili na půdě americké Univerzity v Maine. Jako médium pro tisk totiž nepoužili směs na bázi betonu, ale na bázi dřevěných vláken a pryskyřice, tedy materiály výhradně biologické povahy. Modelový dům, nazvaný BioHome3D, lze kdykoli recyklovat a jeho materiál je ohleduplný k přírodě.

BioHome3D je první trojrozměrně vytištěnou stavbou z materiálu plně přírodního původu.Video: The University of Maine

 
Článek

Na první pohled je to dům, u kterého i jen mírně poučený laik z tvarů vytuší, že jde o trojrozměrně tištěný objekt. Od dosud tištěných staveb se tato ale významně liší. Její autoři se totiž rozhodli vytisknout dům z materiálu, který bude ohleduplný k životnímu prostředí, nebude po sobě zanechávat uhlíkovou stopu a zároveň napomůže poněkud upadajícímu lesnickému průmyslu v americkém státě Maine. S jistou nadsázkou lze říci, že to, oč usilovali, bylo vymyslet, jak vytisknout dřevostavbu. A povedlo se jim to. Jejich dílo nese název BioHome 3D.

Za jeho vývojem stojí studenti a profesoři z Centra pokročilých struktur a kompozitů (ASCC) při Univerzitě v Maine, kteří spolupracovali s dalšími institucemi jako Technologický institut v Maine, Úřad pro bydle v Maine, ale také národní laboratoř Oak Ridge a americké ministerstvo pro energii, které volá po výstavbě objektů s nulovou uhlíkovou stopou a zároveň po větším uplatnění materiálů organického původu.

Dům nemá velké rozměry. Jeho užitná plocha činí 50 m2. Důvodem je skutečnost, že projekt byl primárně cílen na vytvoření dostupného bydlení a měl by třeba pomoci s řešením krize bydlení v Maine, kde aktuálně chybí zhruba 20 tisíc dostupných bytových jednotek.

Stačilo 12 hodin a postavili dům z betonu

Tipy a trendy

Stavba má trojrozměrně tištěné podlahy, zdi a střechu z materiálu vyrobeného z dřevěných vláken a přírodních pryskyřic. Stavba je kompletně recyklovatelná a plně tepelně izolovaná, opět materiálem na bázi dřeva. Zároveň je naprojektovaná tak, aby v zimě bez problémů unesla běžnou zátěž sněhové pokrývky.

Velikou předností u takto postaveného domu, stejně jako v případě jakékoli jiné tištěné stavby, je prakticky nulový odpad. Veškerý materiál, který byl ke stavbě potřeba, se na ni také spotřeboval bez nutnosti likvidovat jakékoli zbytky, odřezky apod.

Samotné uspořádání interiéru, jenž je členěn rovněž tištěnými příčkami, je prosté - vstupuje se do hlavní společenské místnosti, která propojuje obývací pokoj, jídelnu a kuchyň. Z ní vedou dveře do malé haly, odkud pak může host pokračovat buď do koupelny, anebo do ložnice, ve které je i malý kout sloužící jako pracovna.

Dům byl vytištěn na největší 3D tiskárně polymerů na světě Ingersoll Masterprint v podobě čtyř modulů, které pak byly dovezeny na pozemek ASCC a během pár hodin zkompletovány. Následovalo připojení k elektrické síti, což jedinému elektrikáři zabralo necelé dvě hodiny.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v takovémto domě?
Ano, líbilo.
85,3 %
To takhle nemohu říct. Musel/a bych v něm být.
8,8 %
Ne, nelíbilo.
5,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1331 čtenářů.

U pražské Stromovky otevřeli první českou tramvajovou zastávku z 3D tiskárny

Bydlení

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám