Hlavní obsah

Rekonstrukce koupelny se vydařila i díky pečlivě připravené architektonické studii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základním předpokladem pro úspěšně zvládnutou rekonstrukci interiéru je na prvním místě kvalitně zpracovaná projektová dokumentace, případně příprava architektonické studie. Platí to pro rekonstrukci celé domácnosti, ale stejně tak i třeba jen několika místností, jak se přesvědčil majitel pražského panelákového bytu.

Foto: Tereza Valníčková a časopis Bydlení mezi panely

Architekt zařídil klientovi koupelnu v elegantní imitaci mramoru.

Článek

Majitel bytu v panelovém domě potřeboval některé z místností částečně rekonstruovat. Proměnou měla projít konkrétně koupelna, WC, předsíň a chodba. Doporučení dostal na architekta Jana Počepického.

Jejich první komunikace se nezdála být úplně příslibem další spolupráce. Architekt klienta informoval o nutnosti vypracování architektonické studie, z které realizační firma následně bude vycházet při realizaci samotné. Klient se naopak domníval, že má jasnou představu o výběru obkladů, použité sanitě a podobně. Vypracování studie mu tudíž přišlo jako zbytečné.

Podomítkový sprchový systém

Architekt proto klienta osobně navštívil v jeho bytě, kde se spolu pustili do podrobnější rozvahy nad jeho představami a požadavky. A udělal dobře. Nakonec se totiž ukázalo, že architekt je schopen do návrhu zapracovat mnohem více z toho, co by si klient přál, než původně předestřel v rámci zadání.

Nejvýraznějším prvkem částečné proměny bytu je koupelna v růžové a černé barvě

Tipy a trendy

A tak do projektu přibylo umývátko na WC, bezvaničkové provedení sprchového koutu většího rozměru oproti původně zvažovanému čtvrtkruhu, podomítkový sprchový systém i nika pro odkládání věcí ve sprše.

Specifikace konkrétní podoby nové koupelny a toalety

Po vyjasnění zadání a technických možností daného bytu se architekt vrhl do práce na návrhu a společně s klientem si průběžně upřesňovali konkrétní podobu nové koupelny a toalety. Celá tato fáze musela být vyřešena v několika dnech, aby samotné práce na rekonstrukci mohla stavební firma započít ještě před odjezdem klienta na letní dovolenou.

Většina rekonstrukčních prací pak probíhala za nepřítomnosti klienta, autorský dozor na místě zajišťoval přímo architekt, jenž klienta o postupu práce pouze průběžně informoval.

Klient nakonec zpracování studie ocenil

Jak zkušenější stavebníci v tuto chvíli asi již tuší, klient při tomto postupu zpětně velmi ocenil, že si nechal od architekta dopředu vypracovat studii, v níž bylo přesně do posledního detailu zaneseno vše, na čem se společně shodli a co vymysleli. Díky tomu měl totiž jistotu, že se po návratu z dovolené bude moci kochat z nového vstupního prostoru bytu a koupelny.

Rekonstruovaná koupelna se tak nově pyšní obklady a dlažbou v imitaci mramoru tmavě béžové barvy, přičemž na stěnách jsou dlaždice o rozměru 40×120 cm v lesklém provedení, zatímco na podlaze jsou dlaždice o velikosti 60×60 cm v matu. Velmi pěkně vyšla instalace sprchového koutu, jenž má posuvné masivní sprchové dveře s výplní z čirého skla. A jak si přál klient, je řešen bez vaničky. Kout je zařízený zmíněnou podomítkovou baterií s hlavovou sprchou a v přizdívce stěny vznikla praktická i esteticky vyhlížející nika.

Zařízení koupelny doplňuje umyvadlo z litého mramoru a skříňka pod ním v dekoru světlého dřeva. Vše doplňuje zrcadlo s ambientním osvětlením a koupelnový žebřík v metalické barvě šampaň s výklopnými policemi na sušení a odkládání například oděvů a ručníků

Toaleta i s umývátkem

Toaleta je řešena jako samostatná místnost, v níž je závěsný klozet v kompaktním rozměru s menší hloubkou s ohledem na daný prostor a požadavek na umístění umývátka. Dalším příslušenstvím WC je podomítková bidetová baterie se sprškou, umývátko pak doplňuje praktická skříňka.

Anketa

Považujete umývátko na toaletě za nezbytnost?
Ano, rozhodně.
52,7 %
Za nezbytnost možná ne, ale vítám ho.
28,9 %
Pokud není koupelna příliš daleko, tak asi ne.
3,4 %
Ne. Těch pár kroků do koupelny ještě nikoho nezabilo.
15 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1029 čtenářů.

Neuvěřitelně hladký povrch mísy může pomoci ušetřit litry vody při splachování

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Jan Počepický (architekt)

Související články

Výběr článků

Načítám