Hlavní obsah

Apartmány i restaurace s výhledem. Na Barrandovské terasy se vrátí život tento podzim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obnova a dostavba Barrandovských teras v Praze pokročila. Historická budova s věží postupně získává původní vzhled, hotové jsou zatím exteriéry. Do dvou stran se od ní táhnou nově vystavěné apartmánové domy určené k pronájmu. Otevřou se na podzim tohoto roku. Novinky se do komplexu podívaly s kamerou.

Prohlídka Barrandovských terasVideo: Novinky

 
Článek

Slavné Barrandovské terasy v Praze se rozšířily o dvě zbrusu nové budovy, které jsou stavebně téměř hotové. Obklopují původní funkcionalistickou stavbu architekta Maxe Urbana z roku 1930.

„Jižní dostavbou jsme se snažili podržet tu původní kompozici Barrandovských teras, de facto jsme zopakovali jejich půdorysný obrys a vystavěli jsme tam esovitě prohnutý, nízký a dlouhý objekt,“ popsal Novinkám Ladislav Kuba z architektonické kanceláře Kuba & Pilař, která projekt nové zástavby vypracovala.

Foto: Robert Procházka, Právo

Současná podoba Barrandovských teras

„Stavbu v severní části jsme pojali jinak, protože ta nebyla součástí původní kompozice. Tu jsme formovali trochu výrazněji, s výraznými arkýři, v tmavší stříbřité barvě. Chová se svébytně, ne jako doplněk původní Urbanovy stavby,“ řekl Kuba.

Zatímco budova jedna z výšky připomíná vlnovku, ta druhá je lichoběžníkem. V jejím středu se nachází atrium.

Foto: Robert Procházka, Právo

Jižní budova

„Vytváří jakousi oázu klidu na tomto rušném místě. Když obejdete stavby z vnějšku, ze všech stran jde hluk. Jednak z východní strany, kde je Barrandovský most, dole je železnice a silniční komunikace, na západní straně zase frekventovaná ulice K Barrandovu,“ připomněl architekt.

„Obě stavby jsou nízké a poměrně plošné, a tak jsme střechy zatravnili, je na nich extenzivní zeleň. Je tam substrát, který zadržuje vodu, což má dvojí účinek. Jednak voda neodtéká tak rychle a druhá funkce je, že ochlazuje, vytváří příjemné mikroklima v podstřešních apartmánech,“ vysvětlil.

Foto: Novinky

Pohled z výšky na severní budovu

V obou novostavbách jsou apartmány určené pro dlouhodobé ubytování. Jižní budova disponuje 16 velkorysými jednotkami o dispozicích 2+kk, 4+kk i 6+kk s celkovou užitnou plochou 2397 m2. Severní budova ukrývá hned 45 jednotek s dispozicemi 1+kk, 2+kk, 3+kk a 4+kk umístěných na užitné ploše 4519 m2.

Stavebně jsou prakticky dokončené, dodělávají se detaily, instaluje se jejich zařízení, dokončují se fasády a kompletují interiéry. V plánu jsou ještě venkovní úpravy. Na místě původních teras zůstane budoucím obyvatelům prostor pro relaxaci. Zabydlovat se tu mají začít na podzim tohoto roku.

Barrandovské terasy: kdysi chlouba, dnes rozvaliny čekající na záchranu

Vaše zprávy

Atmosféra nezmizela

Mnohem více práce ještě čeká historickou budovu, která je středobodem areálu s dominantou vyhlídkové věže.

„Po padesáti letech zanedbané údržby, vybydlování a čase, kdy tady byly jen bezdomovci, byla budova hodně zchátralá,“ zhodnotil Ondřej Kukral, který má projekt obnovy historické budovy – historického bonbonku, jak sám říká – na starosti.

Historie Barrandovských teras:

Foto: Profimedia

Historické foto Barrandovských teras

  • Stavbu iniciovali bratři Václav a Miloš Havlovi v letech 1929-1930.
  • Řadí se k nejvýznamnějším stavbám funkcionalistické architektury.
  • Autorem projektu byl architekt Max Urban (1882-1959), který rovněž navrhl objekt nedalekých filmových ateliérů a celkové urbanistické řešení vilové čtvrti Barrandov.
  • Inspirací stavby na skalním masivu byl restaurační pavilon Cliff House na ostrohu nad Tichým oceánem u San Franciska, který kdysi Urban navštívil.
  • Nautické (tj. námořní) motivy jsou patrné na celé stavbě – terasy, rampová schodiště, zaoblená nároží, pásová okna.
  • V budově se nacházel např. denní bar, taneční sály, restaurace, letní diskotéka, ve věži pak byly kanceláře a krytá terasa.
  • Barrandovské terasy byly prohlášeny kulturní památkou v roce 1988. Jejich technický stav tomu však zdaleka neodpovídal.
  • Během 70. let docházelo často k necitlivým opravám a úpravám interiéru, po listopadu 1989 se staly centrem diskoték a útulkem bezdomovců.
  • V říjnu 2001 vyhořel Trilobit bar, který se stal ve 30. a 40. letech jedním z nejoblíbenějších míst schůzek pražské smetánky. Okolí pak zpustlo a zarostlo vzrostlými nálety a křovisky.
  • Nová výstavba teras začala v roce 2017, podle původních plánů měla být dokončená do roku 2020. Rekonstrukce historické budovy odstartovala v roce 2018, práce protáhl špatný stav původní konstrukce.

Oříškem podle něj bylo například řešení statických otázek. „Statika se ukázala jako velmi podhodnocená a ve velmi špatném stavu. Druhý prubířský kámen bylo vyřešit fasády, tedy obálku, aby odpovídala 30. létům. A tohle všechno už máme za sebou,“ zmínil, jak je projekt daleko. Teď se soustředí především na vnitřní dispozice a interiér.

Fasáda dostala nové omítky, tak aby co nejvíce připomínala původní vzhled stavby.

„Rovněž nové vrstvy na střechách byly voleny tak, aby odpovídaly původní asfaltové krytině, a přitom plnily bezkonfliktně svoji funkci. Samostatnou kapitolou je rekonstrukce betonového zábradlí, které lemuje terasy domu po celém obvodu a jehož vzhled je pro stavbu typický. I s tím jsme si ale dokázali poradit, aby vše vypadalo jako na dobových fotografiích a zároveň to plnilo svou funkci a odpovídalo požadavkům dnešní doby,“ popsal náročnost rekonstrukce.

Foto: Novinky

Historická budova

Někdejší vzhled má pomoci zachovat atmosféru místa. „Ta atmosféra tady ale nikdy nezmizela, budova ji stále má a my ji akorát oprášíme,“ řekl nám Kukral.

A co v opravených prostorách lidé najdou?

„To, co tu hledali už v historii. Restaurační provoz v nádherných historických prostorách. A v těch prostorách, které nebudou přístupné, protože dřív sloužily jako zázemí na brambory, led nebo jako sklad židliček, tam umístíme další ubytování. Tohle místo má tak silnou atmosféru, že i přespání tady může lidi lákat,“ myslí si architekt.

To nejlepší z moderny. Továrník Schminke postavil kousek za českými hranicemi vilu připomínající parník

Tipy a trendy

Dříve slavná francouzská restaurace s výhledem tak bude znovu sloužit svému účelu. „To byla vlajková loď Barrandova a o vlajkovou loď nebudeme přicházet,“ dodal. Restauraci možná doplní i cukrárna či salonky.

Kompletní dokončení rekonstrukce historické budovy je plánováno na konec roku 2024.

Majitelem a investorem Barrandovských teras je akciová společnost, v níž drží majoritní podíl Michalis Dzikos, český podnikatel s řeckými kořeny. Dle dřívějších informací by měla výstavba s rekonstrukcí vyjít na částku do nejvýše 500 milionů korun, přesná čísla zástupci investora neuvádí.

Anketa

Navštívíte Barrandovské terasy, až budou přístupné veřejnosti?
Určitě ano, jsem zvědavý/á.
78,8 %
Možná ano.
10,9 %
Ještě nevím...
2,4 %
Spíš ne.
3,3 %
Určitě ne, nezajímají mě.
4,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1738 čtenářů.

Zahrada vily Tugendhat je nově přístupná zdarma, propojila se s vedlejší vilou Löw-Beer

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám